Dobre i złe nawyki żywieniowe

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Szkoła promująca zdrowie
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Dobre i złe nawyki żywieniowe

      Prawidłowe żywienie polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych będących :  - źródłem energii niezbędnej do utrzymania podstawowych procesów życiowych i aktywności fizycznej ( węglowodany, tłuszcze )   – materiałem budulcowym używanym do budowy nowych i odbudowy zużytych komórek ( białka, związki mineralne, woda   – czynnikami regulującymi wszelkie procesy życiowe ( witaminy, związki   mineralne).

Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia: - choroby układu krążenia ( zawał, nadciśnienie, udary mózgu), – niektóre choroby nowotworowe, - otyłość, nadwaga, - niedobory wysokości i masy ciała u dzieci i młodzieży, - opóźnienie wzrastania i dojrzewania fizjologicznego dzieci i młodzieży, - niektóre choroby układu trawiennego, - cukrzyca, - osteoporoza, - niedokrwistość z niedoboru żelaza, - miażdżyca, - awitaminozy ( choroby spowodowane niedoborem witamin), – próchnica zębów ,

Złe nawyki żywieniowe: *  nieregularne spożywanie posiłków *   długie przerwy między posiłkami *   przejadanie się *   jedzenie między posiłkami np. paluszków, chipsów, słodyczy *   nie jedzenie śniadania *   jedzenie w pośpiechu, w stresie *   jedzenie kolacji tuż przed snem *   przesalanie potraw *   zbyt duże spożycie cukru, słodyczy, tłuszczów zwierzęcych *   zbyt duże spożycie używek: kawy, mocnej herbaty i alkoholu

Zasady zdrowego żywienia  *Spożywaj 4-5 posiłków, przerwy między nimi 3,5- 4  godz. *  W przerwach  między posiłkami nie jedz. *  Nie przejadaj się. *  Kolację jedz min. 2 godz. przed snem. *  Ograniczaj słodycze – dozwolone kilka razy w tygodniu, oraz sól. *  Jedz różnorodne  produkty, dostosowane do sezonu i możliwości      finansowych. *  W każdym głównym posiłku (I i II śniadanie, obiad, kolacja) spożywaj     produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego np. ser, mięso, ryby, jaja, mleko, wędlinę.

*  Przynajmniej w dwóch posiłkach jedz produkty nabiałowe: mleko,     sery, jogurt, kefir. *  Warzywa i owoce jedz przynajmniej w 3 posiłkach, a w jednym na surowo;     - razem ponad 1\2 kg (dziennie). *  Codziennie spożywaj  przynajmniej jeden produkt będący dobrym źródłem  błonnika tj. np. razowe pieczywo, kasze, soję, groch, fasolę. *  Stosuj  różne  techniki sporządzania potraw: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. *  Pij 1,5-2 litrów płynów dziennie np. soków, wody mineralnej.             *  Spożywaj max 3-4 jajka tygodniowo uwzględniając te, które znajdują się                 w potrawach.    *  Spożywaj posiłki w miłej rodzinnej atmosferze przy estetycznie       nakrytym  stole

Recepta na zdrowie prof. Stanisława Bergera - 5 U Pierwsze U – urozmaicenie Drugie U – uregulowanie Trzecie U – umiar Czwarte U – unikanie Piąte U – uprawianie sportu I jeszcze jedno U- Uśmiechaj się

Człowiek i jego zdrowie Ankieta Człowiek i jego zdrowie

Odpowiedz na pytania zawarte w kwestionariuszu Odpowiedz na pytania zawarte w kwestionariuszu. Za każdą odpowiedź „tak” otrzymasz 1 punkt, za odpowiedź „nie” – 0 punktów. Policz, ile punktów uzyskałeś, a dowiesz się, czy Twoja dieta jest prawidłowa Czy prawie codziennie dodajesz cukru do jedzenia i napojów? Czy prawie każdego dnia spożywasz produkty, które zawierają cukier? Czy solisz jedzenie? Czy zazwyczaj pijesz więcej niż trzy filiżanki herbaty dziennie? Czy palisz papierosy? Czy częściej niż dwa razy w tygodniu spożywasz potrawy smażone? Czy częściej niż dwa razy w tygodniu spożywasz produkty typu fast food? Czy częściej niż dwa razy w tygodniu spożywasz czerwone mięso? Czy często spożywasz produkty, które zawierają dodatki spożywcze i konserwanty? Czy częściej niż dwa razy w tygodniu jesz czekoladę i słodycze? Czy mniej niż jedna trzecia twojej diety składa się ze świeżych owoców i warzyw? Czy pijesz mniej niż 300 ml czystej wody dziennie? Czy zazwyczaj jesz biały ryż, pieczywo i mąkę zamiast produktów nieoczyszczonych? Czy pijesz mniej niż 0,5 l mleka dziennie? Czy przeciętnie jesz więcej niż trzy kromki pieczywa dziennie? Czy w twojej diecie znajdują się używki?

odpowiedzi 0 – 4 pkt. – Jesteś niewątpliwie osobą dbającą o zdrowie i drobne niedociągnięcia w tym zakresie nie będą rzutowały na Twój stan zdrowia.Jesteś na dobrej drodze do długiego i zdrowego życia. 5 – 8 pkt. – Jesteś na właściwej drodze, ale musisz być trochę bardziej rygorystyczny.Zobaczysz, że się lepiej poczujesz. Z niektórych potraw musisz zrezygnować całkowicie! 9 – 13 pkt. – Twoja dieta nie jest prawidłowa i będziesz musiał wprowadzić pewne zmiany, aby móc dojść do pełni zdrowia. Zobaczysz, że niektóre z Twoich złych nawyków zmienią się, kiedy odkryjesz smaczniejsze i zdrowsze odpowiedniki ulubionych pokarmów. 14 – 16 pkt. – Nie ma możliwości, żebyś odżywiał się tak jak teraz i pozostał w dobrym zdrowiu. Spożywasz zbyt dużo produktów niezdrowych.

prezentacja powstała na podstawie podręcznika „Zasady Żywienia” do nauki zawodów kucharz, technik żywienia, kelner Dziękuję za uwagę mgr Beata Słabkowska