TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Poznajemy składniki żywności !
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Budowa i właściwości alkanów opracowała T. Ciak
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czym są i do czego są nam potrzebne?
Zdrowe Odżywianie.
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
mgr rekreacji ruchowej
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białka W diecie człowieka.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Białko.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
Dietetyka Krzysztof Przeradzki.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Alkeny – węglowodory nienasycone
Elementy geometryczne i relacje
Bez białka nie ma ciałka!.
Estry kwasów karboksylowych
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zdrowy tryb życia.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Alkohole.
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Wpływ składników żywności na organizm
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Lipidy cz.1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Choroba prostaty a dieta
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Zapis prezentacji:

TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA

Czym są tłuszcze? zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. Ogólny wzór strukturalny tłuszczu

Właściwości… Brak zapachu Nierozpuszczalność w wodzie Lżejsze od wody Odczyn obojętny Dwa stany skupienia

Podział tłuszczów… Ze względu na: Pochodzenie: -roślinne -zwierzęce -sztuczne i modyfikowane Obecność wiązań podwójnych: -nienasycone -nasycone Budowę chemiczną: -proste -złożone -lipidy izoprenowe -pochodne Stan skupienia: -stałe -ciekłe

Zastosowanie:

Rola tłuszczów w diecie są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi dostarczają znaczną ilość energii (20 do 35%) są głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K,). biorą udział w syntezie niektórych hormonów tkankowych, m.in. Prostaglandyn

Tłuszcze w codziennej diecie: Kobiety Mężczyźni 10-12 lat - 62 do 74 g 16-18 lat - 72 do 95 g 26-61 lat - 57 do 97 g 10-12 lat - 65 do 81 g 16-18 lat - 82 do 117 g 26-61 lat - 73 do 120 g

Negatywne działanie tłuszczów Spożywanie nadmiaru tłuszczów – zwłaszcza nasyconych – sprzyja jednak chorobom układu krążenia i powoduje nadwagę.

Źródła: -Wikipedia -wp. pl -zdrowie. med. pl -gazeta Źródła: -Wikipedia -wp.pl -zdrowie.med.pl -gazeta.pl Wykonali: Dominika Maciejewska Maria Klimas Monika Kęsy