1. Definicja szkodników żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZABEZPIECZANIE I PRZECHOWYWANIE AKT W ARCHIWUM ZAKŁADOWYM
Advertisements

Czym są Mikroby?.
Ptaki zwiastujące nadejście wiosny
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
DZIAŁANIA PRZECIWPOWODZIOWE ORAZ RATOWNICTWA NA WODACH
Inspekcja Ochrony Środowiska
AZBEST.
Oczyszczanie ścieków Stosuje się cztery stopnie oczyszczania ścieków:
Nicienie – ewolucyjny tryumf prostoty
Chcę żyć ekologicznie.
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Zanieczyszczenia biologiczne
Współczesne zagrożenia zdrowia
INFEKCYJNE CZYNNIKI CHOROBOTWÓRCZE
Azbest Wielkie zagrożenie.
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Biosphera Sp. z o.o. - Profesjonalne Generatory Ozonu
Segregacja śmieci w TTBS Sp. z o. o
Natalia Rudnicka kl.IIA
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Segregacja śmieci w TTBS Sp. z o. o. od 01 lipca 2013 roku Lubicz: ul
Zastosowania chemii „Życie to tylko chemia. Tu kropla, tam strużka, a wszystko się zmienia. Niewielki łyk sfermentowanych soków i nagle człowiek zdolny.
Hałas wokół nas Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
AIDS.
Odporność organizmu.
Uwarunkowania prawne prowadzenia sprzedaży bezpośredniej ryb
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Ochrona Środowiska, a Zdrowie Człowieka
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Jak unikać odpadów i pozbyć się ich w sposób przyjazny dla środowiska?
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU ?
Kto jest przyjacielem lasu?
Kto jest przyjacielem lasu ?
AUTOR: GABRIEL MOCZEK KL. 4a
OWADY I PAJĘCZAKI Przygotował Franciszek Kamionka.
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU
Michał Rogala Przyjaciele Lasu.
PRZYJACIELE LASU.
ZATRUCIA.
Kto jest przyjacielem lasu?
CHOROBY WEKTOROWE.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU ? MICHAŁ WITKOWSKI. Przyjacielem Lasu Może Być Każdy ! Przyjacielem lasu mogę być ja lub ty poprzez np.: -sprzątanie lasu,
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
SZKODNIKI ŻYWNOŚCI.
OWADY I PAJĘCZAKI.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Biotechnologia w ochronie środowiska
Wymagania w zakresie sprawowania nadzoru sanitarnego Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu.
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Ekologia wokół nas..
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Produkcja słodu.
34. Działania ratownicze i zabezpieczające podczas powodzi, cz.2
Dariusz Pomykała CDR o/Radom
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
PLOCHER agrotechnologia inaczej
Urządzenia do Oczyszczania Wody i Ścieków
DZIAŁANIA PRZECIWPOWODZIOWE ORAZ RATOWNICTWA NA WODACH
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Zabezpieczenie zakładu gastronomicznego przed szkodnikami żywności i ich zwalczanie

1. Definicja szkodników żywności Do szkodników żywności należą żywe organizmy, niepożądane w miejscach magazynowania lub produkowania żywności. Szkodniki żywności Gryzonie (myszy, szczury); Owady (muchy, karaczany, mole, mrówki, pluskwy, wołek zbożowy); Nicienie (węgorek pszeniczny); Roztocza (występują w zbożach, mące, kaszach, miodach, mleku w proszku).

2. Szkody w żywności wywoływane przez szkodniki Straty ilościowe żywności spowodowane przez gryzonie i niektóre owady; Zanieczyszczenie środków spożywczych odchodami; Uszkodzenia opakowań; Przegryzanie elementów budowlanych i niszczenie instalacji elektrycznych i kanalizacyjnych; Przenoszenie drobnoustrojów chorobotwórczych np. Salmonelli; przenoszenie gruźlicy, zapalenia śledziony, chorób jelit, biegunki); Przenoszenie bakterii gnilnych; Psucie żywności spowodowane rozwojem larw owadów i nicieni.

3. Metody zwalczania szkodników żywności A) zwalczanie gryzoni System zapobiegawczy (likwidacja miejsc wylęgu, zabezpieczanie budynków przed ich wtargnięciem np. kraty, siatki, szczelne drzwi, likwidacja żerowisk przez częste usuwanie odpadów i śmieci); System wyniszczający (za pomocą środków chemicznych, pułapek mechanicznych, środków akustycznych);

3. c.d. B) zwalczanie owadów Systemy zapobiegawcze (siatki w oknach, likwidacja miejsc ich wylęgu, urządzenia wydające dźwięki); Systemy wyniszczające (zwalczanie dorosłych owadów metodami chemicznymi i fizycznymi np. lampy owadobójcze) ;

Wykonała mgr inż. Ewa Chełchowska