Potrawy i przepisy Meksyku

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Ryby i owoce morza.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
KUCHNIA HAWAJSKA.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
O Slow Food i trendach kulinarnych
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Potrawy i przepisy Meksyku Kuchnia Meksykańska Potrawy i przepisy Meksyku

Tu znajdziecie parę przepisów Meksykańskich potraw np.: Tu znajdziecie parę przepisów Meksykańskich Tortilla Tacos Enchilades Burritos Nachos

Przepis na tortille Składniki: - 2 szklanki maki kukurydzianej, - 1 szklanka maki zwyklej, - 1 lyzeczka soli, - 1 lyzeczka masla, - 4 lyzki oliwy, - ok.1/3 szklanki wody. Jak przyrządzić? Wszystkie skladniki (oprocz oliwy)zagniatamy tak aby uformowalo sie ciast.Uformowac kule ,owinac folie i wstawic do lodowki na 30 minut.Piekarnik rozgrzac do 180 stopni,z ciasta uformowac placki jak na nalesniki nastepnie posmarowac z obu stron oliwa i piec na blaszce az sie zarumienia. Nadzienie to juz inna historia. Kazdy moze na swoj sposob.

Tortilla

Przepis na tacos Skład: 2 piersi z kurczaka Zielona papryka 1 puszka pomidorów Ser żółty 1 cebulka Oliwa Sól, pieprz Papryka mielona, curry 2 muszle taco Sposób wykonania: Posiekana cebulkę zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego kurczaka, posolić, popieprzyć, posypać curry i papryką.. dusić ok.15 min. Wrzucić pokrojoną w paski paprykę i podsmażać jeszcze chwilę. Pomidory posolić i rozgotować na gęsty sos. Można przyprawić ostrymi przyprawami. Do muszli nałożyć kurczaka, polać sosem i posypać startym serem. Jeśli nie jest dość gorące można zapiec chwilę w piekarniku.

Taco

Przepis na enchilades 8 Placków Tortilla Flavers z mąki pszennej 1 słoiczek sosu do Enchilady  łagodny lub ostry 2 piersi z kurczaka, ugotowane i pocięte w paseczki 1/2 kg startego żółtego sera Przygotować sos do Enchilady tak jak w instrukcji na opakowaniu. Podzielić ser na osiem czę?ci. Wymieszać delikatnie paski z kurczaka z 1 czę?ci? sera. Podgrzać placki tortilla przez kilka sekund na każdej stronie. Zanurzyć każdy placek tortilla w sosie do Enchilady. 4 placki wypełnić mieszanką serowo - drobiową. 4 placki wypełnić serem. Każdy placek zawinąć w rulon. Placki położyć na blaszce, polać pozostałym sosem do Enchilady i posypać żółtym serem. Piec w temp 180 C do momentu roztopienia sera. Podawać na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika.

enchilades

Burritos Składniki: Farsz: 1 pierś z kurczaka 2 puszki czerwonej fasoli (można dodać jeszcze 1 puszkę, bedzie więcej) 1 puszka pomidorów 2-3 cebule 2 ząbki czosnku 20-30 dkg sera żółtego 1 papryczka chili lub przyprawa chili przyprawa papryka na ostro szczypior pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu oliwa Ciasto: mąka, woda, oliwa

Burritos(1) PrzepisFarsz: 1 pierś z kurczaka 2 puszki czerwonej fasoli (można dodać jeszcze 1 puszkę, bedzie więcej) 1 puszka pomidorów 2-3 cebule 2 ząbki czosnku 20-30 dkg sera żółtego 1 papryczka chili lub przyprawa chili przyprawa papryka na ostro szczypior pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu oliwa

Burritos(2) Ciasto: mąka, woda, oliwa Farsz: 1. Kurczaka pokrojonego w kostkę przyprawiamy na ostro i zostawiamy na parę godzin (taki jest najlepszy, ale można odrazu smażyć). 2. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na dużym ogniu. 3. Przekładamy do naczynia i smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę skrojoną w krążki. 4. Fasolę odcedzamy i wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy. 5. Dodajemy pomidory i dalej smażymy. 6. Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do naczynia z kurczakiem, doprawiamy DUZĄ ILOŚCIĄ papryki chili, papryką na ostro, pieprzem, itp. i wszystko dusimy ok. 10 min. Na koniec, przed podaniem wrzucamy bazylię, posypujemy pokrojonym szczypiorem. Ciasto: 1. Ugniatamy ciasto z mąki i wody (proporcje wg uznania, zależy ile jest osób) z dodatkiem odrobiny oliwy. Ciasto musi być sprężyste, miękkie. 2. Jeśli się klei, dosypujemy mąki. 3. Rozwałkowujemy kawałeczki ciasta na cienki, okrągły placek. 4. Taki placek pieczemy chwilę na małym ogniu na suchej patelni, przewracamy na drugą stronę. Najlepiej odstawić ciasto na ok. 20 min. i dopiero potem wałkować. Na gotowy placek sypiemy starty ser (dużo sera), farsz, składamy w pół lub zawijamy i zjadamy albo polewamy sosem salsa - jeśli akurat mamy, śmietaną czy kechupem. Można jeszcze posypać serem i zapiec 3-5 min. w piekarniku - ale to wersja dla cierpliwych. Można jeść także z ryżem lub z ziemniakami, ale nie będzie to już tak oryginalne.  Ta proporcja starcza na 5-6 osób. Można przyrządzać także z innym mięsem. Polecam!

Burritos

Nachos Składniki: Tortilla: - mąka (najlepiej kukurydziana) - gorąca woda - oliwa - trochę proszku do pieczenia - sól Nachos: - sok z limonek - oliwa - papryka (ostra, mielona) - kminek - sól

Nachos(1) Jak przyrządzić? Mąkę wsypać do miski, dodać proszek (zależnie od ilości mąki, na kilo dawałam dwie), dolac oliwę (na kilo jakieś pół szklanki) i sól. Powoli dolewać gorąca wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie wystarczająco elastyczne by je wałkować. Ciasto podzielic na kulki wielkości piłeczki golfowej. Rozwałkować na cienko (u mnie było widać sęki stolnicy) i smażyć (na teflonowej patelni można bez tłuszczu). Gdy zaczną robic się bąble na ciescie - odwrócić. Ciasto lub usmażone tortille można zamrozić, usmażone mozna przechowywać w jakimś pudełku, jak się ciasto zeschnie to wystarczy je podgrzać - nadal będzie dobre. Nachos: Pokroić usmażone tortille na trójkąty, ułożyć na blasze, posmarować wymieszanymi sokiem, papryką, oliwą, kminkiem i solą. Zapiekać w piekarniku aż uzyskają odpowieni kolor. Jak podawać? W tortille można zawinąć mięsko z różnymi fasolami, nachos są dobre z zupą (np. meksykańską krewetkową) albo do chrupania przed telewizorem. Czas przygotowania: Czas gotowania zależy od ilości ciasta, przy kilogramie mąki siedziałam nad tym 3h.

Nachos