Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów kodowanych, będących podstawowym budulcem większości naturalnie występujących protein. Z fenyloalaniny można produkować amfetaminę. Fenyloalaninę można też traktować jako pochodną fenyloetyloaminy, aczkolwiek fenyloalanina nie jest przez organizmy żywe syntetyzowana z fenetylaminy. W syntezie laboratoryjnej również nie ma większego sensu otrzymywać fenyloalaniny z fenetylaminy, gdyż dużo taniej jest ją uzyskać w wyniku hydrolizy białek.
Glicyna Glicyna (skróty: G, Gly, ATC: B 05 CX 03) jest najprostszym spośród 20 standardowych aminokwasów wchodzących w skład białek. Za jej pojawienie się w łańcuchu polipeptydowym odpowiada obecność kodonów GGU, GGC, GGA lub GGG w łańcuchu mRNA.
Histydyna Histydyna, (His) – jeden z 20 aminokwasów kodowanych. Jego łańcuch boczny zawiera pierścień imidazolowy, dlatego histydyna zaliczana jest zarówno do aminokwasów zasadowych, jak i aromatycznych. Znajduje się w dużych ilościach w hemoglobinie.
Izoleucyna Izoleucyna (nazwa skrótowa: Ile) - izomer leucyny, aminokwas alifatyczny występujący w praktycznie każdym białku, obojętny elektrycznie. Należy do aminokwasów niezbędnych czyli nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem. Duże jego ilości znajdują się w kazeinie, hemoglobinie, białkach osocza krwi.
Lizyna Lizyna (nazwa skrótowa Lys, skrót jednoliterowy K) jest niepolarnym aminokwasem należącym do 20 aminokwasów białkowych, najbardziej rozpowszechnionych na Ziemi. Należy też do grupy aminokwasów niezbędnych (liczącej 8 - 10 substancji), które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z dietą. Niezbędna przy budowie białek, głównie w mięśniach i w kościach, istotna w okresie rozwoju. Wchłania wapń, poprawia koncentrację umysłową. Łagodzi objawy przeziębienia, grypy oraz opryszczki. Obecna przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i przy budowie kolagenu. Jej niedobór skutkuje objawami zmęczenia i rozdrażnienia, powoduje anemię i wypadanie włosów.
Leucyna Leucyna (nazwa skrótowa Leu) jest kodowanym aminokwasem alifatycznym, o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, obojętnym elektrycznie.odkrta przez francuskiego chemika L.,J.Prousta. Występuje we wszystkich białkach, w dużej ilości zaś w osoczu.
Metionina Metionina (nazwa skrótowa Met) - aminokwas kodowany zawierający siarkę, elektrycznie obojętny, występujacy w dużych ilościach w kazeinie mlekowej i w białkach jaja. Należy do aminokwasów niezbędnych dla człowieka (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem).
Asparagina Asparagina (nazwa skrótowa Asn) - aminokwas endogenny, powszechny składnik białek. Duże ilości asparaginy występują w białkach nasion, a także w stanie wolnym w płynach komórkowych i tkankach; asparagina jest wykorzystywana jako magazyn amoniaku w tkankach zwierzęcych i roślinnych.
Prolina Prolina (nazwa skrótowa Pro) jest obojętnym elektrycznie aminokwasem kodowanym, zawierającym w swej budowie pięcioczłonowy pierścień.
Glutamina Glutamina Jest jednym z 20 aminokwasów kodowanych przez geny, wchodzącym w skład wielu białek roślinnych i zwierzęcych. Glutamina jest genetycznie kodowana przez kodony RNA CAA lub CAG. Jak wiele innych aminokwasów glutamina jest niezbędna organizmom żywym jako składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabilizmie azotu. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy.
Araginina Arginina, (Arg) - jeden z 20 aminokwasów kodowanych przez DNA.
Seryna Seryna (nazwa skrótowa Ser lub S, kwas α-amino-β-hydroksypropionowy) jest aminokwasem kodowanym, endogennym, wchodzi w skład białek, takich, jak np. kazeina w mleku, czy fibroina jedwabiu. Jest obojętna elektrycznie. Niezbędna w diecie człowieka
Treonina Treonina (nazwa skrótowa Thr lub T, kwas α-amino-β-hydroksymasłowy) to obojętny elektrycznie aminokwas kodowany, składnik wielu białek. Należy do aminokwasów niezbędnych (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem). Produkty o dużej zawartości treoniny to twaróg, drób, ryby, mięso, soczewica, i ziarno sezamowe.
Walina Walina (nazwa skrótowa Val) - aminokwas kodowany, egzogenny, wchodzący w skład wielu białek i uczestniczącym w biosyntezie cukrów
Walina Walina (nazwa skrótowa Val) - aminokwas kodowany, egzogenny, wchodzący w skład wielu białek i uczestniczącym w biosyntezie cukrów
Białka Białko - naturalny polipeptyd czyli polimer aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Synteza białek odbywa się w specjalnych organellach komórkowych zwanych rybosomami. Zazwyczaj liczba reszt aminokwasowych pojedynczego łańcucha polipeptydowego białka jest większa niż 100, a cała cząsteczka może być zbudowana z wielu łańcuchów polipeptydowych (podjednostek). Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P oraz niekiedy kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ i inne.
Jak wygląda to co jemy? Białko kurze - albumina Gliadyna - pszenica
Jak wygląda to co jemy? Urizeina - ryż Pepsyna – żółtko jaja
O co tak naprawdę chodzi? Cała prezentacja nie ma na celu zanudzać faktami z biochemii. Jej głównym celem jest pokazanie, że cała materia ożywiona składa się z aminokwasów i białek. Wszystko co spożywamy, wszystko co nas otacza – drzewa, zwierzęta, bakterie. Budowę danego białka warunkuje odpowiednia kolejność zasad azotowych w DNA bądź RNA. Tak więc bez kwasów nukleinowych nie było by życia…
Wykonał Adam Zieliński Kl 3c