Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek Kuchnia Japońska Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Kuchnia Japońska Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest szerokie użycie ryb, rozmaitych zwierząt morskich i wodorostów oraz dania z ryb surowych. Popularne są również zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym węglem drzewnym, a także jedzenie tylko zanurzonych we wrzątku mięs, ryb i warzyw. Najbardziej znaną potrawą kuchni japońskiej jest sushi. Japońską przyprawę wasabi, nazywaną chrzanem japońskim, uznaje się za najostrzejszą przyprawę świata.
Sushi Sushi jest prawdopodobnie najsłynniejszą potrawą japońską w świecie. Przygotowuje się je z ryżu oraz najróżniejszych owoców morza, ryb, warzyw, grzybów i jajek. Przygotowuje się je na wiele sposobów, niezależnie jednak od sposobu przygotowywania, niezmienne jest to, że ryż do tej potrawy zakrapia się octem ryżowym. Mięsne składniki najczęściej są surowe, ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi.
Sushi
Wasabi Wasabi - według obiegowej opinii, nazywany chrzanem japońskim, z europejskim chrzanem nie ma nic wspólnego poza zastosowaniem. Jest zielonego koloru i charakteryzuje go bardzo ostry smak i aromat, bardzo daleki od smaku chrzanu europejskiego. W Polsce nie można kupić świeżego chrzanu wasabi, używa się go w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęsta pastę. Występuje też w tubce w postaci pasty gotowej do użytku. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać przy jego stosowaniu, ponieważ jest wielokrotnie ostrzejszy od naszego.
Wasabi
Przepis na Sushi Składniki: - 125 g ryżu basmati - ok. 2,5 łyżki octu rużowego - 1-2 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka cukru - 2-3 liście sushi nori- prasowanych liści alg morskich - pasta Wasabi (ew. bardzo ostry chrzan) - wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe - mały, świerzy ogórek Przepis: 1. Ryż płuczemy i odsączamy. Zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2. Tak zalany ryż doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 min. UWAGA! Przez cały ten czas nie wolno podnosić pokrywki!!! 2. Sos: mieszamy dokładnie ocet, sos sojowy (ja używam ten ciemny- grzybowy, najlepszy jest firmy Tao- Tao) i cukier. Ryż mieszamy dokładnie z sosem. 3. Na 2/3 liścia sushi nori rozkładamy część ryżu (zwilżonymi palcami, bo ryż się kleji). Na środku, wzdłuż smarujemy pasek pastą Wasabi lub chrzanem, kładziemy pokrojonego w cienkie paseczki ogórka a na to kawałeczki łososia albo krewetek albo paluszków krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki grubości ok. 1,5 cm
Przepis na Saigonki Składniki: - Nadzienie: - 1 kg karkówki wieprzowej - 25 dag poszatkowanej kapusty lub kalarepki pokrojonej w słupki albo kiełków fasolki mung - 15 grzybów mun (namoczonych i pokrojonych w paseczki) - 5 dag makaronu sojowego - 2 żółtka - sól - pieprz - prażona cebulka Oraz: - paczka arkuszy papieru ryżowego do zawinięcia sajgonek - olej do głębokiego smażenia Sos: - 2 łyżki sosu rybnego - 1 łyżka octu ryżowego - 4 łyżeczki wody - 2 łyżeczki cukru - 2 posiekane ząbki czosnku - 1 posiekana papryczka chili Przygotuj nadzienie: zmiel mięso, wymieszaj z kapustą (albo kalarepką lub kiełkami), grzybami, makaronem sojowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem i cebulką. Zwilż wodą kolejne arkusze papieru ryżowego. Na każdym układaj porcje nadzienia i zwijaj, formując sajgonki (papier możesz pokroić na kawałki, bo sajgonki powinny być malutkie). Usmaż je w woku w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku. Bezpośrednio przed podaniem podsmaż sajgonki jeszcze raz, aby były chrupkie. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w niedużej miseczce. Podawaj do sajgonek.
Serwisy internetowe, z których korzystaliśmy: www.wikipedia.pl Dziękujemy za uwagę. Serwisy internetowe, z których korzystaliśmy: www.wikipedia.pl