Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
O Slow Food i trendach kulinarnych
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?

Czas na cukinię! Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, pochodzi z Włoch i należy do rodziny dyniowatych. W prostym tłumaczeniu oznacza "małą dynię". W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub wielobarwna. Największe okazy mogą mierzyć nawet pół metra, ale znacznie lepiej zrywać ją, gdy osiąga długość około 20 centymetrów - wtedy jest najdelikatniejsza. Cukinia to wdzięczny produkt w kuchni, ponieważ można ją jeść na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jest doskonała w rożnych kompozycjach smakowych. Podpowiadamy, co w niej siedzi i jak można ją przygotować.

Co warto o niej wiedzieć! Cukinia wyróżnia się łagodnym smakiem i naturalną odpornością na metale ciężkie. Cenną informacją jest fakt, że należy do grupy warzyw lekkostrawnych, dlatego polecana jest również osobom z problemami układu pokarmowego. W jej składzie znajdziemy m.in. liczne witaminy (A, C, K, PP i B1), beta karoten oraz składniki mineralne: potas, żelazo i magnez. Warto wiedzieć, że ma właściwości odkwaszające i poprawia trawienie. To jedno z pierwszych warzyw, które może być podawane małemu dziecku - już nawet półrocznym maluchom. Co ciekawe, kwiaty pojawiające się przy wzroście cukinii również są jadalne. I chociaż trudno kupić je w Polsce, warto odwiedzić lokalnych rolników i podpytać o ten produkt. Doskonale smakują nadziewane doprawionym serem ricotta i podsmażone.

Kulinarne inspiracje Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje duszona, smażona, marynowana czy pieczona. Można z niej przygotować sycące dania jednogarnkowe, chrupiące placki czy ratatouille. Można i warto jeść ją również na surowo. Wystarczy dokładnie ją umyć, nie trzeba nawet obierać, a następnie pokroić w plasterki lub słupki i podjadać w ramach zdrowej przekąski - np. w towarzystwie hummusu lub jogurtowego dipu czosnkowego.

Faszerowana cukinia Składniki: 2 niewielkie cukinie, 3 łyżki oliwy z oliwek, cebulka posiekana, 300g mielonej wołowiny, 400g posiekanych pomidorów, łyżeczka posiekanej kolendry, 30 g startego sera gruyere (może być inny), sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Cukinie umyć i odkroić końcówki. Przekroić na pół i wydłubać miąższ. Posiekać go na małe kawałeczki i odstawić na później. W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez około 5 minut, aby zmiękła. Dodać mielone mięso, sól i pieprz, miąższ cukinii, kolendrę, pomidory i garść startego sera. Dobrze wymieszać. Nadziać cukinię farszem i piec ją w piekarniku przez 30 minut. Podawać na gorąco

Roladki z cukinii i sera halloumi Składniki: 1 średnia cukinia, kawałek sera halloumi, oliwa z oliwek, bazylia, orzeszki piniowe. Przygotowanie: Cukinię obrać obieraczką w podłużne pasy, skropić oliwą i owinąć nią kawałki sera. Grillować przez kilka minut na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Gotowe przekąski ułożyć na talerzu, skropić oliwą i posypać orzeszkami. Udekorować świeżą bazylią.

Bukiecik warzywny Składniki: 2 spore marchewki, 1 nieduża cukinia, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru (połowa do sosu, reszta do gotowania), 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka posiekanego koperku, do smaku: szczypta soli i mielonego pieprzu. Przygotowanie: Marchewki umyć, oskrobać. Całe zalać 0,5 l wrzątku z dodatkiem pół łyżeczki soli i cukru, ugotować na półtwardo, wyjąć. Cukinię opłukać, obieraczką do warzyw skrawać wzdłuż (na wstążki) razem ze skórką, blanszować 15 sekund po wyjęciu marchewki. Lekko przestudzoną marchew też skrawać obieraczką na wstążki. Oliwę, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, pół łyżeczki cukru i koperek - wszystko to wlać/wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Powstałym sosem zalać jeszcze ciepłe warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie ułożyć ładnie na talerzyku, zwijając w pierścienie, polać pozostałym na dnie sosem. Podawać jako dodatek do mięsa albo przystawkę.

Fritatta z cukinią Składniki: 1 mała cukinia, 1 czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, 5 dużych jajek, 4 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz. Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni (musi zmieścić się do piekarnika) rozgrzać oliwę, dodać cukinię, posolić i smażyć przez 5 minut. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilę. Jajka wbić do miski, doprawić i dodać ser. Lekko ubić, a następnie wlać na patelnię. Smażyć na dużym ogniu przez minutę, delikatnie wymieszać i włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni C. Po 20 minutach fritatta nabierze złotego koloru i będzie gotowa.

Zupa krem z cukinii Składniki: 1 i 1/2 kg pokrojonej w kostkę cukinii, 1/2 l słodkiej śmietanki, 1/2 l bulionu z kury, 50 g masła, cebula, sól, pieprz. Przygotowanie: Cukinię ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Odsączyć, zmiksować ze śmietanką i bulionem na gładką masę. Cebulę zeszklić na maśle w garnku, dodać cukinię, sól, pieprz. Gotować całość ok. 5 minut. Udekorować opcjonalnie surową cukinią, która stanowić będzie jednocześnie chrupiący dodatek do zupy.

Grillowana cukinia a la tosty Składniki: 2 większe cukinie, 150 g sera żółtego gouda, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 100 g boczku wędzonego, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Oliwę połączyć z solą i pieprzem. Cukinie pokroić w grubsze plastry, posmarować oliwą i grillować z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek posiekać drobno, a boczek pokroić w drobną kostkę i razem podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zdjąć z rusztu upieczone już plastry cukinii, ułożyć na nich plasterki czosnku, boczek i posypać startym serem żółtym. Całość ułożyć ponownie na tacce aluminiowej i grillować aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka makaronowa Składniki: 2 małe cukinie, mała posiekana cebulka, makaron pełnoziarnisty (świderki lub kokardki), pokrojone suszone pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać pokrojoną cukinię i pomidory, dodać szczyptę tymianku, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Wymieszać z makaronem. Można posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Podawać na gorąco lub zimno. Obie wersje bardzo smaczne!

Ratatouille Składniki: 3 papryki w różnych kolorach, 300 g pomidorów, 2 cebule, 1 bakłażan, 1 mała cukinia, 3 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: papryki opłukać, przekroić, usunąć gniazda nasienne z pestkami i łodyżkami, pokroić na kawałki. Skórkę pomidorów naciąć nożem z ząbkami, pomidory włożyć do wrzątku na 2 minuty, wyjąć ostudzić w zimnej wodzie, zdjąć skórę, pokroić na kawałki i usunąć pestki z sokiem. Bakłażany i cukinię opłukać i odciąć końce, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Przesmażyć cebulę na połowie oliwy, dodać paprykę i smażyć razem 5 minut. Do papryki z cebulą dodać bakłażany i czosnek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Do potrawy dodać cukinię, pomidory, pozostałą oliwę, doprawić solą, pieprzem i świeżym lub suszonym tymiankiem i dusić 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i odparować płyn z potrawy. W czasie duszenia nie należy jej za często mieszać, żeby warzywa nie rozpadły się.

Carpaccio z cukinii Składniki: 1 średnia cukinia, 40 g sera typu feta, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Surową cukinię pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Dodać pokruszoną fetę, orzechy. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami Składniki: 5 sztuk ugotowanych sporych ziemniaków, 250 ml bulionu drobiowego, 1 cukinia, 2 pomidory, 1 posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 125 g sera mozzarella (starty), oliwa z oliwek. Przygotowanie: Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokroić w plastry. Skropić oliwą, doprawić oregano i grillować kilka minut. Na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek i cebulę, dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać mleko i bulion. Gotować do momentu, gdy sos będzie gęsty. Częścią wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć warstwę ziemniaków i posypać serem. Następnie znowu nałożyć sos, ułożyć cukinię i posypać serem. Na koniec ułożyć pomidory i posypać pozostałym serem. Piec w 200 stopniach C przez 25 minut.

Placuszki z cukinii Składniki: 1 średnia cukinia, bułka tarta, 2 małe jajka, masło, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Cukinię pokroić w grubsze plasterki (bez obierania), doprawić, obtoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie bułce tartej. Smażyć na maśle kilka minut z każdej strony. Wyłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Opcjonalnie można również doprawić warzywo curry, które wzbogaci smak tej przekąski.