Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Groch z kapustą i grzybami
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Gotowanie.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Jedz smacznie i zdrowo.
Witamina B.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
WIEM,CO JEM !.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
zdrowe odżywianie nastolatka
Zasady Odżywiania.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Kuchnia Wietnamska.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
ŻYWIENIE.
Co jeść, by być zdrowym?.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Produkty szczególnie bogate w potas:
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych i książki Pilates dla każdego Austin Denise

Czym jest uczenie się?

Aby poprawić swoją koncentrację i przyswajalność wiedzy należy przestrzegać tych kilku punktów: Dieta Ćwiczenia umysłu Sport

Dieta

WEGLOWODANY ZŁOŻONE Pieczywo pełnoziarniste Brązowy ryż Otręby Kiełki Ziemniaki Kukurydza Fasola

KWASY OMEGA-3 I OMEGA-6 Ryby spożywane trzy razy w tygodniu Orzechy Olej rzepakowy

ŻELAZO Czerwone mięso Orzechy Zielone warzywa Produkty zbożowe Rośliny strączkowe

MAGNEZ Gorzkie kakao Kasza gryczana Czekolada gorzka Groch Orzechy laskowe

POTAS Pomidory Ziemniaki Brzoskwinie Winogrona Banany

LECYTYNA Produkty sojowe Orzeszki ziemne Kiełki Suplementy diety

WITAMINY GRUPY B Drożdże Orzechy Mleko Mięso Ser Ziemniaki

WITAMINY GRUPY C Czarne porzeczki Czerwona papryka Natka pietruszki Świeże owoce

WITAMINY GRUPY A Marchew Brokuły Morele Wątróbka

WITAMINY GRUPY E Oleje roślinne Orzechy Nasiona słonecznika Migdały

WITAMINY GRUPY D Ryby Jaja

Zdrowe posiłki wspomagające pamięć Cukier Mięso i zboża Nabiał, suplementy wapnia Ryby, drób, jaja Warzywa strączkowe i orzechy Warzywa i owoce Ziarna z grubego przemiału, kasze, oleje roślinne i masło Ruch pół godziny dziennie

Śniadanie Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który musi zapewnić nam energię na cały poranek W skład mojego śniadania wchodzą: serek wiejski, chleb ciemny z ziarnami słonecznika, ser żółty, sałata, dżem bez konserwantów i zielona herbatka. Przepis i wykonanie Paulina Guziak

Obiad Pierwsze danie Zupa pomidorowa to jedno z prostszych ale odżywczych dań. Mięso (drobiowe lub cielęce) umieść w garnku i zalej wodą, całość wstaw na ogień aż do zagotowania następnie przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 30 min. Po tym czasie należy dodać włoszczyznę, jarzyny sól i pieprz, i dalej gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar należy odcedzić i wymieszać z świeżym przecierem pomidorowym oraz zaprawić śmietaną Przepis i wykonanie Michał Mucha

Obiad Danie główne Pieczony łosoś kolejny sprzymierzeniec w zdrowej diecie. Przygotowanie: Kawałek łososia należy natrzeć solą i pieprzem( dla smaku można dodać ząbek czosnku). Należy piec go w foli aluminiowej przez ok 20 min, do pieczenia można dołożyć listki masła. Potrawę należy podawać z dowolną surówką i sokiem. Przepis i wykonanie Gabriela Radke - Dobrowolska

Obiad Deser Bardzo słodki ale i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Dowolne świeże owoce kroimy w dowolny sposób i mieszamy je ze sobą. Układamy mieszankę owocową do miseczek i cieszymy się ich kolorami i smakiem. Przepis i wykonanie Michał Mucha

Kolacja Lekka kolacja, która dostarczy wystarczającą ilość energii na noc dla mózgu, ale i nie obciąży układu trawiennego. Kanapeczki z pomidorem, zielonym ogórkiem, serem białym i wszystko doprawione szczypiorkiem, dodatkowo ciepła herbata. Przepis i wykonanie Michał Mucha

Przekąski Sałatka warzywno-drobiowa jest dobrym uzupełnieniem dla czasu miedzy głównymi posiłkami. Mięso drobiowe dusić przez ok. 30 min. Kapustę pekińską, ogórka zielonego i pomidory pokroić. Kapustę pekińską i mięso podzielić na dwie części. Układać kolejno: kapusta pekińska, mięso, koperek, kiełki, kukurydza, pomidory, groszek, mięso, ogórek zielony, posiekany szczypiorek, kapusta pekińska. Sałatkę możemy udekorować pomidorem, kukurydzą groszkiem oraz szczypiorkiem. Przepis i wykonanie Julita Wieczorek

Przekąski Sałatka gyros i krokiet z grzybami. Pierś pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju z jedną przyprawą gyros. Usmażoną pierś przełożyć do naczynia i kolejno układając warstwami: ogórek pokrojony w kostkę, cebulę, kukurydzę, majonez i posiekaną drobno kapustę pekińską. Pieczemy naleśniki które nadziewamy farszem grzybowym i ponownie podpiekamy je na patelni. Przepis i wykonanie Mateusz Piątek

Techniki treningu mózgu

Sposób wydajnego uczenia się

Program ćwiczeń fizycznych

Świeca Proste ćwiczenie dzięki któremu rozluźnimy i zarazem wzmocni mięsnie pleców i brzucha, a także odwrócona pozycja ciała zapewnia lepsze dotlenienie mózgu, a co za tym idzie i poprawę koncentracji.

Pozycja dziecka W pozycji tej nasze ciało rozluźnia się co sprzyja wypoczynkowi i regeneracji sił nie tylko fizycznych ale i zasobów umysłowych.

Koci grzbiet Kolejne bardzo proste do wykonania ćwiczenie. Jednak poprawia dotlenienie organizmu i wprowadza mózg w stan odpoczynku.

Podkurczanie obu nóg Ćwiczenie to pozwala na skoordynowanie oddech z ruchami rąk i nóg, dzięki temu przez cały czas o wiele lepiej dotleniamy organizm nawet w czasie zwykłego chodu.

Pozostałe ćwiczenia To tylko mała część ćwiczeń które można zastosować aby poprawić swoją dyspozycję umysłową a także fizyczną. Na bliższe zapoznanie się z ćwiczeniami zapraszamy na zajęcia praktyczne, które odbędą się pod okiem nauczyciela wychowania fizycznego pana Krzysztofa Błaszkowskiego.