ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
RYBY ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Advertisements

Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Książka Kulinarna polsko-brytyjska 1.
Potrawy w Unii Europejskiej
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Najdroższe grzyby świata
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Złote zasady odżywiania.
Kuchnia tajska.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
KUCHNIA HAWAJSKA.
Racjonalne Odżywianie
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Poznajemy składniki żywności.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Ile to ma kalorii? Czym zdrowym można to zastąpić?
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Szukamy wiosennych smaków. Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Ryby jem więcej wiem. Od wieków ryby są jednym z głównych składników pożywienia Jedz ryby a będziesz zdrów jak ryba Głosu nie mają, zdrowia dodają Ryba-
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Kuchnia bez tajemnic i granic
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Zapis prezentacji:

ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB

FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM

I.FRYTKI Składniki: - 1 kg ziemniaków - Olej ok. 1-2 l - Sól, pieprz Narzędzia: - Obieraczka/nóż - Garnek - Cedzak prętowy aluminiowy - Nóż/krajalnica

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wlać olej do garnka i obrać ziemniaki. Umyć je i pokroić w słupki. Wsypać na cedzak i włożyć do garnka. Po ok. 1h wyjąć i położyć na talerz.

II. PIERSI Z KURCZAKA Składniki: Pierś z kurczaka Przyprawy Tłuszcz do smażenia Bułka tarta i jaja do panierki Narzędzia: Patelnia 2 miski Czysty blat do oczyszczenia mięsa Nóż/tasak

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso oczyścić i przyprawić. Zamoczyć w panierce. Usmażyć na tłuszczu.

III. KETCHUP Ketchup firmy Develey na oryginalnej recepturze McDonalda.

DZIĘKUJĘ Z UWAGĘ! Bibliografia: Grafiki Google