Kulinaria.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Zwyczaje bożonarodzeniowe na świecie
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Organizacja wózka pomocniczego
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Milki Way Wiktoria Nowak.
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Serwowanie wina butelkowanego
N a k r y c i e s t o ł u.
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Sposób jedzenia ostryg
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PRZY RODZINNYM STOLE.
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Kulinarne smaki Francji
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Kręcioła Relaks Kmiotka Ciskanie oszczepem na odległość Ciskanie oszczepem do celu Zerwigłowa kapuściana Rzuty arkanem Magdeburska sprawiedliwość
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
ABC – zdrowego odżywiania
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
8 LISTOPADA „WSPÓLNE ŚNIDANIE” kl. II c Szkoła Podstawowa nr 1 w Świnoujściu Przygotowania do wspólnego śniadania rozpoczęły się cztery dni przed klasowym.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Świąteczne porady żywieniowe
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
ABC – zdrowego odżywiania
Potrawy w Polsce 1.
Savoir - Vivre na talerzu
O potrawach i produktach sprzed lat, zapomnianych smakach i aromatach, a także o przepisach kuchni staropolskiej możemy się sporo dowiedzieć od autorów.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kulinaria

Jedną z najważniejszych cech staropolskiej kuchni było obfite szafowanie przyprawami i ich zaskakującymi nieraz kompozycjami. Do mięs, ryb i drobiu ale także do potraw mącznych i mlecznych oraz jarzyn z upodobaniem dorzucano duże ilości pieprzu, szafranu, imbiru, gałki i kwiatu muszkatołowego, cynamonu, koriandru, kminku, octu, cukru, cytryn, limonek, pistacji, rodzynek i innych przypraw. Matki miały pouczać swe córki napomnieniem tylko pieprzno i szafranno, mościa panno. Zadanie dla Was: umieć rozpoznać te przyprawy!;-)

Co i gdzie ustawia się na stole oraz jakie kieliszki do czego służą. Podstawowa zasada - najpierw używa się krańcowych sztućców i stopniowo następnych „idąc" w kierunku talerza. Najpierw łyżka, potem nóż do ryby i widelec, następnie zwyczajny nóż i widelec. A - Serwetki B - Podstawowy talerz  C - Talerz na zupę na podstawowym talerzu  D - Chleb z masłem z osobnym nożem do smarowania masła  E - Kieliszek do wodę F - Kieliszek do białego wina  G - Kieliszek do czerwonego wina  H - Widelec do ryby I - Widelec do obiadu J - Widelec do sałatki K - Nóż do obiadu L - Nóż do ryby  M - Łyżka do zupy  N - Deserowa łyżeczka i widelec do ciasta