Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata
Składniki: - 1 litr wody - 4 dag suszonych alg morskich wakame - 4 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi) - 10 dag serka sojowego tofu - 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi - 50 ml sake - 50 ml białego wina - prażony sezam
Sposób przyrządzania: Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż. Wywar zagotuj, dodaj dashi i miso. Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem. Do miseczek nakładaj pokrojony w drobną kostkę serek tofu oraz ugotowane algi. Przygotowane składniki zalej bulionem miso shiru i posyp uprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu.
Buta teriyaki – szaszłyki wieprzowe Danie nie jest wegetariańskie Autor: Pascal Brodnicki
SKŁADNIKI: -1kg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w cienkie paski. -1łyżeczka startego świeżego imbiru - 1średnia cebula obrana i posiekana - 5 łyżek sosu sojowego - 4 łyżki cukru - 4 łyżki sake - wykałaczki bambusowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: ______________________________________________________ Wszystkie składniki włóż do miseczki,dobrze wymieszaj, Odstaw na godzinę, aby mięso zamarynowało się. Nadziej polędwiczki na wykałaczki,a marynatę zachowaj. Szaszłyki piecz na ruszczie lub na grillu po 3 minuty z każdej Strony, co jakiś czas smarując je marynatą. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Sushi (Japonia) Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata
Składniki: - glony nori - zakwaszony ryż shari Sposób przyrządzania: Zrób sushi maki: na płatek nori wyłóż niewielką warstwę ryżu shari - od dolnego brzegu płatka nieco grubiej, u góry powinno pozostać wolne miejsce. W tym wolnym miejscu połóż odpowiedni dodatek i zdecydowanym ruchem (robi się to za pomocą specjalnej bambusowej maty) zwiń w rulonik. Rulonik pokrój w plasterki. Futomaki robi się podobnie, z tym że nadzienie zwija się w rożek w płatku nori.
Rodzaje sushi maki (w zależności od dodatków): TUNA SALAD (z pastą z tuńczyka): Tuńczyka osącz na sitku, cebulę pokrój w drobne piórka, posól, odstaw na 30 minut. Zalej wrzątkiem, odcedź po 30 sekundach. Wymieszaj z tuńczykiem i majonezem. KAPPA z ogórkiem. AVOCADO z pokrojonym awokado. OSHINKO z rzepą takuan. TEKKA z tuńczykiem. IBODAI z rybą maślaną. CALIFORNIA z paluszkiem krabowym, awokado, majonezem. REVERS z łososiem, awokado, kawiorem. VEGETARIAN z warzywami
Mus z zielonej herbaty Danie wegetariańskie: tak Autor: Kulinarny Atlas Świata
Składniki: - 6 łyżek japońskiej zielonej herbaty liściastej (np. sencha) - niepełna szklanka (225 ml) mleka ml śmietany kremówki - 8 łyżek cukru - 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przyrządzania: Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut. Przecedź do garnka, dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Musem napełnij małe japońskie filiżanki do herbaty, wstaw do lodówki do zastygnięcia. Deser możesz ozdobić skórką pomarańczową z syropu