STEROWANIE JAKOŚCIĄ W LABORATORIUM Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności STEROWANIE JAKOŚCIĄ W LABORATORIUM dr inż. Maciej Wojtczak
Czynniki wpływające na prawidłowość i wiarygodność badań Czynnik ludzki Warunki lokalowe i środowiskowe Metody badań i wzorcowań oraz ich walidacja Wyposażenie Spójność pomiarowa Pobieranie próbek Postępowanie z obiektami badania i wzorcowania
5.9 Sterowanie jakością Monitorowanie cech charakterystycznych metody Regularne korzystanie z certyfikowonych i/lub wewnętrznych materiałów odniesienia Powtórne badanie przechowywanych obiektów Ocena korelacji wyników różnych właściwości obiektu Udział w porównaniach międzylaboratoryjnych
KARTA KONTROLI WYNIKÓW typu R
KARTA KONTROLI WYNIKÓW typu X
DLA ZAPEWNIENIA WYSOKIEJ JAKOŚCI WYNIKÓW ANALZ WINNIŚMY: Stworzyć odpowiednie warunki analizy w zakresie infrastruktury, kwalifikacji personelu oraz metody. oraz Prowadzić systematyczną kontrolę wyników poprzez sterowanie jakością wewnętrzne i zewnętrzne.
WYNIKI BADAŃ MIĘDZYLABORATORYJNYCH Ranking laboratoriów biorących udział w badaniach (z-score). Wartość średnia (lub) certyfikowana cechy mierzonej.