1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Turniej tańca dyskotekowego z udziałem uczniów klas I – VI.
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
„Zdrowo się odżywiam i prowadzę ekologiczny styl życia”
Ankieta dotycząca odżywiania się uczniów klas pierwszych
w Salezjańskim Gimnazjum Niepublicznym
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
„Warzywa i owoce są na 5” Szkoła Podstawowa Nr 12 w Elblągu
„Zaopiekuj się z nami elektrośmieciami!”
HISTORIA PROMOCJI ZDROWIA W NASZEJ SZKOLE
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
PROJEKT EDUKACYJNY realizowany w ramach Kampanii społecznej
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 18 IM
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
„Sześciolatek idzie do szkoły” Prezentacja działań ZSP w Bachowicach w ramach Małopolskiego Konkursu dla Rady Rodziców Przedszkola „Mam 6 lat” Przyjazne.
Projekt edukacyjny „ Żyj zdrowo”.
Przygotowujemy zdrowe kanapki na drugie śniadanie.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Rok szkolny 2011/2012.
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
Jedz Smacznie i zdrowo.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
W Zespole Szkół w Pałecznicy
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
Zespół Szkół im. Anieli hr. Potulickiej w Wojnowie
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
Odblaskowa szkoła sprawozdanie.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
PODSUMOWANIE DZIAŁAŃ PROFILAKTYCZNO- WYCHOWAWCZYCH REALIZOWANYCH W GMINNYM GIMNAZJUM PUBLICZNYM IM. JANA.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Demokracja w szkole-wpływ samorządu na życie uczniów.
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE. Promocja zdrowia jest procesem społecznym, w którym wszyscy powinniśmy brać udział, procesem daleko wykraczającym poza zadania.
8 LISTOPADA 2012 r. W RACIBORZU W DWUJĘZYCZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 5 IM. JANA BRZECHWY DLA MNIEJSZOŚCI NIEMIECKIEJ ODBYŁO SIĘ PODSUMOWANIE PROJEKTU „ŚNIADANIE.
Śniadanie DAJE MOC Oddział Przedszkolny przy Szkole Podstawowej w Zawadzie Opiekunowie: mgr Sylwia Gil, mgr Katarzyna Lojtek.
8 listopada 2011r. ~DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA~ SZKOŁA PODSTAWOWA NR 23 W KALISZU.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
W ramach szkolnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia podjęto następujące działania:  wychowawcy zapoznali uczniów z ulotką przygotowaną przez PSSE w Ostrowi.
„Śniadanie daje moc” SP Gronowo
Tydzień działań profilaktycznych
W DNIU ZDROWEGO ŚNIADANIA Publiczna Szkoła Podstawowa w Szwarszowicach prowadzona przez Stowarzyszenie Przyjaciół Oświaty w Szwarszowicach Szwarszowice.
PROJEKT SZKOŁY Z KLASĄ „RADY NA NASZE ODPADY”.
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
Śniadanie „Wiemy, co jemy, bo zdrowi być chcemy” Samorządowa Szkoła Podstawowa w Gałdowie Śniadanie 8 listopad 2013 daje moc W ramach akcji w okresie poprzedzającym.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
OTWARTA FIRMA Otwarta firma Biznes przy tablicy. OTWARTA FIRMA Idea programu Otwarta firma – Biznes przy tablicy to program przeznaczony dla uczniów szkół.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Sprawozdanie z udziału w projekcie: Lider Lokalnej Ekologii
Szkoła Sportowych Talentów
Otwarta firma – Biznes przy tablicy
PROJEKT EDUKACJA GLOBALNA Szkoła Podstawowa nr 5
Śniadanie daje moc!.
Zapis prezentacji:

1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący p. Anna Majcher

Projekt „Żyj smacznie i zdrowo „ W ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo „ w naszej szkole realizowany jest projekt prowadzony przez nauczyciela biologii p. Annę Majcher, mający na celu pogłębianie wiedzy na temat zdrowego odżywania oraz promowanie zdrowego trybu życia.Uczniowie na zajęciach wykonują plakaty i gazetki promujące zdrowe odżywianie. Przygotowują samodzielnie zdrowe posiłki, które przeznaczone są do degustacji uczniów i nauczycieli, aby zachęcić ich do zdrowego stylu życia. Po akcjach przeprowadzonych w szkole oraz ankietach, uczniowie zorganizują konkurs wewnątrz szkolny, aby utrwalić wiedzę uczniów. Uczestnicy projektu postanowili wraz z zaprzyjaźnionym projektem Młody obywatel zorganizować spotkanie z seniorami z Bystrzycy Górnej, na którym opowiedzą o zasadach zdrowego odżywiania. Seniorzy okazali się bardzo zainteresowani tym tema5tem i długo dyskutowali na temat zdrowego odżywiania

Gazetki promujące zasady zdrowego żywienia

Przygotowanie i degustacja przez uczniów zdrowych posiłków między innymi: koktajl owocowy, sałatka owocowa, kanapki warzywne, kompot

W ramach projektu „Młody obywatel" oraz „Żyj smacznie i zdrowo" nasi uczniowie postanowili zaprosić na spotkanie edukacyjne uczestników „ Klubu Seniora „ z Bystrzycy Górnej. Spotkanie odbyło się w środę tj Rozpoczęło się ono przedstawieniem celów projektów. Następnie uczniowie zaprezentowali zasady zdrowego odżywiania przy pomocy prezentacji multimedialne oraz rozdali materiały specjalnie przygotowane na tę okazję ( książeczki kulinarne, ulotki). Omawianie tematu wspomagała degustacja zdrowych przekąsek przygotowanych przez uczniów z naturalnych produktów. Szczególnymi względami cieszył się koktajl bananowy. Mniam. Seniorzy byli bardzo zainteresowani zdrowym odżywianiem.

Przeprowadzenie konkursu wewnątrz szkolnego o tematyce żywieniowej. Po szeregu działań przeprowadzonych w naszej szkole zorganizowaliśmy konkurs wewnątrz szkolny dla wszystkich klas aby utrwalić wiadomości przekazywane podczas naszego projektu. Z każdej klasy wzięło udział po trzech reprezentantów. Pierwsze trzy miejsca zostały nagrodzone ocenami bardzo dobrymi i celującymi z biologii. A liczba uzyskanych punktów liczyła się do konkursu na super klasę.

Udział w ogólnopolskim konkursie plastycznym -,,Żyj smacznie i zdrowo” Nasza szkoła wzięła udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym " Żyj smacznie i zdrowo". Jego celem jest przekazanie uczniom szkół gimnazjalnych, w atrakcyjnej formie, zasad prawidłowego i smacznego odżywiania, zachęcenie ich do pierwszych eksperymentów w kuchni i wspólnego, rodzinnego spożywania posiłków oraz zwrócenie ich uwagi na ważne problemy społeczne takie jak marnowanie żywności, energii czy wody. Nasi uczniowie w ramach programu zrealizowali projekt edukacyjny, podczas którego zorganizowali szereg działań : przeprowadzenie ankiety żywieniowej w szkole oraz omówienie jej wyników, przygotowanie gazetek informacyjnych promujących zdrowe odżywianie, spotkanie z seniorami z Bystrzycy w celu promowania zdrowego stylu życia. Uczennice klasy II a: Karolina Święs, Martyna Bińkowska, Emilia Witek oraz uczennica III c Kamila Cisek wzięły udział w konkursie zorganizowanym w ramach tego programu pt. „ Zdrowe odżywianie, gotowanie, niemarnowanie pożywienia, ekologia oraz wspólne spożywanie posiłków" – czyli wartości, które promuje program „Żyj smacznie i zdrowo" w kategorii Plakat Społeczny. Spośród 1800 prac nasz plakat dostał wyróżnienie i wspaniałą nagrodę – laptopa!!!

Analiza wyników ankiet pozwoliła porównać styl życia i odżywiania uczniów naszej szkoły z danymi ogólnopolskimi. Okazało się że większość uczniów naszej szkoły regularnie uprawia sport co wpływa korzystnie na zdrowy styl życia, a ponad 60% spożywa śniadanie przed wyjściem z domu. Największy problem sprawiło spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia (tylko 50% uzyskało pozytywny wynik) Większości pytań zawartych w ankiecie nasza szkoła uzyskała wyższe wyniki niż dane ogólnopolskie.

Wyniki ankiet żywieniowych

-W jaki sposób powinniśmy gospodarować żywnością -Zapoznanie się z przepisami zgodnych z zasadami zdrowego odżywiania -Zachęciło nas do prowadzenia zdrowego trybu życia -Promowanie wśród lokalnej społeczności właściwego odżywiania -wygrana w konkursie ogólnopolskim oraz wspaniała nagroda w formie laptopa która wzbogaciła pracownię biologiczną