Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Profilaktyka zachowań ryzykownych Opracowała mgr Katarzyna Hojda
Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Grzyby.
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Co to są drobnoustroje?.
Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
Ciesz się latem- bezpieczne wakacje
Grzyby jadalne i niejadalne
Temat: Grzyby polskich lasów.
Zanieczyszczenia biologiczne
opracowanie: dr inż. Celina Marciszewska PSSE Kutno
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Ciekawostki polskich lasów
„ POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA”
Używki.
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
Alkohol i jego działanie !!!
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
Odporność organizmu.
Grzyby jadalne i niejadalne
Choroby przenoszone przez wektory
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
ZWIĄZKI TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI
Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
„ Kto jest przyjacielem lasu” Przygotowała: Aleksandra Kołodziej.
Kto jest przyjacielem lasu ? Daria Kubik Klasa szósta Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Stogniowicach.
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Światowy dzień zdrowia 2015
ZATRUCIA.
Rośliny w okolicy szkoły.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Opracowanie na podstawie Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia  Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie, Państwowa Inspekcja.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Grzyby polskich lasów.
Zagrożenia wypadkowe i zagrożenia dla zdrowia występujące w zakładzie i podstawowe środki zapobiegawcze.
DOPALCZE GROŹNE DLA ZDROWIA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Opracowała : Krystyna Mazur
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
1.Konserwanty w pożywieniu
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Rodzaje substancji leczniczych
Ludzie uzależniają się od tytoniu, alkoholu, substancji odurzających i psychotropowych, hazardu, nadmiernego lub niedostatecznego jedzenia oraz wielu.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
DOPALACZE KRADNĄ ŻYCIE
GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE
Dopalacze – złodzieje młodości. Co to są dopalacze? Dopalacze – potoczna nazwa różnego rodzaju produktów zawierających substancje psychoaktywne, które.
Choroba prostaty a dieta
GRZYBY.
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
DZIEŃ DRZEWA ROLA DRZEW W PRZYRODZIE
Światowy dzień zdrowia 2018
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zapis prezentacji:

„ZATRUCIA POKARMOWE – ZATRUCIA GRZYBAMI „ Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Rybniku

Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami Choroby, które występują w wyniku spożycia artykułu żywnościowego lub potrawy zawierającej bakterie chorobotwórcze, toksyny bakteryjne lub związki chemiczne szkodliwe dla zdrowia. Zatrucia grzybami mają charakter sezonowy, uwarunkowany okresem wegetacji grzybów trujących. Zatrucia grzybami nie mają charakteru masowego, ograniczają się do jednego lub kilku ognisk czy osób, Które spożywały potrawy grzybowe.

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA WYSTĘPOWANIE ZATRUĆ GRZYBAMI: Urodzaj grzybów Sezonowość występowania Stopień znajomości grzybów jadalnych Tradycje zbierania grzybów Przekonanie społeczeństwa o dużej wartości odżywczej grzybów Niewłaściwe przechowywanie grzybów świeżych przed przygotowaniem z nich potraw Spożywanie grzybów w dużych ilościach jako tzw. danie podstawowe Skład gatunkowy grzybów stanowiących potrawę Zły sposób przygotowania i przechowywania gotowych potraw oraz ich spożywania po wielokrotnym odgrzewaniu Odporność osobnicza konsumenta

Zasadnicze typy zatruć pokarmowych grzybami - zatrucia cytotropowe – substancje toksyczne działają na komórkę – następuje uszkodzenie narządów miąższowych - zatrucia neurotropowe – substancje toksyczne mają ujemny wpływ na system nerwowy człowieka - zatrucia gastryczne – występują zaburzenia żołądkowo – jelitowe, bóle brzucha, wymioty, biegunki

zatrucia cytotropowe wywoływane przez: Piestrzenicę kasztanowatą,

Muchomor sromotnikowy

zasłonak rudy

Zatrucia neurotropowe wywołane przez: krowiaka podwiniętego (olszówka)

muchomor czerwony

muchomor plamisty

zatrucia ( drażniące przewód pokarmowy) gastryczne wywołane przez: gąskę mydlaną,

gąska tygrysowata

Gołabek wymiotny

Muchomor sromotnikowy

Grzyby jadalne mylone często z muchomorem sromotnikowym: jadalna kania czubajka

gołąbek zielony

gąska zielona

Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych ABC zbieracza grzybów Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków, których nie znamy. Nie niszczymy żadnych grzybów, trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym. Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcenie z podłoża. Pozostały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy, ponieważ w ten sposób zabezpieczamy grzybnię. Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.

Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków. W torebkach, siatkach i koszykach plastikowych grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia. Nie oceniamy grzybów nam nieznanych na podstawie smaku, ponieważ przykładowo śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym. Nie wierzmy też starym przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, włożonych do potrawy z grzybów, co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków grzybów niejadalnych czy trujących.

ABC przyrządzania i spożywania potraw z grzybów* - Grzyby są potrawą ciężko strawną i dlatego nie wolno podawać ich małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu. Nie wolno przetrzymywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się one psują i szybko powstają w nich substancje trujące.

Trzeba pamiętać, że chorzy z powodu zatrucia grzybami to prawie wyłącznie ofiary nieświadomości, a nawet lekkomyślności. Dlatego pierwszym przykazaniem profilaktyki zatruć pokarmowych grzybami jest dokładna znajomość gatunków jadalnych i podobnych do nich gatunków trujących.