KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Podstawowe gorące desery
Desery z owoców.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Program „Mój własny chleb!”
Książka Kucharska.
Jan Paweł II.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
CUPCAKES.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1
Program „Mój własny chleb!”
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Nasz przepis na chleb.
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Jedz zdrowo i smacznie!.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Wykonanie: Odmierz pół litra wrzącej wody litr pół litra pół litra.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

KLASY 1 A Zdrowy przepis

Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki mielonego kardamonu 1 żółtko Szczypta soli 2 łyżki margaryny Sposób przyrządzenia: Masło ubić z cukrem, dodać żółtko, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, kardamon, wodę i sól. Zgnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 2h. Foremki na tartaletki wysmarować margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm, wyciąć szklanką kółka i wyłożyć nimi foremki. Piec min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180`C.

Składniki: Galaretka bursztynowa i agrestowa Pomarańcze I różne owoce do ozdoby Wykonanie: 1.Galaretki rozpuść w 1,5 szklanki wody każdą osobno i odstaw w chłodne miejsce. 2. Pomarańcze myjemy i kroimy na połówki aby kolejno wydrążyć z nich miąższ. 3. Tak przygotowane pomarańczowe miseczki zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki do momentu stężenia.

Krem pomarańczowy Składniki: 5 dag cukru 2 jajka 6 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 12 dag masła ¾ szklanki soku pomarańczowego Skórka starta z pomarańczy Zmiksować cukier, jajka i żółtka, dodać masło, sok, skórkę z pomarańczy i mąkę. Krem dokładnie zmiksować, przelać do garnka i mieszając, podgrzewać przez min, aż zgęstnieje.

Efekt końcowy Smacznego !