KLASY 1 A Zdrowy przepis
Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki mielonego kardamonu 1 żółtko Szczypta soli 2 łyżki margaryny Sposób przyrządzenia: Masło ubić z cukrem, dodać żółtko, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, kardamon, wodę i sól. Zgnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 2h. Foremki na tartaletki wysmarować margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm, wyciąć szklanką kółka i wyłożyć nimi foremki. Piec min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180`C.
Składniki: Galaretka bursztynowa i agrestowa Pomarańcze I różne owoce do ozdoby Wykonanie: 1.Galaretki rozpuść w 1,5 szklanki wody każdą osobno i odstaw w chłodne miejsce. 2. Pomarańcze myjemy i kroimy na połówki aby kolejno wydrążyć z nich miąższ. 3. Tak przygotowane pomarańczowe miseczki zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki do momentu stężenia.
Krem pomarańczowy Składniki: 5 dag cukru 2 jajka 6 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 12 dag masła ¾ szklanki soku pomarańczowego Skórka starta z pomarańczy Zmiksować cukier, jajka i żółtka, dodać masło, sok, skórkę z pomarańczy i mąkę. Krem dokładnie zmiksować, przelać do garnka i mieszając, podgrzewać przez min, aż zgęstnieje.
Efekt końcowy Smacznego !