PROJEKT WSPÓŁPRACY FESTIWAL SMAKU. PROJEKT NA ETAPIE PRZYGOTOWANIA : ZADANIA : 1.Analiza produktów tradycyjnych- (umowa zlecenie) 2. Cztery spotkania.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
Festiwal Smaku to cykl festynów rodzinnych organizowanych w atrakcyjnych, turystycznych miejscowościach.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania C.K. Podkarpacie
Lokalna Organizacja Turystyczna „Kraina Lessowych Wąwozów”
DOBRY PRZEPIS NA SUKCES
TURYSTYKA. Program spotkania Przedmioty wsparcia, możliwości uzyskania dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach PIW INTERREG IIIA.
BEZPIECZEŃSTWO. Program spotkania Przedmioty wsparcia, możliwości uzyskania dofinansowania ze środków Unii Europejskiej w ramach PIW INTERREG.
K rajowa S ieć O bszarów W iejskich na Dolnym Śląsku Paweł Czyszczoń Dyrektor Wydziału Rozwoju Obszarów Wiejskich Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
Projekt współfinansowany w 75% przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego i w 25% z budżetu państwa. Regionalne Centrum Informacji Medycznej.
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Konkurs 01/POKL/7.2.1/2008 (Ogłoszony w dniu 31 stycznia 2008 r.) Typy projektów. w ramach podziałania możliwa będzie realizacja następujących projektów:
5 grudzień styczeń 2010 PROJEKT MARKETINGOWY.
Trasa turystyczna.
Celem KONKURSU jest wyłonienie i wypromowanie produktów, miejsc lub przedsięwzięć, które ze względu na swoją jakość, unikatowe walory i związki z województwem.
Kobiety w LGD LGD Kobietom I ŚLĘŻAŃSKIE FORUM KOBIET.
„Turystyka w zgodzie z naturą” projekt realizowany przez Stowarzyszenie Rozwoju Turystyki Wiejskiej „Słowiniec” w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem.
1. 2 Pilotażowy Program Leader+ Krzysztof Janiak Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA Warszawa, 14 listopada 2007 r.
Plan Działania KSOW dla województwa lubuskiego na lata
Jak budować lokalne i regionalne e-społeczności ? - ICT na poziomie miast i powiatów. Marek Bigosiński – Stowarzyszenie WOKiSS / ZMP Zakopane,
GARNCARSKA WIOSKA – PRZEDSIĘBIORSTWO SPOŁECZNE
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Kreowanie nowych trendów – turystyka dziedzictwa
Założenia i plany Dla Animatorów tworzących Lokalne Grupy Działania Przygotowała Ewa Monika Ratajska.
LIDER Małopolskie Towarzystwo Doradcze – Stowarzyszenie Konsultantów na Rzecz Rozwoju Lokalnego i Przedsiębiorczości Społecznej PARTNER MERYTORYCZNY I.
Turystyka militarna działania Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego w 2012 r. ALEKSANDRA MROZEK Wydział Turystyki Regionalnej Departament Infrastruktury.
Produkty turystyki uzdrowiskowej
Produkt uzdrowiskowy.
Plan działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
1 Priorytet 2 Rozwój społeczności lokalnej na obszarze pogranicza INTERREG IIIA Czechy – Polska.
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
Organizowane przez LGD „Qwsi”.  Stowarzyszenie LGD „Qwsi” powstało w 2008 r. (rejestracja w KRS w lutym 2009 r.) w celu realizacji 4 osi priorytetowej.
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Realizacja Projektów Unijnych przez Gminę Polanka Wielka za Pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Stowarzyszenia Doliny Karpia” Odnowa i rozwój wsi oraz.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
HISTORIA i OSIĄGNIĘCIA STOWARZYSZENIA GMIN MIKROREGIONU WIELKOPOLSKIEGO PARKU NARODOWEGO Konferencja inaugurująca projekt „Wzmocnienie współpracy członków.
FUNDUSZE EUROPEJSKIE ŹRÓDŁA INFORMACJI. Sieć Punktów Informacyjnych Funduszy Europejskich.
Gmina Czchów na Śliwkowym Szlaku Wnioski realizowane w ramach działania „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju”
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
Gmina Gródek nad Dunajcem na Śliwkowym Szlaku
KONFERENCJA Stowarzyszenia „Ślężanie - Lokalna Grupa Działania” Podsumowanie realizacji zadań oraz wykorzystania środków w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju.
Kętrzyn Walne Zebranie Członków Lokalnej Grupy Działania „Barcja”
Realizacja Planu działania Sekretariatu Regionalnego KSOW w województwie pomorskim.
REALIZACJA PLANU DZIAŁANIA KSOW WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE stan na r.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie Projekt pn.: „Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania,
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” przyczynia się do wzrostu atrakcyjności i rozwoju gospodarczego całego obszaru poprzez aktywizację.
Spotkania konsultacyjne z mieszkańcami Przygotowanie Lokalnej Strategii Rozwoju LGD „Bądźmy Razem” na lata Twój pomysł ma znaczenie!
INFOTUR INFOTUR system promocji atrakcji turystycznych Powiatu Limanowskiego i Dolnego Kubina Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego.
PROW 2007 – 2013 PODSUMOWANIE w LGD „Qwsi”. Nabory ogłoszone przez LGD „Qwsi”  Stowarzyszenie LGD „Qwsi” w okresie programowania 2007 – 2013 ogłosiło.
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Szczyrk, kwietnia 2016 r. Edyta Tkacz KONFERENCJA „System wsparcia ekonomii społecznej w województwie śląskim”
Wsparcie rozwoju przedsiębiorczości przez Lokalną Grupę Działania „Vistula-Terra Culmensis – Rozwój przez Tradycję”
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
Wojciech Fedyk Tourist Consulting Warsztaty zorganizowane przez Stowarzyszenie „Lokalna Grupa Działania Partnerstwo Kaczawskie.
Poznań, r. Oddział Terenowy Stowarzyszenia „Wolna Przedsiębiorczość” Płock, ul. Nowy Rynek 3 tel. 24/ ;
Janusz Wiśniewski Animator w Regionalnym Ośrodku EFS w Toruniu i Włocławku.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Wsparcie przygotowawcze dla LGD Lublin Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie Departament.
Lokalna Grupa Działania Rozwój przedsiębiorczości przygotowała: Patrycja Butlewska.
„Międzynarodowy Bursztynowy Szlak Greenways – szansą na rozwój lokalnych” sieć pętli rowerowych na długości 500 km Nałęczów, 21 listopada 2012.
Multimedialne Centrum Edukacji Lokalnej. Cel główny projektu „Promocja działań edukacyjnych na obszarach wiejskich pozwalających zdobyć lub rozwinąć umiejętności.
1.
Lokalna Grupa Działania Dorzecze Bobrzy
ELEMENTY PODLEGAJĄCE MONITORINGOWI W RAMACH ZAPISÓW LSR
Europejskiego Funduszu Społecznego
„Partnerstwo szansą na sukces”
Konferencja informacyjno-szkoleniowa Zalesice 29 listopad 2017
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem na Piaskowcu”
Projekt współpracy pt.: „Poznajemy naszego sąsiada”
Warsztat refleksyjny Kluczbork 22, r.
Zapis prezentacji:

PROJEKT WSPÓŁPRACY FESTIWAL SMAKU

PROJEKT NA ETAPIE PRZYGOTOWANIA : ZADANIA : 1.Analiza produktów tradycyjnych- (umowa zlecenie) 2. Cztery spotkania organizacyjne 3. Podpisanie umowy współpracy na realizację projektu Czas realizacji projektu 15 lipca 2011roku

CEL PROJEKTU WSPÓŁPRACY Aktywizacja społeczności lokalnej poprzez wyszukiwanie i promowanie kulinarnych produktów regionalnych. Budowa pakietu atrakcji turystycznych regionu – Sieć Dziedzictwa Kulinarnego na szlaku.

DZIAŁANIA DO REALIZACJI Archiwizacja produktów tradycyjnych Opracowanie wniosków na produkt tradycyjny do Urzędu Marszałkowskiego Budowanie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (oznakowanie produktów tradycyjnych) Kiermasze produktów tradycyjnych na obszarach objętych działaniem projektu Promocja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (podstrona Internetowa, książka kucharska, mapa Sieci wraz z przewodnikiem po tej Sieci, kampania medialna )

PROJEKT WSPÓŁPRACY Powołanie niezależnej kapituły do certyfikacji szlaku

Segment odbiorców projektu Rolnicy (ekolodzy, agroturystyka) Przedsiębiorcy (gastronomia, przetwórcy) Młodzież (szkoły gastronomiczne, rolnicze itp.) Osoby fizyczne Stowarzyszenia i organizacje nie posiadające osobowości prawnej

Podział produktów tradycyjnych Płody rolne (fasola, baranina itp.) Potrawy (gęsina Macieja itp.) Produkty przetworzone (przecier pomidorowy itp.) Napoje i nalewki

Archiwizacja produktów tradycyjnych Opracowanie wniosków wraz z ankietami etnograficznymi na produkty tradycyjne na zlecenie.

REALIZACJA PROJEKTU WSPÓŁPRACY Kiermasz produktów regionalnych (kulinarnych) Festiwal Smaków –

REALIZACJA PROJEKTU WSPÓŁPRACY Oprawa kiermaszu: produkt regionalny w teatrze i muzyce. Na zakończenie muzyczna gwiazda wieczoru. Podczas kiermaszu zostaną wydzielone miejsca do prowadzenia warsztatów rękodzielniczych: wikliniarskie, garncarskie, koronkarskie, papieroplastyczne, itp. Kiermasze organizowane będą na terenie każdej LGD.

Budowa Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Oznakowanie zarchiwizowanych produktów w terenie (truskawka Faworytka, śliwka Damacha, gęsina itp. ) Tworzenie szlaku kulinarnego

Promocja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kampania medialna ( artykuły, spoty) Wizyta dziennikarzy i przedstawicieli biur turystycznych Strona Internetowa Książka Kulinarna Mapa Sieci z przewodnikiem

PARTNERZY 12 gmin: Busko-Zdrój, Pacanów, Stopnica, Solec-Zdrój, Nowy-Korczyn, Wiślica, Bejsce, Czarnocin, Opatowiec, Skalbmierz, Mirzec, Skarżysko Kościelne.