Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WPROWADZENIE dr Jacek Śmietański Instytut Informatyki UJ
Advertisements

Sterowanie metabolizmem
Ćwiczenia 1. E. Banachowicz Zakład Biofizyki Molekularnej IF UAM
Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
Białka - struktura i funkcje
2. Białka - struktura i funkcje
BIAŁKA.
KOMPUTERA BIAŁKA PROSTO Z...
[Aleksander Dziedzic]
Uniwersytet Warszawski
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Temat: Rola białek w organizmie człowieka.
Pierwiastki występujące w człowieku
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ŚWIAT BIAŁEK Wykonały: Iwona Przybyszewska Katarzyna Borkowska.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Biofizyka białek Białka - liniowe kopolimery złożone z aminokwasów
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Białka W diecie człowieka.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
POLIMERAZY RNA Biorą udział w syntezie RNA na matrycy DNA- transkrypcji Początek i koniec transkrypcji regulują sekwencje DNA i wiążące się do nich białka.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Agnieszka Jędrzejowska
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
WIRUSY.
Poznajemy składniki żywności.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Cechy kodu genetycznego
Woda i składniki mineralne
Białka 2. Opracowano na podstawie
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
AMINOKWASY część I.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
2.22. Procesy i zasady kodowania informacji genetycznej
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Joanna Orłowska Ina Bożymowska
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
1.22. Odczytywanie informacji genetycznej – przepis na białko
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
KOD GENETYCZNY I JEGO CECHY
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Biosynteza białka-translacja
WYKŁAD
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
1 Sole Mineralne  P.
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Zapis prezentacji:

Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów kodowanych, będących podstawowym budulcem większości naturalnie występujących protein. Z fenyloalaniny można produkować amfetaminę. Fenyloalaninę można też traktować jako pochodną fenyloetyloaminy, aczkolwiek fenyloalanina nie jest przez organizmy żywe syntetyzowana z fenetylaminy. W syntezie laboratoryjnej również nie ma większego sensu otrzymywać fenyloalaniny z fenetylaminy, gdyż dużo taniej jest ją uzyskać w wyniku hydrolizy białek.

Glicyna Glicyna (skróty: G, Gly, ATC: B 05 CX 03) jest najprostszym spośród 20 standardowych aminokwasów wchodzących w skład białek. Za jej pojawienie się w łańcuchu polipeptydowym odpowiada obecność kodonów GGU, GGC, GGA lub GGG w łańcuchu mRNA.

Histydyna Histydyna, (His) – jeden z 20 aminokwasów kodowanych. Jego łańcuch boczny zawiera pierścień imidazolowy, dlatego histydyna zaliczana jest zarówno do aminokwasów zasadowych, jak i aromatycznych. Znajduje się w dużych ilościach w hemoglobinie.

Izoleucyna Izoleucyna (nazwa skrótowa: Ile) - izomer leucyny, aminokwas alifatyczny występujący w praktycznie każdym białku, obojętny elektrycznie. Należy do aminokwasów niezbędnych czyli nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem. Duże jego ilości znajdują się w kazeinie, hemoglobinie, białkach osocza krwi.

Lizyna Lizyna (nazwa skrótowa Lys, skrót jednoliterowy K) jest niepolarnym aminokwasem należącym do 20 aminokwasów białkowych, najbardziej rozpowszechnionych na Ziemi. Należy też do grupy aminokwasów niezbędnych (liczącej 8 - 10 substancji), które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z dietą. Niezbędna przy budowie białek, głównie w mięśniach i w kościach, istotna w okresie rozwoju. Wchłania wapń, poprawia koncentrację umysłową. Łagodzi objawy przeziębienia, grypy oraz opryszczki. Obecna przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał, enzymów i przy budowie kolagenu. Jej niedobór skutkuje objawami zmęczenia i rozdrażnienia, powoduje anemię i wypadanie włosów.

Leucyna Leucyna (nazwa skrótowa Leu) jest kodowanym aminokwasem alifatycznym, o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, obojętnym elektrycznie.odkrta przez francuskiego chemika L.,J.Prousta. Występuje we wszystkich białkach, w dużej ilości zaś w osoczu.

Metionina Metionina (nazwa skrótowa Met) - aminokwas kodowany zawierający siarkę, elektrycznie obojętny, występujacy w dużych ilościach w kazeinie mlekowej i w białkach jaja. Należy do aminokwasów niezbędnych dla człowieka (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem).

Asparagina Asparagina (nazwa skrótowa Asn) - aminokwas endogenny, powszechny składnik białek. Duże ilości asparaginy występują w białkach nasion, a także w stanie wolnym w płynach komórkowych i tkankach; asparagina jest wykorzystywana jako magazyn amoniaku w tkankach zwierzęcych i roślinnych.

Prolina Prolina (nazwa skrótowa Pro) jest obojętnym elektrycznie aminokwasem kodowanym, zawierającym w swej budowie pięcioczłonowy pierścień.

Glutamina Glutamina Jest jednym z 20 aminokwasów kodowanych przez geny, wchodzącym w skład wielu białek roślinnych i zwierzęcych. Glutamina jest genetycznie kodowana przez kodony RNA CAA lub CAG. Jak wiele innych aminokwasów glutamina jest niezbędna organizmom żywym jako składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabilizmie azotu. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy.

Araginina Arginina, (Arg) - jeden z 20 aminokwasów kodowanych przez DNA.

Seryna Seryna (nazwa skrótowa Ser lub S, kwas α-amino-β-hydroksypropionowy) jest aminokwasem kodowanym, endogennym, wchodzi w skład białek, takich, jak np. kazeina w mleku, czy fibroina jedwabiu. Jest obojętna elektrycznie. Niezbędna w diecie człowieka

Treonina Treonina (nazwa skrótowa Thr lub T, kwas α-amino-β-hydroksymasłowy) to obojętny elektrycznie aminokwas kodowany, składnik wielu białek. Należy do aminokwasów niezbędnych (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem). Produkty o dużej zawartości treoniny to twaróg, drób, ryby, mięso, soczewica, i ziarno sezamowe.

Walina Walina (nazwa skrótowa Val) - aminokwas kodowany, egzogenny, wchodzący w skład wielu białek i uczestniczącym w biosyntezie cukrów

Walina Walina (nazwa skrótowa Val) - aminokwas kodowany, egzogenny, wchodzący w skład wielu białek i uczestniczącym w biosyntezie cukrów

Białka Białko - naturalny polipeptyd czyli polimer aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Synteza białek odbywa się w specjalnych organellach komórkowych zwanych rybosomami. Zazwyczaj liczba reszt aminokwasowych pojedynczego łańcucha polipeptydowego białka jest większa niż 100, a cała cząsteczka może być zbudowana z wielu łańcuchów polipeptydowych (podjednostek). Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P oraz niekiedy kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ i inne.

Jak wygląda to co jemy? Białko kurze - albumina Gliadyna - pszenica

Jak wygląda to co jemy? Urizeina - ryż Pepsyna – żółtko jaja

O co tak naprawdę chodzi? Cała prezentacja nie ma na celu zanudzać faktami z biochemii. Jej głównym celem jest pokazanie, że cała materia ożywiona składa się z aminokwasów i białek. Wszystko co spożywamy, wszystko co nas otacza – drzewa, zwierzęta, bakterie. Budowę danego białka warunkuje odpowiednia kolejność zasad azotowych w DNA bądź RNA. Tak więc bez kwasów nukleinowych nie było by życia…

Wykonał Adam Zieliński Kl 3c