Karotenoidy zwiększanie zawartości w roślinach

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Advertisements

Krzysztof Ptasiński Co. Ltd.
GENOMIKA FUNKCJONALNA U ROŚLIN
Funkcjonowanie układu oddechowego w procesie pracy
Procesy poznawcze cd Uwaga.
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Poznajemy składniki żywności !
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Izoprenoidy, steroidy i ich pochodne
PROAPOPTOTYCZNA TERAPIA GENOWA NOWOTWORÓW
WPŁYW PALENIA NA NARZĄDY CZŁOWIEKA
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
BIOLOGICZNIE AKTYWNY SUPLEMENT DIETY
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Barwniki asymilacyjne
Zdrowy styl życia.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
„Owoce i warzywa w szkole’’
Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym.
Zdrowe odżywianie.
Witamina C Co to jest?.
Cukrzyca - jak rozpoznać i jak leczyć
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Barwniki naturalne Opracowano na podstawie:
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Witaminowe opowieści.
Podział hormonów 1. Budowa strukturalna Peptydy i białka
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Dieta śródziemnomorska bez elementu niskotłuszczowego zmniejsza zdarzenia sercowo-naczyniowe Michał Chudzik
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Zdrowy posiłek każdego dnia
Stymulator rozwoju owoców
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Karotenoidy zwiększanie zawartości w roślinach Ewa Madera Janusz Mordarski

Karotenoidy Podobne strukturalnie izoprenoidy o symetrycznym łańcuchu węglowym (zwykle C40) najbardziej widoczne w owocach, kwiatach i warzywach (żółte, pomarańczowe, czerwone) scharakteryzowano 600 likopen i b-karoten to najbardziej podstawowe, z nich wywodzą się inne (cyklizacja, oksydacja, hydrogenacja, dehydrogenacja) kluczowy dla właściwości fizykochemicznych jest układ sprzężonych wiązań podwójnych

Podział Węglowodorowe (b-karoten, likopen) utlenione - ksantofile (luteina, zeaksantyna) apokarotenoidy - poniżej 40 atomów węgla

Znaczenie u roślin Część aparatu fotosyntetycznego fotoprotekcja w warunkach silnego światła funkcja antenowa przy słabym świetle przywabianie zwierząt (kwiaty, owoce) inne

U Zwierząt Nie potrafią syntetyzować de novo - muszą pobierać z pokarmem b-karoten jest prowitaminą A rola przeciwutleniająca - kamuflaż u skorupiaków charakterystyczne kolory upierzenia ptaków(zdjęcie)

Rozwój technik HPLC (szczególnie rozdział izomerów cis/trans) umożliwił dokładne badania ilościowe i jakościowe karotenoidów w owocach i warzywach Wszystkie warzywa liściowe mają podobny skład jakościowy karotenoidów - różnice ilościowe najwięcej zawierają: zielona pietruszka, rzeżucha i szpinak (niewielki udział w diecie) w owocach, korzeniach i nasionach (chromoplasty, amyloplasty) występują większe różnice jakościowe główne karotenoidy niektórych owoców nie występują w aparacie fotosyntetycznym (likopen w pomidorach, apokarotenoidy w owocach cytrusowych) rozmieszczenie w owocach jest różne u różnych roślin (zwykle więcej w skórce niż w miąższu) niedojrzałe (zielone) owoce mają skład karotenoidów jak w liściach, podczas dojrzewania zmienia się.

Poznanie biosyntezy Znane są kluczowe intermediaty sklonowano większość enzymów, zsekwencjonowano cDNA (dostępne w internetowych bazach danych) karotenogeneza zachodzi w plastydach, geny enzymów w jądrze wczesne szlaki biosyntezy wspólne z innymi izoprenoidami (gibereliny, sterole, fitol, chinony terpenowe) początkowy metabolit to difosforan izopentynylu (IPP) jednym z ważniejszych metabolitów jest fitoen (bezbarwny), od niego wywodzą się wszystkie inne karotenoidy

Regulacja biosyntezy Karotenoidy są produkowane w plastydach ale najprawdopodobniej istnieje wymiana metabolitów plastydowych i cytoplazmatycznych, w tym difosforanów prenylowych na koncentrację i skład liściowych ksantofilów wpływa intensywność światła, akumulacja specyficznych karotenoidów w chromoplastach owoców i kwiatów jest regulowana w trakcie rozwoju reaktywne formy tlenu odgrywają rolę wtórnych przekaźników przy tworzeniu karotenoidów w czasie róznicowania chromoplastów Prawdopodobnie brak kontroli ekspresji enzymów przy udziale światła (brak zmian ekspresji przy deetiolacji siewek pomidora) W czasie dojrzewania kwiatów i owoców - kontrola na poziomie ekspresji

Regulacja c.d. udział etylenu - mutanty pomidora o zaburzonej produkcji etylenu mają bezbarwne owoce występują modyfikacje potranskrypcyjne i potranslacyjne enzymów szlaku biosyntezy synteza karotenoidów może być też kontrolowana przez produkty końcowe np. inhibicja cyklazy likopenu spowodowała zwiększoną ekspresję wcześniejszych enzymów szlaku

Klonowanie i wybór genów: dla tkanek, które normalnie nie zawierają karotenoidów konieczny jest transfer jednocześnie kilku genów (np. złoty ryż) w tkankach zawierających karotenoidy – jeden gen przy wprowadzaniu genów bakteryjnych konieczna konstrukcja białka chimerycznego (najczęściej z małą podjednostka Rubisco)

Wybór promotora Ważna część strategii (kontrola dynamiki, poziomu i specyficzności tkankowej ekspresji) z powodzeniem stosuje się promotory nie związane z syntezą karotenoidów promotory konstytutywne (np. CaMV, 35S) promotory tkankowo specyficzne (napina, glutelina) pozwalają uniknąć zaburzeń w metabolizmie innych izoprenoidów

Po co zwiększać poziom karotenoidów w roślinach uprawnych? Główna przyczyna - ma związek z ich funkcjami w ludzkim organizmie. aktywność prowitaminy A - ograniczona do b-karotenu i innych z b-końcowymi grupami, np. b-kryptoksantyna albo zeaksantyna ludzie z obniżonym poziomem karotenoidów są bardziej podatni na choroby zwyrodnieniowe karotenoidy, a szczególnie likopen, wpływają na złagodzenie przebiegu przewlekłych chorób jak CHD (choroba wieńcowa), a także pewnych odmian raka przypuszcza się że ich zdolności antyoksydacyjne odpowiadają za ich pozytywne działanie ale czy to jest ich rola in vivo pozostaje niewyjaśnione

dieta bogata w pomidory przynosi lepsze rezultaty niż podawanie likopenu samodzielnie odwrotnie proporcjonalna zależność między wielkością spożycia karotenoidów a ryzykiem wystąpienia chorób oka wyższy poziom karotenoidów/antyoksydantów zmniejsza ryzyko zachorowania na kataraktę lub zwyrodnienie plamki żóltej wzrost spozycia luteiny i zeaksantyny zmniejsza szanse wystąpienia katarakty, inne karotenoidy nie mają tej właściwości ich zawartość może być modyfikowana poprzez zmiany w diecie. W ten sposób zwiększając ich spożycie można wpłynąć na redukcję ilości światła niebieskiego docierającego do tkanek wrażliwych na AMD (age-related macular degeneration) o 30-40%

Plany na przyszłość skuteczna transformacja roślin uprawnych o kluczowym znaczeniu produkcja żywności o podwyższonym poziomie karotenoidów: walka z niedoborem witaminy A, zwiększone spożycie likopenu z pomidorów, dostarczanie ketokarotenoidów w karmach dla zwierząt

Plany na przyszłość c.d. zwiększenie poziomu zeaksantyny i luteiny w żywności (walka z AMD) postępy w technologii transformacji i klonowania istotnych genów oraz wzrastająca świadomość korzyści jakie przynoszą karotenoidy w pożywieniu przyspieszają rozwój tej dziedziny biotechnologii roślin znaczny wzrost ilości transgenicznych roślin uprawnych produkujących zwiększone ilości karotenoidów

„Genetic engeenering for enhancing levels of carotenoids” Peter M. Bramley School of Biological Sciences, Royal Holloway, University of London