Kuchnia śródziemnomorska
" Jedz po to aby żyć, a nie żyj po to aby jeść"
Kuchnia włoska Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu.
Zalety kuchni włoskiej Zdecydowanie największą zaletą kuchni włoskiej są walory smakowe. W opinii autorów jest ona najsmaczniejszą ze wszystkich kuchni śródziemnomorskich. Ponadto każdy znajdzie tutaj coś dla siebie…
Hiszpania W skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich
Kuchnia francuska Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem.
Kuchnia francuska
Kuchnia grecka Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.
Sałatka grecka Składniki: - dwa średnie pomidory, - jeden średni ogórek surowy, - ok. 10 dag sera feta (w ostateczności może być inny ser twarogowy – ważne, by dał się kroić w niezbyt dużą kostkę), - [opcja] jedna papryka czerwona lub zielona, - [opcja] dowolna zielona sałata, - kilka łyżek czarnych oliwek, najlepiej drylowanych. Sos: - pół szklanki oliwy z oliwek, 1-2 ząbki czosnku, rozgniecione, - sól, pieprz do smaku, - pół łyżeczki octu winnego, łyżeczka wybranych ziół suszonych (np: bazylia, estragon, tymianek)
Jak przyrządzić? Podstawą sukcesu tej sałatki są: smaczny i aromatyczny sos oraz kombinacja czarnych oliwek z serem i pomidorami. Pomidory, ogórek, paprykę kroimy w niezbyt małe kawałki. Układamy w misce warstwami. Na samym spodzie porwana sałata i ogórek. Na samym wierzchu miejsce na ser i oliwki. Składniki sosu mieszamy najlepiej jest dać suszonym ziołom czas by nasiąkły i uwolniły aromat. Ilość oliwy tak naprawdę może być dowolnie duża. Sosem starannie polewamy przygotowaną w misce sałatkę. Podajemy ze świeżym białym pieczywem.
Kuchnia portugalska Kuchnia portugalska obejmuje zróżnicowane składnikowo i regionalnie potrawy. W rolniczych prowincjach Alentejo i Ribatejo popularne jest mięso (w szczególności bycze),
Kuchnia chorwacka Najczęściej podawanymi w Chorwacji potrawami mięsnymi jest meso sa žara - mięso z grilla. Najczęściej wieprzowina, miješano meso - kilka rodzajów mięsa z warzywami, eevapeiei paluszki z mielonego mięsa, ražnjiei szaszłyk, pljeskavica- kotlet mielony z 3 rodzajów mięsa. Duży jest wybór potraw rybnych,
Kuchnia tunezyjska Kuchnia tunezyjska jest mieszanką kuchni arabskiej, tureckiej, włoskiej i francuskiej z dużymi wpływami kuchni śródziemnomorskiej i należy do jednej z najpikantniejszych na świecie. Tunezyjskie dania dają się podzielić na dwie grupy: te, które je się łyżką (kuskus, ryż), oraz te, które się jada pomagając sobie kawałkiem chleba (ragout jagnięce lub drobiowe, gulasze).
Kuchnia tunezyjska
Kuchnia turecka Kuchnia turecka - to kuchnia pochodząca z terytorium Turcji. Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium Osmańskiego.
Kuchnia albańska Kuchnia albańska jest podobna do tej spotykanej w innych państwach bałkańskich, a dodatkowo wzbogacają ją akcenty tureckie. Wiele jest w niej baraniny, podawanej jako gyro z chlebkiem pista, z cebulą jako conlek, czy jogurtem jako tare kosi. Narodowy trunek to rakia wyrabiana z winogron i innych owoców. Godne uwagi są też miejscowe nalewki owocowe.
Kuchnia cypryjska Cypr był przez całe wieki pod wpływem Turcji i Grecji. Taka sytuacja odcisnęła się na kuchni tej pięknej wyspy Morza Śródziemnego. Dlatego też typowe śniadanie przypomina tu śniadania podawane w Turcji. Szczególnie na północy wyspy na śniadanie serwuje się chleb pita, biały i żółty ser (beyaz peynir i kasar), oliwki i kawę lub herbatę.
Podstawą kuchni śródziemnomorskiej są świeże owoce i warzywa, zioła, zboża, delikatne mięso, oliwa z oliwek. Jest to najzdrowsza kuchnia świata
Dziękujemy Autorzy: Marcek Kaczyński Kuba Bem Paulina Szybowska