Cytat z książki Łukasza Gołębiowskiego Domy i dwory, Warszawa 1830.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Wyrób masła..
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
ŚWIĘTA WIELKANOCNE.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Niezwykła Księga Dań Profesora KK.
Autor: Adrianna Szalonka
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Książka Kucharska.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Ułamki w życiu codziennym !
Moduł III SuperFive ZS-P Bardo PRZYSZYKUJ WSZYSTKIE SKŁADNIKI: 4 ŚLEDZIE MATJAS, 2 CEBULE, 1 JABŁKO, 2 ZĄBKI CZOSNKU, 4 KORNISZONY, ŚMIETANĘ 22%, SÓL,
Przygotowali : Alexandra Dereń Bartosz Ciechanek Karol Kamiński
Podstaw ą zdrowego od ż ywiania jest zachowania proporcji mi ę dzy poszczególnymi składnikami po ż ywienia. Białko, w ę glowodany, tłuszcze, błonnik,
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Pyszne sałatki Irena Woźniak Kl.2aTH.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Czekolada.
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Cytat z książki Łukasza Gołębiowskiego Domy i dwory, Warszawa 1830

Składniki: - 50 dag świeżego szczawiu - 4 średnie świeże ogórki - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku - Łyżka tartego chrzanu - 4 łyżki posiekanego koperku - Łyżka cukru - Łyżka masła - 1 l kwasu chlebowego - 4 jaja na twardo - Sól Wykonanie: Szczaw przebrać, umyć, osuszyć i pokroić. W rondelku stopić masło, wrzucić szczaw, dodać cukier i dusić na niewielkim ogniu. Miękki szczaw przetrzeć przez sito, utrzeć na gładką masę, łącząc szczaw z żółtkami z jaj ugotowanych na twardo i chrzanem. Całość bardzo dokładnie wymieszać z kwasem chlebowym. Obrane ogórki pokroić w kostkę, posiekać białka jaj i razem z koperkiem i szczypiorkiem dodać do zupy. Składniki zupy starannie wymieszać, mocno schłodzić i doprawić do smaku solą.

cytat z książki Hanny Szymanderskiej Sekret kucharski…, Warszawa 1999

Składniki: - 2 szklanki śmietanki - Szklanka mleka - 10 dag twardej gorzkiej czekolady - 10 dag cukru - 2 żółtka - torebka cukru waniliowego - 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem waniliowym i rozpuścić w nim żelatynę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Czekoladę zetrzeć na tarce. Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia i wrzucić startą czekoladę. Dokładnie wymieszać aż się czekolada rozpuści. Śmietanę z rozpuszczoną czekoladą połączyć z mlekiem i utartymi żółtkami i podgrzewać na małym ogniu. Gdy krem zacznie gęstnieć, rozlać do pucharków, ostudzić, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Podawać na zimno.

Składniki: - 4 szklanki mleka - Szklanka słodkiej śmietanki - 10 żółtek - Szklanka cukru - Sok i skórka otarta z cytryny Sos: - Pół szklanki śmietany - Pół szklanki słodkiego soku z wiśni Wykonanie: Żółtka ze śmietanką ubić trzepaczką. Pod koniec ubijania dodać skórkę i sok z cytryny. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia i wlewać przygotowaną śmietankę (uważać, aby mleko się nie zwarzyło). Przygotowaną masę przelać na lnianą serwetę, związać i powiesić do ostygnięcia. Zimną ułożyć w kryształowej salaterce, udekorować owocami lub podawać polaną śmietaną wymieszaną z sosem wiśniowym. Przepisy pochodzą z książki Hanny Szymanderskiej Sekret kucharski (wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa 1999)