Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli
Rozwój nowoczesnych metod inżynierii genetycznej oraz zaawansowana aparatura laboratoryjna pozwalają nam badać nie tylko komórki, ale także struktury występujące w ich wnętrzu, m.in. DNA. Poznanie dokładnej budowy materiału genetycznego umożliwia bowiem lepiej zrozumieć funkcjonowanie organizmów. W tym celu DNA izoluje się z komórek, aby poddać go dalszym analizom.
DNA Na zajęciach uczniowie poznali prostą metodę izolacji DNA z komórki cebuli. Uczniowie dostali instrukcję, z którą pracowali nad uzyskaniem DNA pod okiem nauczyciela. W prawym dolnym rogu widać DNA cebuli w probówce.
Składniki i sprzęt laboratoryjny jedna świeża cebula 2 łyżki stołowe płynu do mycia naczyń 1 łyżeczka soli pół szklanki wody 95% etanol (z zamrażalnika) woda Sprzęt laboratoryjny: bibuła filtracyjna nóż deska zlewki bagietka 2 garnki mikser lejek probówki termometr
Na początku rozpuszczamy sól w wodzie. Wykonanie: krok 1 Na początku rozpuszczamy sól w wodzie.
Wykonanie: krok 2 Kolejno wlewamy roztwór soli do zlewki z płynem do mycia naczyń i delikatnie mieszamy, żeby się nie spienił.
Teraz obieramy cebulę i bardzo drobno kroimy w kostkę (0,5cm). Wykonanie: krok 3 Teraz obieramy cebulę i bardzo drobno kroimy w kostkę (0,5cm).
Wykonanie: krok 4 Następnie pokrojoną cebulę przekładamy do zlewki z roztworem soli kuchennej i płynu do mycia naczyń.
Wykonanie: krok 5 W następnej kolejności zlewkę z „zupą cebulową” inkubujemy w temperaturze 60°C (w garnku z gorącą wodą) przez 10-15 min.
Wykonanie: krok 6 Mieszaninę oziębiamy (wkładamy zlewkę z „zupą cebulową” do garnka z zimną wodą lub lodem).
Później całą mieszaninę należy zmiksować maksymalnie przez 3 sekundy. Wykonanie: krok 7 Później całą mieszaninę należy zmiksować maksymalnie przez 3 sekundy.
Wykonanie: krok 8 Teraz filtrujemy mieszaninę przez bibułę filtracyjną do zlewki (należy uważać żeby piana z detergentu w mieszaninie nie dostała się do przesączu).
Następnie przelewamy przesącz do kilku probówek. Wykonanie: krok 9 Następnie przelewamy przesącz do kilku probówek.
Wykonanie: Krok 10 Bardzo ostrożnie i powoli (najlepiej po ściance) nalewamy do probówki z przesączem taką samą objętość zimnego etanolu, ile jest przesączu, tak aby alkohol utworzył nad nim warstwę.
wykonanie: krok 11 Po chwili DNA będzie się wytrącać do warstwy alkoholowej w postaci cienkich, długich, galaretowatych nitek z przyczepionymi bąbelkami powietrza, można je nawijać na bagietkę i wyjmować z alkoholu.
Efekty pracy
KONIEC Dziękujemy za uwagę i zapraszamy do uczestnictwa w kółku biologicznym prowadzonym przez panią Joannę Przybyłę.