STEROWANIE JAKOŚCIĄ W LABORATORIUM

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Advertisements

Krzywe kalibracyjne Anna Kolczyk gr. B2.
Statystyczna kontrola jakości badań laboratoryjnych wg: W.Gernand Podstawy kontroli jakości badań laboratoryjnych.
Interpretacja p. 7.6 ISO 9001 Jacek Węglarczyk
mgr inż. Natalia Gnutek Promotor:
Platforma Informacji Medycznych
Katarzyna Topolska-Ciuruś Szczyrk, 6-7 czerwca 2011 r.
Stanowisko do badania zmęczenia cieplnego metali i stopów żelaza
Instytut Fizyki Jądrowej (IFJ PAN), Kraków
Projekt strategiczny finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Narodowe Centrum Badań Jądrowych Laboratorium Pomiarów Dozymetrycznych Tomasz Pliszczyński.
Konferencja SPREJ, Kraków
JAKOŚĆ PRODUKTU - USŁUGI
ZASADY AUDITOWANIA ZARZĄDZANIE PROGRAMEM AUDITÓW
Jakość pracy laboratoriów wg PN-EN ISO/IEC Jacek WĘGLARCZYK
ISO 9001:2000 z perspektywy CMMI a poznańska rzeczywistość
Wymagania systemu zapewnienia jakości próbobrania według DIN EN ISO Dr Dietmar Petersohn Laboratorium Berliner Wasserbetriebe.
Jarosław Kuchta Jakość Systemów Informatycznych
Warszawska Wyższa Szkoła Informatyki Warszawa 2007
BIOWSKŹNIKI - NOWE ROZWIĄZANIA INSTYTUTU PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO
Doświadczalnictwo.
DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA
CENTRUM TECHNOLOGII PRÓŻNI
Projekt „Drogowskaz dla NGO”
1 1.
Seminarium 2 Krzywe kalibracyjne – rodzaje, wyznaczanie, obliczanie wyników Równanie regresji liniowej Współczynnik korelacji.
„Audit to systematyczny, niezależny i udokumentowany proces uzyskiwania dowodu z auditu oraz jego obiektywnej oceny w celu określenia stopnia spełnienia.
PN-EN ISO/IEC 17025:2000 Anna Serejko Emilia Marjuszyc
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Zakłady Chemiczne Organika – Sarzyna S.A. Zakłady Chemiczne Organika-Sarzyna S.A. PL Nowa Sarzyna ul. Chemików 1 Tel.+48(17) ;
Tester akumulatorów EMROL αBat.
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Kompetencje techniczne laboratoriów badawczych
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
SYSTEM JAKOŚCI Audit wewnętrzny
WYNIKU POMIARU (ANALIZY)
NIEPEWNOŚĆ POMIARU Politechnika Łódzka
Systemy zapewnienia jakości
Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ
  Prof.. dr hab.. Janusz A. Dobrowolski Instytut Systemów Elektronicznych, Politechnika Warszawska.
Funkcje Państwowej Agencji Atomistyki w Programie Polskiej Energetyki Jądrowej 22 stycznia 2014, Warszawa.
GRUPA ROBOCZA 5 ZAPOBIEGANIE POWAŻNYM AWARIOM W PRZEMYŚLE
Justyna Gryz Jacek Losiak Michał Borsuk Adam Dargacz
Tematyka badawcza Grupy Roboczej Czynniki ludzkie i organizacyjne odnosi się do następujących aspektów związanych z zapewnieniem BHP: ocena ryzyka zawodowego.
WARSZTATY DOSKONALĄCE
GRUPA ROBOCZA 1 Technologie Redukcji Ryzyka Zawodowego
Operacyjne sterowanie produkcją
1 23 z 50 budynków szkół 18 z 23 budynków szkół Rys. 1. Lokalizacja budynków szkół na terenie miasta Częstochowy WYBÓR - PRZEDMIOT - MIEJSCE ASPEKTY ANALITYCZNEGO.
Regionalna Strategia Innowacji dla Mazowsza – (Wstępne) Założenia Dokumentu Strategicznego Konferencja RIS Mazovia 26 kwietnia 2007 Wojciech Dominik Wojciech.
„ E-valesco znaczy wzmocnić ” Płock, wrzesień 2013 r.
Forum Pracodawców AEiI 2015 Wydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki Gliwice, 11 marca 2015r.
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
Nowe narzędzia dla badania jakości węgla i koksu
PRACY DYPLOMOWEJ INŻYNIERSKIEJ
PLAN MONITOROWANIA POZIOMU JAKOŚCI W PODMIOTACH, DLA KTÓRYCH ORGANEM TWORZĄCYM JEST SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO.
Kontrola zarządcza w jednostce budżetowej
Zanim zaczniemy mierzyć wartość kapitału ludzkiego jakość kapitału ludzkiego – perspektywa europejska 1.
Szkoła Letnia, Zakopane 2006 WALIDACJA PODSTAWOWYCH METOD ANALIZY CUKRU BIAŁEGO Zakład Cukrownictwa Politechnika Łódzka Krystyna LISIK.
1 Instytut Techniczny Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Gorzowie Wielkopolskim Konferencja: Lubuskie Centrum Innowacji, styczeń
„Infrastruktura zakładu opieki zdrowotnej i aparatura medyczna – jak efektywnie dokonywać pożądanych zakupów” KIELCE 20 WRZEŚNIA 2012 WITOLD PONIKŁO.
Dlaczego firmy nie zarządzają procesami i jak to zmienić? Piotr Szynkiewicz Hospital Management, Warszawa, 21 czerwca 2013 r. Delegowanie odpowiedzialności.
A.M. Zarzycka. Wpływ ogólnych wyobrażeń i opinii o kraju na ocenę produktów lub/i marek pochodzących z danego kraju Stereotyp wizerunku danego kraju A.M.
WYKŁAD 4 ANALIZA OBCIĄŻENIA PSYCHICZNEGO
„ Pozyskiwanie informacji za pomocą rozproszonego systemu pomiarowego”
Metody sterowanie jakością badań i pomiarów w laboratorium ochrony środowiska pracy mgr inż. Justyna Gapa.
Wymogi standardów akredytacyjnych
Wyniki ankiety oceny jakości kształcenia przeprowadzonej wśród nauczycieli w roku akademickim 2017/2018 Realizując zadania wynikające z Wewnętrznego Systemu.
Zapis prezentacji:

STEROWANIE JAKOŚCIĄ W LABORATORIUM Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności STEROWANIE JAKOŚCIĄ W LABORATORIUM dr inż. Maciej Wojtczak

Czynniki wpływające na prawidłowość i wiarygodność badań Czynnik ludzki Warunki lokalowe i środowiskowe Metody badań i wzorcowań oraz ich walidacja Wyposażenie Spójność pomiarowa Pobieranie próbek Postępowanie z obiektami badania i wzorcowania

5.9 Sterowanie jakością Monitorowanie cech charakterystycznych metody Regularne korzystanie z certyfikowonych i/lub wewnętrznych materiałów odniesienia Powtórne badanie przechowywanych obiektów Ocena korelacji wyników różnych właściwości obiektu Udział w porównaniach międzylaboratoryjnych

KARTA KONTROLI WYNIKÓW typu R

KARTA KONTROLI WYNIKÓW typu X

DLA ZAPEWNIENIA WYSOKIEJ JAKOŚCI WYNIKÓW ANALZ WINNIŚMY: Stworzyć odpowiednie warunki analizy w zakresie infrastruktury, kwalifikacji personelu oraz metody. oraz Prowadzić systematyczną kontrolę wyników poprzez sterowanie jakością wewnętrzne i zewnętrzne.

WYNIKI BADAŃ MIĘDZYLABORATORYJNYCH Ranking laboratoriów biorących udział w badaniach (z-score). Wartość średnia (lub) certyfikowana cechy mierzonej.