Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dodatki do żywności „E”
Advertisements

Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Przepisy prawa dotyczące żywności
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Chcę żyć ekologicznie.
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Mieszanina a związki chemiczne
Materiały przyjazne człowiekowi i środowisku
Co zyskujesz kupując mrożone pierogi, kluski i naleśniki-
Transport materiałów chemicznych
Podstawy przetwórstwa spożywczego
DODATKI DO ŻYWNOŚCI.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Wegetarianizm.
Zastosowania chemii „Życie to tylko chemia. Tu kropla, tam strużka, a wszystko się zmienia. Niewielki łyk sfermentowanych soków i nagle człowiek zdolny.
Ochrona Środowiska Nasza miejscowość nie może być śmietniskiem, co można zrobić z odpadami?
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Czy wiesz co i dlaczego jesz?
No to ogieñ .
Odporność organizmu.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
2013. NEW ARATON PREMIUM PATE Z dum ą prezentujemy nasz ą ostatni ą nowo ść : Smaczny pasztet dla psów i kotów; Skomponowany z najwy ż szej jako ś ci.
KWAS SIARKOWY (VI).
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
„Owoce i warzywa w szkole’’
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
Chemia na co dzień.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Odnawialne źródła energii
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Woda Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Białka Opracowano na podstawie:
Zastosowanie soli.
1.Konserwanty w pożywieniu
Substancje dodatkowe w żywności
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Suplementacja – co to znaczy?
GMO.
GDY SPRÓBUJESZ ŚWIEŻEGO SOKU TO NA PEWNO NIE ZABRAKNIE CI UROKU !
Żywność ekologiczna.
Środki smakowo- zapachowe
Stymulator rozwoju owoców
Sole w życiu codziennym.
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze

1. Definicja dodatków do żywności Dodatkiem do żywności jest każda substancja dodawana świadomie w celach technologicznych lub organoleptycznych w trakcie produkcji, przetwarzania albo pakowania. Zazwyczaj substancji tych nie spożywa się osobno jako żywności i nie używa jako typowych jej składników. Mogą one mieć wartość odżywczą lub nie.

2.Podział dodatków do żywności ze względu na ich pochodzenie naturalne – pochodzące bezpośrednio z produktów naturalnych; identyczne z naturalnymi – otrzymywane w wyniku syntezy chemicznej, o takich samych właściwościach jaki związki występujące naturalnie; sztuczne – otrzymywane w wyniku syntezy chemicznej, niewystępujące w stanie naturalnym;

3. Podział dodatków do żywności ze względu na pełnione funkcje w produkcie przedłużające trwałości - substancje konserwujące - przeciwutleniacze - regulatory kwasowości - stabilizatory

3. Podział dodatków do żywności ze względu na pełnione funkcje w produkcie kształtujące strukturę - substancje, zagęszczające, wypełniające, żelujące - emulgatory - substancje przeciwdziałające zbryleniu - substancje przeciwdziałające pienieniu - substancje wspomagające pienienie

3. Podział dodatków do żywności ze względu na pełnione funkcje w produkcie nadające określone cechy – organoleptyczne - barwniki - aromaty - wzmacniacze smaku - substancje słodzące uzupełniające - preparaty białkowe - tzw. dodatki wzbogacające

4. Zadania dodatków do żywności poprawa i utrwalenie niektórych cech organoleptycznych; zahamowanie niekorzystnych zmian wywołanych przez drobnoustroje; nadanie nowych cech funkcjonalnych (przynoszących dodatkowe korzyści zdrowotne, większe niż żywność tradycyjna); otrzymywanie żywności o standardowej i powtarzalnej jakości; ułatwienie produkcji, zwiększenie jej efektywności, np. zmniejszenie ubytków; uzyskanie produktów łatwych do przygotowania – żywność wygodna;

Wykonała mgr inż. Ewa Chełchowska