Potrawy wigilijne cz r.
Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5
KARP SKŁADNIKI DO ZROBIENIA KARPIA: KARP – 2 KG CYTRYNY - 5 SZTUK MĄKA – 50 G
PRZEPIS NA KARPIA Karpia spraw, umyj, pokrój w dzwonka i natrzyj solą. Mąkę i bułkę tartą połącz ze sobą, a jajko roztrzep na oddzielnym talerzyku. Obtocz dzwonka ryby w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką. Smaż na rumiany kolor z obu stron (ok. 15 min). Zmniejsz ogień i dosmaż karpia na wolnym ogniu, pod przykryciem (ok. 10 min). Pod koniec dodaj masło.
BARSZCZ CZERWONY Składniki: Barszcz czerwony Przyprawy Woda uszka
Przygotowanie barszczu Po 30 minutach do zupy dodajemy obrane ząbki czosnku, koperek oraz buraczki i 5 łyżeczek barszczu czerwonego. Zupę gotujemy jeszcze 10 – 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz zakwaszamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Najlepiej wlewać sok z cytryny stopniowo i smakować w trakcie, bo dla każdego idealny smak barszczu może nieco się różnić.
Uszka do barszczu 10 porcji (10 na osobę) Składniki: Mąka tortowa 300g Woda 120 ml Szczypta soli Suszone grzyby 100g 2 Cebule
Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Mąka Woda Sól Kapusta Grzyby Liść laurowy
przygotowanie Przygotuj farsz: cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Wymieszaj z ugotowanymi i ugniecionymi ziemniakami oraz białym serem, przypraw solą oraz pieprzem. Przygotuj ciasto: mąkę i sól połącz z wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyrób rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka i nakładaj do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.