Merger simulations of unilateral effects: what can we learn from the UK brewing industry?
Fuzje horyzontalne DOTYCZĄ POŁĄCZENIA PRZEDSIĘBIORSTW Z TEGO SAMEGO SEKTORA, WYTWARZAJĄ PRODUKTY SUBSTYTUCYJNE, STANOWIĄ DLA SIEBIE KONKURENCJĘ.
Fuzje horyzontalne - cel Redukcja kosztów Podniesienie efektywności Korzyści skali Wzrost bezpieczeństwa
Unilateral Effects Efekty jednostronne (nieskoordynowane efekty) - pojawiają się wówczas, gdy w wyniku przejęcia, konkurencja między produktami łączących się przedsiębiorstw zostaje wyeliminowana i dzięki temu połączony podmiot jest zdolny do sprawowania jednostronnie władzy rynkowej, na przykład podniesienia cen jednego lub obu produktów pochodzących z połączonego przedsiębiorstwa.
Simulation of Unilaterla Effects Stosowane w Stanach Zjednoczonych Cel: Władze próbują ustalić, czy firmy w branży, posiadają siłę rynkową i jak fuzja wpłynie na tę moc, przy założeniu, że firmy działają w nieskoordynowany sposób. W praktyce zmiana ta jest często oceniana jako ruch od jednej statycznej równowagi Nasha do do drugiej z mniejszą liczbą podmiotów. Równowaga Nasha– profil strategii teorii gier, w którym strategia każdego z graczy jest optymalna, przyjmując wybór jego oponentów za ustalony. W równowadze żaden z graczy nie ma powodów jednostronnie odstępować od strategii równowagi. W tym sensie równowaga jest stabilna.– profil strategii teorii gier, w którym strategia każdego z graczy jest optymalna, przyjmując wybór jego oponentów za ustalony. W równowadze żaden z graczy nie ma powodów jednostronnie odstępować od strategii równowagi. W tym sensie równowaga jest stabilna. Wynikiem symulacji jest prognoza cen równowagi oraz ilości produktów każdej marki, które zostaną sprzedane w ramach nowej struktury rynku (po fuzji). Wykonywane ex ante.
Simulation of Unilateral Effects Po fuzji z udziałem dóbr substytucyjnych, ich ceny powinny wzrosnąć, a przynajmniej nie spadać. Dzięki symulacjom można odpowiedzieć na pytanie: o ile wzrosną? Odpowiedź zależy od elastyczności cenowej popytu, dlatego symulacje skupiają się na modelowaniu i szacowania popytu. Konieczne są również szacunki kosztów, najlepiej kosztów krańcowych. Równanie popytu i funkcja kosztów są więc podstawowymi elementami, na których opiera się symulacja.
Popyt LogitNested logit Distance metric
Logit ln(s i ) − ln(s 0 ) = β T x i − αp i + ξ i s i = q i /M – udziały w rynku firmy i s 0 – udziały dóbr zewnętrznych x i - wektor zaobserwowanych cech marki i p i – cena marki ξ i - niezaobserwowane (przez ekonometryków) cechy
Elastyczność ceny
Nested logit -- udział marki i w grupie g, do której należy (0 ≤ σ ≤1) – mierzy wewnątrz grupy korelacje smaków zwykły logit – σ = 0
Elastyczność ceny
Distance metric y – łączny dochód Elastyczność ceny
Koszty krańcowe Koszty zewnętrzne Koszty ukryte Szacowany koszt
UK Beer Market Spadek sprzedaży – on-premise sales Wzrost sprzedaży – off-premise sales Mikrobrowarnie Ingerencja państwa „ Beer Orders ”
Przykład fuzji
Marki z różnych rynków nie konkurują ze sobą Marki sprzedawane w różnych typach punktów sprzedaży mogą konkurować Dane dotyczące popytu (założenia): Czas/region Punkty sprzedaży niezależne sieci
Metryki Pinksy i Slade badali jaki wskaźnik lub miara najlepiej będzie oddawała podobieństwo między markami piw. Wybrano dwa najważniejsze wskaźniki: WPROD – wskaźnik binarny, 1 – gdy oba piwa są np. lagerami, 0 gdy typ piw jest różny WALC – wskaźnik określający podobieństwo na podstawie zawartości alkoholu w piwie
Cena Wielkość sprzedaży Pokrycie Poziom alkoholu Obserwacje REGULAR( <4.2% ) PREMIUM ( >4.2% ) Real ale Keg ale Stout Lager
Dane kosztowe Wykluczono Koszty operacyjne Zostały zaczerpnięte ze studium przeprowadzonego przez Monopolies and Mergers Commision: Do kosztów wliczamy : Akcyzę Materiały Dostawę Reklamę Koszty zostały przedstawione w cenach z 1995 r.
Wyniki Równania popytu: alfa – współczynnik cenowy Gdy wsp. cenowy rośnie to znaczy, że przewidywana elastyczność będzie rosła Duży wsp. Sigma mówi nam o tym która metoda jest preferowana
Szacowane elastyczności Funkcja logit daje nierealistyczne wyniki więc nie została uwzględniona w kolejnych rozważaniach Popyt nie może być nieelastyczny w tym przypadku HLZ uwzględnia mniej marek piw co powoduje większą elastyczność
Podsumowanie szacowania kosztów Koszty zewnętrzne przejawiają bardzo małe wahania Zgodnie z wynikami elastyczności koszty ukryte rosną gdy przechodzimy z NL do Extended NL i Distance Metric
Wrażliwość kosztów ukrytych Koszty ukryte spadają poruszając się od modelu konkurencji doskonałej do konkurencji niedoskonałej i do monopolu
Przewidywane ceny i marże Rosnące koszy ukryte powodują spadem cen i marży na produkcie Najbardziej zbliżone do zaobserwowanych cen są te zakładające model Distance Metric
Symulacje fuzji Logit nie została uwzględniona ponieważ jest z założenia nieelastyczna, przewidywane zmiany byłyby niewielkie Zmiany w S/C są małe w porównaniu do BCT ponieważ podobieństwo marek w pierwszym przypadku było małe Elastyczność cenowa rośnie gdy zmienia się model (NL->ENL->DM) w tej samej kolejności maleje cena oraz zmiana w porównaniu do status quo, co oznacza, że marki staja się bardziej substytucyjne
Wnioski Wyniki uzyskane z prostych modeli matematycznych mogą być bardzo mylące Modele fuzji w dużej mierze opierają się na udziałach w rynku Same modele nie są wystarczające do oceny sytuacji, eksperci często oprócz wyników symulacji biorą pod uwagę własne doświadczenie Z każdego modelu trzeba wyciągać wnioski, uwzględniając jego niedoskonałość Każdy model ma swoje wady i zalety W modelach które z góry zakładają krótki okres ciężko jest uwzględnić ekonomię skali oraz funkcje kosztów w długim okresie
Pytania
1. Według modelu Bertranda oligopoliści spodziewają się, że zmieniając: a) wielkość własnej produkcji, nie spowodują korekty cen ustalonych przez konkurenta b) wielkość własnej produkcji, nie spowodują korekty wielkości produkcji ustalonych przez konkurenta c) cenę własnego produktu, nie spowodują korekty cen ustalonych przez konkurenta d) cenę własnego produktu, nie spowodują korekty wielkości produkcji ustalonych przez konkurenta
1. Według modelu Bertranda oligopoliści spodziewają się, że zmieniając: a) wielkość własnej produkcji, nie spowodują korekty cen ustalonych przez konkurenta b) wielkość własnej produkcji, nie spowodują korekty wielkości produkcji ustalonych przez konkurenta c) cenę własnego produktu, nie spowodują korekty cen ustalonych przez konkurenta d) cenę własnego produktu, nie spowodują korekty wielkości produkcji ustalonych przez konkurenta
2. Rosnące koszty ukryte powodują: a) wzrost cen i marży na produkcie b) wzrost ceny i spadek marży na produkcie c) spadek ceny i wzrost marży na produkcie d) spadek ceny i marży na produkcie
2. Rosnące koszty ukryte powodują: a) wzrost cen i marży na produkcie b) wzrost ceny i spadek marży na produkcie c) spadek ceny i wzrost marży na produkcie d) spadek ceny i marży na produkcie
3. Gdy współczynnik cenowy rośnie to znaczy, że przewidywana elastyczność będzie: a) malała b) rosła c) pozostanie bez zmian d) zmaleje nieznacznie
3. Gdy współczynnik cenowy rośnie to znaczy, że przewidywana elastyczność będzie: a) malała b) rosła c) pozostanie bez zmian d) zmaleje nieznacznie
4. Które stwierdzenie dot. Simultaion of Unilateral Effects jest nieprawdziwe: a) wynikiem symulacji jest prognoza cen równowagi oraz ilości produktów każdej marki, które zostaną sprzedane w ramach nowej struktury rynku (po fuzji) b) są wykonywane ex post c) podstawowe elementy wykorzystywane w symulacji to: równanie popytu i funkcja kosztów d) opierają się na modelowaniu i szacowaniu popytu
4. Które stwierdzenie dot. Simultaion of Unilateral Effects jest nieprawdziwe: a) wynikiem symulacji jest prognoza cen równowagi oraz ilości produktów każdej marki, które zostaną sprzedane w ramach nowej struktury rynku (po fuzji) b) są wykonywane ex post c) podstawowe elementy wykorzystywane w symulacji to: równanie popytu i funkcja kosztów d) opierają się na modelowaniu i szacowaniu popytu
5. Wskaż prawdziwie stwierdzenie: a) sprzedaż w pubach, restauracjach, klubach i hotelach relatywnie rośnie b) produkcja piw butelkowanych rośnie c) najwyższa wartość konsumpcji piwa per capita została odnotowana w latach d) największy procent wzrostu sprzedaży został odnotowany pomiędzy rokiem 2013 i 2014
5. Wskaż prawdziwie stwierdzenie: a) sprzedaż w pubach, restauracjach, klubach i hotelach relatywnie rośnie b) produkcja piw butelkowanych rośnie c) najwyższa wartość konsumpcji piwa per capita została odnotowana w latach d) największy procent wzrostu sprzedaży został odnotowany pomiędzy rokiem 2013 i 2014
Dziękujemy za uwagę!