Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach
W dniach od 16 do 23 października 2015r W dniach od 16 do 23 października 2015r. w ramach propagowania przez nasze przedszkole zdrowego sposobu odżywiania uczestniczyliśmy w ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”. Jest to projekt organizowany przez Fundację Dobre Życie. Ma on na celu podniesienie świadomości na temat prawidłowego odżywiania się, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami, zainteresowanie dzieci tym, co kładą na talerzu i jak dieta wpływa na ich zdrowie W tym czasie odbył się szereg działań służących zapoznaniu dzieci z tą tematyką.
W holu przedszkolnym została postawiona specjalna tablica dla rodziców, na której zamieszczono informacje o celach kampanii, jej przebiegu w naszym przedszkolu, a także o zaletach pieczenia własnego chleba na zakwasie. Zaplanowane zadania zostały rozdzielone wśród wszystkie cztery grupy. W każdym z oddziałów zajęcia były prowadzone zgodnie z możliwościami wiekowymi dzieci.
Pierwszym działaniem było zapoznanie dzieci z etapami produkcji chleba Pierwszym działaniem było zapoznanie dzieci z etapami produkcji chleba. W każdej grupie została omówiona historyjka obrazkowa „Od ziarenka do bochenka”. Dzieci poznały pracę rolnika, młynarza, piekarza, a także słuchały opowiadania Cz. Janczarskiego „Żyto i chleb”. Odbyły się pogadanki na temat chleba i jego wartości odżywczych.
U „starszaków”, w grupie IV odbyły się zajęcia z udziałem rodziców wprowadzające do tematyki. Przedszkolaki dowiadywały się, skąd się bierze chleb, ile czasu i trudu wielu ludzi trzeba, aby kupić w piekarni świeżutkie, pachnące i pyszne pieczywo. O tym, że takie jest, dzieci miały okazję przekonać się, wąchając zgromadzone bułeczki, rogale i chlebuś.
Dzieci degustowały różne gatunki pieczywa, odgadywały na podstawie smaku, co jedzą.
Obejrzały piramidę żywienia i miejsce, jakie zajmują w niej produkty zbożowe, a więc i pieczywo
Wraz z rodzicami wykonane zostały „ziarenkowe mandale”.
Dzieci z gr.IV pojechały również do piekarni , aby tam zapoznać się z produkcją pieczywa i obejrzeć zakład. Przedszkolaki miały wielką frajdę, oglądając maszyny, piece, magazyny, formy i wiele innych, nowych dla nich ciekawych rzeczy.
Dzieci obejrzały, w jaki sposób formuje się rogale, chałki i bułeczki, aby później samodzielnie przystąpić do „ciężkiej pracy”. A był to nie lada wyczyn. Przy długim stole każdy lepił z ciasta własny produkt, który został upieczony i zabrany do domu.
Nasze gotowe bułeczki Najmłodsze przedszkolaki, a więc dzieci z grupy I piekły bułeczki z dodatkiem zdrowych nasion i płatków. Udały się wspaniale, wszystkie dzieci w przedszkolu zostały poczęstowane. Nasze gotowe bułeczki
Dzieci z gr.II zabrały się natomiast za pieczenie chleba. Przygotowujemy składniki i dodajemy ziarna Nasze chlebki. Pycha
Następnego dnia odbyła się degustacja, kromki chleba zostały rozczęstowane wśród dzieci, pań i rodziców. Wszystkim bardzo smakował! Częstujemy rodziców
Dzieci z gr. III robiły natomiast precelki Dzieci z gr.III robiły natomiast precelki. Zajęcia kulinarne bardzo się dzieciom podobały. Przedszkolaki z tej grupy przygotowały również teatrzyk pt. "Jak powstał chleb" w oparciu o wiersz W. Bełzy „Abecadło o chlebie”.
Nie zabrakło również zabaw ruchowych nawiązujących do tematyki Nie zabrakło również zabaw ruchowych nawiązujących do tematyki. W każdej grupie dzieci bawiły się w „Rolnik sam w dolinie”, „Mało nas do pieczenia chleba” i wiele innych
Udział w kampanii przybliżył przedszkolakom wiedzę na temat etapów powstawania chleba, zdrowotnych właściwości chleba pieczonego na zakwasie. Dzieci mogły skosztować własne wypieki i zachwycać się ich niepowtarzalnym smakiem. Z pewnością powtórzymy ją za rok, by na stałe wpisała się w kalendarz naszych zdrowotnych działań