CZEKOLADA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Koncentraty mleczne.
Źródła energii odnawialnej
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
TERMOCHEMIA.
TERMOCHEMIA.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Tropikalne Lasy deszczowe
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Czekolada- tabliczka szczęścia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Światowy dzień żywności
CUPCAKES.
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Desery Mleczne.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Nadziewana , z bakaliami , mleczna , gorzka ….
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Zdrowy styl życia 10 zasad.
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Czekolada.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Seria kosmetyków : „Czekoladowy relaks” Skład drużyny: -Violetta Perykasza, -Anna Spentana, -Karolina Gajda, -P.Alicja Suchorab- opiekun Seria kosmetyków.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Chatka Puchatka.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
Wiemy co jemy na II śniadanie?
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
KAWA HERBATA KAKAO.
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
Smoothie.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Confidential. This document contains trade secret information. Disclosure, use or reproduction out-side Cargill and inside Cargill, to or by those employees.
Praca dyplomowa Wpływ wybranych czynników na zachowania konsumentów na rynku czekolad Autor: Patrycja Czajka Opiekun pracy: dr inż. Małgorzata Źródło.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Branża czekoladowo – cukiernicza w Polsce
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
WYJAZD W TEREN r. - Nowy Tomyśl.
W KUCHNI r..
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

CZEKOLADA

Czekolada (nahuatl xocolatl – gorzka woda) wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej.

Kakaowiec (Theobroma L Kakaowiec (Theobroma L.) - niewysokie drzewo rosnące w lasach Ameryki Środkowej i Południowej

PRODUKCJA CZEKOLADY Ziarna kakaowca poddawane są fermentacji suszeniu oczyszczaniu i prażeniu miażdżeniu skorupek wyciskaniu tłuszczu z ziaren

KAKAOWIEC

PRODUKCJA CZEKOLADY Pozostaje sucha substancja, tzw. makuchy, rozdrobnione i wysuszone w T 20 st. Celsjusza w ciemny, aromatyczny proszek, który mieszany z cukrem staje się czekoladą w proszku.

PRODUKCJA CZEKOLADY

Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała z kakao, cukru i koziego mleka w 1839 roku w Niemczech W Meksyku, powszechna jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie.

Historyczna maszyna do produkcji czekolady

1851 rok pierwsza fabryka czekolady w Polsce założona przez Karola Wedla

Czekolada ma wysoką wartość energetyczną 100 gramów = 2100–2500 kJ (500–700 kcal).

UWAGA! Czekolada jest SZKODLIWA dla wielu zwierząt. Organizmy koni, psów, kotów i papug nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu – teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć.

RODZAJE CZEKOLADY GORZKA – składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką i wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7 °C. Zawiera 2–5 razy więcej teobrominy niż mleczna.

RODZAJE CZEKOLADY MLECZNA – w jej skład wchodzi również mleko lub proszek mleczny i wanilia, zawartość kakao nie przekracza 50%. Temperatura wytwarzania wynosi 28,9–30,5 °C. Zawartość tłuszczu ogółem 25%.

RODZAJE CZEKOLADY BIAŁA – bez zawartości proszku kakaowego, z niską zawartością masła kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego. Temperatura wytwarzania 27,9–30,5 °C.

PRODUKCJA CZEKOLADY pokruszona masa kakaowa zostaje zmielona w likier czekoladowy dodanie masła kakaowego i lecytyny Podgrzanie do Temp. 80-85 st. C i schłodzenie powoduje powstanie czekolady gorzkiej schłodzenie i wlanie do form piekarniczych powoduje powstanie tabliczek z form.

CIEKAWOSTKA Czekoladę możemy dodawać do różnych potraw na przykład do naleśników, możemy tworzyć lub kupować lody czekoladowe i inne różne rzeczy typu „Ptasie Mleczko” albo inne.

Dziękuję za uwagę, Emil Sauer