Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Advertisements

Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Doświadczenie z wodą i atramentem
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
SZKOŁA WYWOŁYWANIE ZDJĘĆ
Nazwa szkoły: Gimnazjum im. Noblistów Polskich w Kleczewie Gimnazjum IM.KSIĄŻĄT POMORZA ZACHODNIEGO W TRZEBIATOWIE ID grupy: 98/54_MF_G1 98/46_MF_G1 Kompetencja:
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Groch z kapustą i grzybami
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
WODA I ROZTWORY WODNE.
Doświadczenia chemiczne
Mieszaniny substancji
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
CHROMATOGRAFIA KOLUMNOWA
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
Program „Mój własny chleb!”
Obliczanie gęstości wody
Średniowieczna pracownia alchemiczna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Środki czystości.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
„Zaczarowany Świat Chemii”
PREZENTACJA PROFILU BIOTECHNOLOGICZNO- MEDYCZNEGO
WIEM,CO JEM !.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
„Jak rozdzielamy mieszaniny”
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Kuchnia francuska krowa.
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Czekolada.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Poznajemy tajemnice wody
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
CHEMIA OD KUCHNI.
Alkohole.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
1. Przygotuj: mikroskop, cebulę i ostry nóż, pęsetę, zakraplacz, szkiełka: podstawowe i nakrywkowe, wodę.
Czy substancje można mieszać?
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Informacja komórki krótka wersja
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Informacja komórki.
WARSZTATY BIOLOGICZNE
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli

Rozwój nowoczesnych metod inżynierii genetycznej oraz zaawansowana aparatura laboratoryjna pozwalają nam badać nie tylko komórki, ale także struktury występujące w ich wnętrzu, m.in. DNA. Poznanie dokładnej budowy materiału genetycznego umożliwia bowiem lepiej zrozumieć funkcjonowanie organizmów. W tym celu DNA izoluje się z komórek, aby poddać go dalszym analizom.

DNA Na zajęciach uczniowie poznali prostą metodę izolacji DNA z komórki cebuli. Uczniowie dostali instrukcję, z którą pracowali nad uzyskaniem DNA pod okiem nauczyciela. W prawym dolnym rogu widać DNA cebuli w probówce.

Składniki i sprzęt laboratoryjny jedna świeża cebula 2 łyżki stołowe płynu do mycia naczyń 1 łyżeczka soli pół szklanki wody 95% etanol (z zamrażalnika) woda Sprzęt laboratoryjny: bibuła filtracyjna nóż deska zlewki bagietka 2 garnki mikser lejek probówki termometr

Na początku rozpuszczamy sól w wodzie. Wykonanie: krok 1 Na początku rozpuszczamy sól w wodzie.

Wykonanie: krok 2 Kolejno wlewamy roztwór soli do zlewki z płynem do mycia naczyń i delikatnie mieszamy, żeby się nie spienił.

Teraz obieramy cebulę i bardzo drobno kroimy w kostkę (0,5cm). Wykonanie: krok 3 Teraz obieramy cebulę i bardzo drobno kroimy w kostkę (0,5cm).

Wykonanie: krok 4 Następnie pokrojoną cebulę przekładamy do zlewki z roztworem soli kuchennej i płynu do mycia naczyń.

Wykonanie: krok 5 W następnej kolejności zlewkę z „zupą cebulową” inkubujemy w temperaturze 60°C (w garnku z gorącą wodą) przez 10-15 min.

Wykonanie: krok 6 Mieszaninę oziębiamy (wkładamy zlewkę z „zupą cebulową” do garnka z zimną wodą lub lodem).

Później całą mieszaninę należy zmiksować maksymalnie przez 3 sekundy. Wykonanie: krok 7 Później całą mieszaninę należy zmiksować maksymalnie przez 3 sekundy.

Wykonanie: krok 8 Teraz filtrujemy mieszaninę przez bibułę filtracyjną do zlewki (należy uważać żeby piana z detergentu w mieszaninie nie dostała się do przesączu).

Następnie przelewamy przesącz do kilku probówek. Wykonanie: krok 9 Następnie przelewamy przesącz do kilku probówek.

Wykonanie: Krok 10 Bardzo ostrożnie i powoli (najlepiej po ściance) nalewamy do probówki z przesączem taką samą objętość zimnego etanolu, ile jest przesączu, tak aby alkohol utworzył nad nim warstwę.

wykonanie: krok 11 Po chwili DNA będzie się wytrącać do warstwy alkoholowej w postaci cienkich, długich, galaretowatych nitek z przyczepionymi bąbelkami powietrza, można je nawijać na bagietkę i wyjmować z alkoholu.

Efekty pracy

KONIEC Dziękujemy za uwagę i zapraszamy do uczestnictwa w kółku biologicznym prowadzonym przez panią Joannę Przybyłę.