Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii
Charakterystyka Japonii Japonia charakteryzuje się starowschodnim stylem rysowania pt.Manga oraz w Japonii ludzie nie jedzą sztućcami tylko pałeczkami i daniem które zawsze jest na stole jest ryż.
Ciasto miodowe Kasutera Składniki: - 5 jajek - 15 dag cukru - 8 dag miodu - 8 dag mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru pudru do posypania Sposób przyrządzania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wbij jajka do salaterki, ubij mikserem, dodając stopniowo cukier i miód. Skończ ubijanie, gdy masa zrobi się biała i puszysta i nie będzie w niej kryształków cukru. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Wlej ciasto do kwadratowej formy o boku 24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąka. Piecz pół godziny. Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jakiś czas, aby ciasto ostygło. Posyp cukrem pudrem,
Roladki z ryżem Sushi Składniki: - 10 dag ryżu na sushi - 3 dag marynowanego imbiru - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego mirin - 4 cienkie sznycle wieprzowe - 8 łyżeczek pesto bazyliowego - 8 plastrów szynki - 8 dag pokrojonych oliwek - 1 łyżka oleju - 10 łyżek sosu sojowego - 2 łyżeczki chrzanu wasabi - sól - pieprz Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Zalej świeżą wodą, odstaw na godzinę. Osącz, przełóż do wrzącej osolonej wody i gotuj minutę. Zdejmij z ognia, odstaw na 15 minut. Wymieszaj posiekany imbir z octem, solą i winem. Sznycle ugnieć ręką, posmaruj pesto, obłóż szynką, ryżem i oliwkami. Zroluj, zawiń w folię, włóż na 30 minut do lodówki. Zdejmij folię, obwiąż nicią i obsmaż na oleju. Włóż do piekarnika, piecz 5-7 minut w temp. 175°C. Podawaj z sosem sojowym zmieszanym z chrzanem wasabi.
Lody z zielonej herbaty macha Składniki: - lody śmietankowe (ze sklepu) - zielona japońska herbata macha (zmielona na proszek) Sposób przyrządzania: Lody wyjmij z zamrażalnika i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby trochę zmiękły. Dodaj zmieloną zieloną herbatę i szybko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulki łyżką do lodów. Udekoruj listkiem melisy lub mięty.
Składniki: - glony nori - zakwaszony ryż shari Sposób przyrządzania: Zrób sushi maki: na płatek nori wyłóż niewielką warstwę ryżu shari - od dolnego brzegu płatka nieco grubiej, u góry powinno pozostać wolne miejsce. W tym wolnym miejscu połóż odpowiedni dodatek i zdecydowanym ruchem (robi się to za pomocą specjalnej bambusowej maty) zwiń w rulonik. Rulonik pokrój w plasterki. Futomaki robi się podobnie, z tym że nadzienie zwija się w rożek w płatku nori. Rodzje sushi maki (w zależności od dodatków): TUNA SALAD (z pastą z tuńczyka): Tuńczyka osącz na sitku, cebulę pokrój w drobne piórka, posól, odstaw na 30 minut. Zalej wrzątkiem, odcedź po 30 sekundach. Wymieszaj z tuńczykiem i majonezem. KAPPA z ogórkiem. AVOCADO z pokrojonym awokado. OSHINKO z rzepą takuan. TEKKA z tuńczykiem. IBODAI z rybą maślaną. CALIFORNIA z paluszkiem krabowym, awokado, majonezem. REVERS z łososiem, awokado, kawiorem. VEGETARIAN z warzywami
Tempura Składniki: - 2 krewetki - 1 tuba z kalmara (ponacinana) - 1 różyczka kalafiora - 1 różyczka brokuła - po 1 plastrze cukinii i bakłażana - 1 cebula Ciasto: - 2 jajka - 30 dag mąki ryżowej - sos sojowy do smaku oraz: olej (może być z domieszką oleju sezamowego) Sos do maczania: - 100 ml bulionu dashi - 20 ml sosu sojowego - 30 ml sake - odrobina świeżo startego imbiru Sposób przyrządzania: Wymieszaj składniki ciasta, dodając tyle lodowatej wody, aby było dość gęste. Przygotowane produkty zanurzaj w cieście i smaż w głębokim, gorącym oleju na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Wymieszaj składniki sosu, wlej do miseczki i podawaj do tempury.