Prezentację wykonała Urszula Firląg z klasy VIb

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Norbert Konieczkowicz
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Dieta wegetariańska.
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Jedz smacznie i zdrowo.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
Jak powinniśmy się odżywiać?
JESTEŚ TYM CO JESZ Kuba Stoliński IVc.
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Zasady Odżywiania.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Wybieram zdrowie !!!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Prezentację wykonała Urszula Firląg z klasy VIb Aby jedzenie było jeszcze zdrowsze... vitamedium.pl  Prezentację wykonała Urszula Firląg z klasy VIb

Co to w zasadzie jest jedzenie? Jest to pożywka, która dostarcza substancji chemicznych niezbędnych dla zachowania zdrowia, rozwoju i regeneracji naszego organizmu. Tymi substancjami chemicznymi są składniki odżywcze, które pełnią różne funkcje w naszym ciele. To prawda ale które jedzenie jest zdrowe i zalecane? wbiegu24.pl

Raport Lekarzy na Rzecz Odpowiedzialnej Medycyny w Ameryce (1991r.) Podstawą zdrowego żywienia są 4 grupy pokarmów: 1.Pełne ziarna zbóż 2.Rośliny strączkowe 3.Warzywa 4.Owoce Produkty zwierzęce (mięso, nabiał) mogą być jedynie dodatkiem do diety, lecz nie jej podstawą. Ewa Dąbrowska „Ciało i duch ratować żywieniem” str.38

Żywienie oparte na naturalnych produktach, warunkiem naszego zdrowia. Ciało człowieka potrzebuje określonych substancji odżywczych do ciągłej odbudowy komórek. To zapotrzebowanie najlepiej spełniaj naturalne produkty żywnościowe, hodowane bez dodatków chemicznych i hormonów. Dieta oparta na naturalnych produktach jest w pełni zrównoważona, ponieważ w nie oczyszczonych produktach zachowane zostały właściwie proporcje składników odżywczych. Bożena Żak-Cyran „Odnowa na talerzu” str.34

Jakie jedzenie jest szkodliwe? Przede wszystkim mięso. To prawda że ma białka, czyli substancje budulcowe, ale jego trawienie przez nasz organizm jest zbyt długie( trwa ono ok.4h). Poza tym, zaśmieca organizm poprzez toksyny które wydziela podczas trawienia. Natomiast one kumulują się w stawach, co w wieku późniejszym owocuje ich zapaleniem. Grafika Google

Składniki diety opartej na naturalnych produktach: Pełne ziarna zbóż w postaci całego ziarna, kasz, płatków, makaronów. Warzywa sezonowe. Owoce rodzime, występujące i jedzone w danym sezonie oraz suszone. Rośliny strączkowe i warzywa morskie (glony). Ryby, jaja i mięso z hodowli naturalnych. Nasiona oleiste (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam), orzechy i oleje tłoczone na zimno. Dodatki: sól morska, grzyby, zioła, naturalne herbaty, kawa zbożowa, w umiarkowanej ilości miód i słody zbożowe. Bożena Żak-Cyran „Odnowa na talerzu” str.37-38

Korzystne połączenia Rośliny strączkowe z ryżem, kukurydza lub pszenicą. Zboża z warzywami, strączkowymi lub grzybami. Warzywa z nabiałem, rybą, zbożem. Nie należy łączyć nabiału czy mięsa z produktami zbożowymi, ziemniakami, ani z cukrem. Ewa Dąbrowska „Ciało i duch ratować żywieniem” str.41 http://www.google.pl/imgres?sa=X&hl=pl&biw=1011&bih=520&tbm=isch&tbnid=T3aJJU9PuXQxaM:&imgrefurl=https://www.premier.gov.pl/wydarzenia/aktualnosci/ziemniaki-i-kukurydza-bez-gmo.html&docid=MPbzBYKV8Y2x6M&imgurl=https://www.premier.gov.pl/static/files/styles/width798/public/images/wydarzenia/kukurydza_gmo_996_520_kompresja.jpg&w=798&h=417&ei=rOODUtqZK4iN4ATxuYHgDA&zoom=1&iact=rc&dur=1422&page=1&tbnh=133&tbnw=246&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:1,s:0,i:89&tx=163&ty=74

Elementy wspomagające zdrowe odżywianie Jedzcie tylko wtedy gdy jesteście głodni. Każdy posiłek zaczynajcie od świeżego pokarmu roślinnego, owoców, surówek lub świeżego soku. Dokładnie przeżuwajcie każdy kęs. Nie jedzcie pokarmu zbyt zimnego i zbyt gorącego. Nie przejadajcie się. Pijcie 10-15 minut przed posiłkiem i długo po posiłku. Giennadij Małachow „Dieta lecznicza i rozdzielna” str.119 https://www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1011&bih=520&q=mi%C4%99so+jest+szkodliwe&oq=mi%C4%99so+jest+szkodliwe&gs_l=img.3..0i24.2794.8843.0.9514.20.6.0.10.10.0.921.3395.3-3j0j1j2.6.0....0...1ac.1.31.img..4.16.3625.x-m-E-N1yU8#hl=pl&q=szklanka+soku&tbm=isch

Co warto wyeliminować z codziennej diety? Produkty rafinowane: biały cukier, cukier trzcinowy, biała mąka, oleje i tłuszcze rafinowane (oraz potrawy przygotowane na nich). Nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Paul Pitchford „Odżywiane dla zdrowia” str. 40 https://www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1011&bih=520&q=mi%C4%99so+jest+szkodliwe&oq=mi%C4%99so+jest+szkodliwe&gs_l=img.3..0i24.2794.8843.0.9514.20.6.0.10.10.0.921.3395.3-3j0j1j2.6.0....0...1ac.1.31.img..4.16.3625.x-m-E-N1yU8#hl=pl&q=cukier+rafinowany&tbm=isch

ZDROWE RACUCHY (quinoa, jaglana) z musem truskawkowym Składniki: 4 łyżki ugotowanaej kaszy jaglanej 4 łyżki ugotowanej quinoa (komosy ryżowej) http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_ry%C5%BCowa jajko (lub 1 łaska łyżka dowolnej skrobi : ziemniaczana, kukurydziana i gotowane siemię lniane -1 łyżka zmiksowana w 1/3 szklanki wody) ½ jabłka skrobia kukurydziana (2 spore łyżki) kurkuma (szczypta) cynamon (szczypta) opcjonalnie kardamon zielony (2-3 szczypty) opcjonalnie odrobina wody masło klarowane do smażenia (lub zdrowy, nierafinowany olej) Wykonanie: Składniki zmiksuj na gładko, dodaj odrobinę wody by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany (masa powinna spływać z łyżki na patelnię i dać się lekko rozprowadzić). Usmaż na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawaj z dowolnym, słodkim, owocowym musem. Smacznego! http://smakoterapia.blogspot.com/2012/06/zdrowe-racuchy-quinoa-jaglana-z-musem.html