Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
IV Warsztaty Przedszkolaków
Advertisements

IV Edycja „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”
Sprawozdanie z realizacji programu
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Akademia zdrowego przedszkolaka –
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY- ENERGIĘ Z TEGO MAMY” realizacja programu przez Filię Samorządowego Przedszkola nr.110 w Krakowie.
Przedszkole nr 16 im. Jana Brzechwy ul. Szarotki Konin
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
Zboża zjadam energię z nich mamy!
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
SPRAWOZDANIE PRZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA ZIMA 2012/2013.
ZBOŻA ZJADAMY – ENERGIĘ Z NICH MAMY
Akademia Zdrowego Przedszkolaka – moduł jesienny, pod hasłem: Jemy owoce i warzywa! PRZEDSZKOLE NR 48 z Oddziałami Integracyjnymi w Zabrzu.
Publiczne Przedszkole nr 18
Dzieci z oddziałów przedszkolnych A B C Szkoły Podstawowej nr 4 w Aleksandrowie Łódzkim uczestniczyły w jesiennej edycji Piramidy Żywienia Przedszkolaka.
Niepubliczne Przedszkole Językowe SMYKI w Tychach
Przedszkole Gminne im. Krasnala Hałabały w Grodzisku Wielkopolskim
Sprawozdanie z Akcji ,, Zboża zjadamy energię z nich mamy „
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedszkole Miejskie Nr 1 „Tęczowa Jedyneczka” Rawa Mazowiecka
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ZBOŻA ZJADAJMY ENERGIĘ Z NICH MAMY”
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
„ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” sprawozdanie z realizacji
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Dzieci z naszego przedszkola od października 2013 roku do stycznia 2014 roku, brały udział w akcji PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLA pod hasłem: ZBOŻA ZJADAMY.
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 10 W ZGIERZU. W akcji „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wzięły udział wszystkie cztery grupy naszej placówki. Poszczególne etapy.
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
Sprawozdanie z realizacji programu Akademia Zdrowego Przedszkolaka „Zboża zjadamy – energię z nich mamy”
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
SPRAWOZDANIE Z WARSZTATÓW PIRAMIDY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU REALIZOWANYCH W PRZEDSZKOLU SAMORZĄDOWYM NR 2.
Przedszkole Miejskie nr 2 w Sosnowcu
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
SPRAWOZDANIE Z AKCJI-PIRAMIDA ZDROWIA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIE Z NICH MAMY” PRZEDSZKOLE NR 7 Łaziska Górne Ul. Dworcowa 49.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
Podróż do krainy pełnej zdrowia Samorządowa Placówka Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA” OPRACOWAŁY: DANUTA SZMANDRA, ANNA BEDNAREK „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY BO O ZDROWIE I HIGIENĘ.
Klub śniadaniowy III b Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Bogatyni.
To już wiemy! A jak się dowiedzieliśmy - prosimy przeczytać i pooglądać zdjęcia. Przedszkolacy z Miejskiego Przedszkola nr 2 im. Jana Brzechwy w Knurowie.
8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie.
Ś NIADANIE DAJE MOC !!!!. Nasza szkoła z olbrzymią przyjemnością przystąpiła do programu „Śniadanie daje moc”. W klasach I-III zostały utworzone Kluby.
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
w Przedszkolu nr 4 w Stalowej Woli
TYDZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 listopada – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. Juliana Tuwima w Złochowicach.
 Współpraca z instytucjami mającymi na celu poprawę bezpieczeństwa i stanu zdrowia uczniów;  Podejmowanie działań doskonalących umiejętności życiowe.
Do chleba rano wstawać trzeba.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” 8 listopada 2013r. Klasa II a Opracowała: mgr Danuta Pałka.
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
„Smacznie i zdrowo” Warsztaty kulinarne w grupie 0f
Szkoła Promująca Zdrowie
PROJEKT EDUKACJA GLOBALNA Szkoła Podstawowa nr 5
Sprawozdanie z przeprowadzonej akcji
Śniadanie daje moc!.
Zapis prezentacji:

Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach

W dniach od 16 do 23 października 2015r W dniach od 16 do 23 października 2015r. w ramach propagowania przez nasze przedszkole zdrowego sposobu odżywiania uczestniczyliśmy w ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”. Jest to projekt organizowany przez Fundację Dobre Życie. Ma on na celu podniesienie świadomości na temat prawidłowego odżywiania się, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami, zainteresowanie dzieci tym, co kładą na talerzu i jak dieta wpływa na ich zdrowie W tym czasie odbył się szereg działań służących zapoznaniu dzieci z tą tematyką.

W holu przedszkolnym została postawiona specjalna tablica dla rodziców, na której zamieszczono informacje o celach kampanii, jej przebiegu w naszym przedszkolu, a także o zaletach pieczenia własnego chleba na zakwasie. Zaplanowane zadania zostały rozdzielone wśród wszystkie cztery grupy. W każdym z oddziałów zajęcia były prowadzone zgodnie z możliwościami wiekowymi dzieci.

Pierwszym działaniem było zapoznanie dzieci z etapami produkcji chleba Pierwszym działaniem było zapoznanie dzieci z etapami produkcji chleba. W każdej grupie została omówiona historyjka obrazkowa „Od ziarenka do bochenka”. Dzieci poznały pracę rolnika, młynarza, piekarza, a także słuchały opowiadania Cz. Janczarskiego „Żyto i chleb”. Odbyły się pogadanki na temat chleba i jego wartości odżywczych.

U „starszaków”, w grupie IV odbyły się zajęcia z udziałem rodziców wprowadzające do tematyki. Przedszkolaki dowiadywały się, skąd się bierze chleb, ile czasu i trudu wielu ludzi trzeba, aby kupić w piekarni świeżutkie, pachnące i pyszne pieczywo. O tym, że takie jest, dzieci miały okazję przekonać się, wąchając zgromadzone bułeczki, rogale i chlebuś.

Dzieci degustowały różne gatunki pieczywa, odgadywały na podstawie smaku, co jedzą.

Obejrzały piramidę żywienia i miejsce, jakie zajmują w niej produkty zbożowe, a więc i pieczywo

Wraz z rodzicami wykonane zostały „ziarenkowe mandale”.

Dzieci z gr.IV pojechały również do piekarni , aby tam zapoznać się z produkcją pieczywa i obejrzeć zakład. Przedszkolaki miały wielką frajdę, oglądając maszyny, piece, magazyny, formy i wiele innych, nowych dla nich ciekawych rzeczy.

Dzieci obejrzały, w jaki sposób formuje się rogale, chałki i bułeczki, aby później samodzielnie przystąpić do „ciężkiej pracy”. A był to nie lada wyczyn. Przy długim stole każdy lepił z ciasta własny produkt, który został upieczony i zabrany do domu.

Nasze gotowe bułeczki  Najmłodsze przedszkolaki, a więc dzieci z grupy I piekły bułeczki z dodatkiem zdrowych nasion i płatków. Udały się wspaniale, wszystkie dzieci w przedszkolu zostały poczęstowane. Nasze gotowe bułeczki 

Dzieci z gr.II zabrały się natomiast za pieczenie chleba. Przygotowujemy składniki i dodajemy ziarna Nasze chlebki. Pycha 

Następnego dnia odbyła się degustacja, kromki chleba zostały rozczęstowane wśród dzieci, pań i rodziców. Wszystkim bardzo smakował! Częstujemy rodziców

Dzieci z gr. III robiły natomiast precelki Dzieci z gr.III robiły natomiast precelki. Zajęcia kulinarne bardzo się dzieciom podobały. Przedszkolaki z tej grupy przygotowały również teatrzyk pt. "Jak powstał chleb" w oparciu o wiersz W. Bełzy „Abecadło o chlebie”.

Nie zabrakło również zabaw ruchowych nawiązujących do tematyki Nie zabrakło również zabaw ruchowych nawiązujących do tematyki. W każdej grupie dzieci bawiły się w „Rolnik sam w dolinie”, „Mało nas do pieczenia chleba” i wiele innych 

Udział w kampanii przybliżył przedszkolakom wiedzę na temat etapów powstawania chleba, zdrowotnych właściwości chleba pieczonego na zakwasie. Dzieci mogły skosztować własne wypieki i zachwycać się ich niepowtarzalnym smakiem. Z pewnością powtórzymy ją za rok, by na stałe wpisała się w kalendarz naszych zdrowotnych działań 