Kuchnia śródziemnomorska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
GRECJA.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Kuchnia francuska.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Kuchnia Turecka.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Kuchnia Szwajcarii.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Bez śniadania nie ma nauczania
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Sałatka Grecka..
Kuchnia Śródziemnomorska
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
WIEM,CO JEM !.
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
Grecja. Ciekawostka Grecja to kraj położony w południowo wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego.Grecja to kraj położony.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
LODÓWKI.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Grecja.
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Kuchnia hiszpańska.
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia śródziemnomorska

" Jedz po to aby żyć, a nie żyj po to aby jeść"

Kuchnia włoska Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu.

Zalety kuchni włoskiej Zdecydowanie największą zaletą kuchni włoskiej są walory smakowe. W opinii autorów jest ona najsmaczniejszą ze wszystkich kuchni śródziemnomorskich. Ponadto każdy znajdzie tutaj coś dla siebie…

Hiszpania W skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich

Kuchnia francuska Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem.

Kuchnia francuska

Kuchnia grecka Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.

Sałatka grecka Składniki: - dwa średnie pomidory, - jeden średni ogórek surowy, - ok. 10 dag sera feta (w ostateczności może być inny ser twarogowy – ważne, by dał się kroić w niezbyt dużą kostkę), - [opcja] jedna papryka czerwona lub zielona, - [opcja] dowolna zielona sałata, - kilka łyżek czarnych oliwek, najlepiej drylowanych. Sos: - pół szklanki oliwy z oliwek, 1-2 ząbki czosnku, rozgniecione, - sól, pieprz do smaku, - pół łyżeczki octu winnego, łyżeczka wybranych ziół suszonych (np: bazylia, estragon, tymianek)

Jak przyrządzić? Podstawą sukcesu tej sałatki są: smaczny i aromatyczny sos oraz kombinacja czarnych oliwek z serem i pomidorami. Pomidory, ogórek, paprykę kroimy w niezbyt małe kawałki. Układamy w misce warstwami. Na samym spodzie porwana sałata i ogórek. Na samym wierzchu miejsce na ser i oliwki. Składniki sosu mieszamy najlepiej jest dać suszonym ziołom czas by nasiąkły i uwolniły aromat. Ilość oliwy tak naprawdę może być dowolnie duża. Sosem starannie polewamy przygotowaną w misce sałatkę. Podajemy ze świeżym białym pieczywem.

Kuchnia portugalska Kuchnia portugalska obejmuje zróżnicowane składnikowo i regionalnie potrawy. W rolniczych prowincjach Alentejo i Ribatejo popularne jest mięso (w szczególności bycze),

Kuchnia chorwacka Najczęściej podawanymi w Chorwacji potrawami mięsnymi jest meso sa žara - mięso z grilla. Najczęściej wieprzowina, miješano meso - kilka rodzajów mięsa z warzywami, eevapeiei paluszki z mielonego mięsa, ražnjiei szaszłyk, pljeskavica- kotlet mielony z 3 rodzajów mięsa. Duży jest wybór potraw rybnych,

Kuchnia tunezyjska Kuchnia tunezyjska jest mieszanką kuchni arabskiej, tureckiej, włoskiej i francuskiej z dużymi wpływami kuchni śródziemnomorskiej i należy do jednej z najpikantniejszych na świecie. Tunezyjskie dania dają się podzielić na dwie grupy: te, które je się łyżką (kuskus, ryż), oraz te, które się jada pomagając sobie kawałkiem chleba (ragout jagnięce lub drobiowe, gulasze).

Kuchnia tunezyjska

Kuchnia turecka Kuchnia turecka - to kuchnia pochodząca z terytorium Turcji. Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium Osmańskiego.

Kuchnia albańska Kuchnia albańska jest podobna do tej spotykanej w innych państwach bałkańskich, a dodatkowo wzbogacają ją akcenty tureckie. Wiele jest w niej baraniny, podawanej jako gyro z chlebkiem pista, z cebulą jako conlek, czy jogurtem jako tare kosi. Narodowy trunek to rakia wyrabiana z winogron i innych owoców. Godne uwagi są też miejscowe nalewki owocowe.

Kuchnia cypryjska Cypr był przez całe wieki pod wpływem Turcji i Grecji. Taka sytuacja odcisnęła się na kuchni tej pięknej wyspy Morza Śródziemnego. Dlatego też typowe śniadanie przypomina tu śniadania podawane w Turcji. Szczególnie na północy wyspy na śniadanie serwuje się chleb pita, biały i żółty ser (beyaz peynir i kasar), oliwki i kawę lub herbatę.

Podstawą kuchni śródziemnomorskiej są świeże owoce i warzywa, zioła, zboża, delikatne mięso, oliwa z oliwek. Jest to najzdrowsza kuchnia świata

Dziękujemy Autorzy: Marcek Kaczyński Kuba Bem Paulina Szybowska