Potas Jakub Kozłowski 1B.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SOLE W ŻYCIU CODZIENNYM
Advertisements

KWASY I WODOROTLENKI.
Węglan wapnia Otrzymane wapno palone po reakcji z woda tworzy wapno gaszone, które wykorzystujemy w: Budownictwie ( składnik zaprawy murarskiej) Sadownictwo.
Azot i fosfor – pierwiastki życia codziennego
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
Wodorotlenek Potasu KOH.
POWIETRZE I JEGO TAJEMNICE
Przygotowała: Olga Łącka IIa
MANGAN.
Potas i jego właściwości
Mangan (Mn).
POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski.
SÓD I JEGO ZWIĄZKI Elżbieta Radoń.
Krzem Joanna Woderska II a.
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Sole w rolnictwie.
Kasia Bayer Tomek Góral Paulina Prostojanek Michał Zabłocki
otrzymywanie i zastosowanie
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
I ICH ZASToSOWANIA WYK. NATALIA HOANG KL. 3B
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Temat: Reakcje strąceniowe
Wycieczka w chemię żywności
OŁóW Natalia Kozina 1B.
SOLE W APTECE.
Chemia czarno-białej fotografii
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASTOSOWANIE WODOROTLENKÓW
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Wykonała Paulina Bielajewa
Zasady zdrowego żywienia
PREZENTACJA OPRACOWANA PRZEZ ZESPÓŁ z 7c. Z jednej strony niezbędny do życia, z drugiej – zabójcza trucizna. Obdarzony mocą bezwzględnej destrukcji objawiającej.
Wykonali: Barbara Jacewicz i Arnold Górski Uczniowie klasy G1a
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Węglany to sole, związki chemiczne kwasu węglowego.
Poznajemy składniki żywności.
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Sole w Medycynie.
Sód i jego związki.
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Poznajemy wodorotlenki na przykładzie Wodorotlenku Sodu
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
Zastosowanie soli.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
Borowce – glin ogólna charakterystyka borowców, występowanie glinu,
Litowce – potas i pozostałe litowce -Występowanie i otrzymywanie potasu -Właściwości fizyczne i chemiczne potasu -Ważniejsze związki potasu -Występowanie.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Siarczan glinowy (tzw. ałun) wykorzystywany jest w rolnictwie, kosmetyce, jako środek garbujący skóry… Obliczyć skład procentowy (wagowo) wszystkich pierwiastków.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
BIZMUT. Bizmut ( Bi, bisemutum, bismuthum lub bismutum)- pierwiastek chemiczny, metal bloku p układu okresowego. Nazwa pochodzi od niemieckiego słowa.
Schemat technologiczny: Proces jest procesem periodycznym. Założyliśmy, iż dni pracujących w roku będzie 240, a każdy z nich będzie składał się z dwóch.
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska Edyta Molga, Arleta Madej, Anna Łuczak, Sylwia Dudek Opiekun grupy: dr hab. inż. Wanda Ziemkowska Charakterystyka.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Sole w życiu codziennym.
Chemia w organizmie człowieka
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Potas Jakub Kozłowski 1B

Podstawowe informacje: POTAS Symbol - K Nazwa łacińska – kalium źrudło- http://pl.wikipedia.org/wiki/Potas

Informacje o odkryciu Odkryty przez: Humphrey Davy Miejsce odkrycia: Anglia Rok odkrycia: 1807 Pochodzenie nazwy: Od arabskiego "al-kali„ oznaczającego sodę . źródło-http://www.node81.tsi.net.pl/chemia/K.html

Właściwości fizyczne Stan skupienia - stały Barwa - srebrzysta Temp. wrzenia - 759˚C Temp. topnienia - 63,38˚C Gęstość – 856 kg/m³ Masa atomowa - 39,0983 u http://pl.wikipedia.org/wiki/Potas

Występowanie potasu Potas jest niezbędnym elementem, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Źródła potasu to: 1. produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych 2. mleko sproszkowane zagęszczone 3. mięso i jego przetwory 4. ryby 5. warzywa , owoce 7. kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzynki oraz makowiec http://www.kfd.pl/potas-83154.html

Zastosowanie potasu Metalicznego potasu używa się do osuszania benzenu oraz jako surowiec i katalizator w procesie polimeryzacji.  Chlorek potasu (KCl) wchodzi w skład nawozów sztucznych. Bromek potasu (KBr) używany w fotografice, w litografii i medycynie. Jodek (KJ) wykorzystywany jest w lecznictwie do wytwarzania jodyny, w fotografii oraz jako reduktor i substrat w przemyśle chemicznym. http://www.kfd.pl/potas-83154.html

Zastosowanie potasu  Wodorotlenek potasu (KOH) jest ważnym odczynnikiem, używa się go m.in. jako absorbenta CO2 oraz jako substancję osuszającą.  Chloran potasu (KClO3) to ważny utleniacz, substancja bakteriobójcza oraz źródło tlenu w zapałkach i pirotechnice.  Węglan potasu (KCO3) używany jest m.in. jako substancja osuszająca, do produkcji szkła i mydła. Azotan (KNO3) i siarczan potasu (K2SO4) są cenionymi nawozami. Ponadto azotan jest podstawowym źródłem tlenu w przemyśle pirotechnicznym (niejest higroskopijny w przeciwieństwie do azotanu sodu). http://www.kfd.pl/potas-83154.html