RUMUNIA
Położenie: Rumunia położona jest w Europie południowo- wschodniej, w połowie odległości między równikiem, a biegunem północnym. Powierzchnia kraju wynosi: 238,4 tys. km2. Rumunia graniczy z: Ukrainą, Republiką Mołdowa, Węgrami, Serbią, Bułgarią. Rzekami granicznymi są: Dunaj, Cisa oraz Prut.
Zwiedzamy Rumunię… Zamek w Branie; Wesoły Cmentarz; Monastyr Moldovita;
Zamek w Branie: Średniowieczny zamek w Branie, w Siedmiogrodzie, był ważnym punktem obronnym. Od 1920 pełnił funkcję rezydencji letniej, Królowej Rumunii Marii. Obecnie, w zamku mieści się muzeum historyczne. Dzięki książce Brama Stokera, zamek uchodzi za siedzibę wampira Draculi, choć Prawdopodobny pierwowzór tej postaci, Wład Palownik, nigdy w nim nie mieszkał. Prawdziwą siedzibą Włada, był bowiem Zamek Poenari.
Wesoły Cmentarz: Cmentarz zlokalizowany wokół cerkwi w rumuńskiej miejscowości Săpânţa, który został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. O wyjątkowości cmentarza w skali Europy, stanowią unikalne kolorowe, drewniane nagrobki, na których wyrzeźbione są scenki z życia pochowanych tam mieszkańców wioski, często opatrzone dowcipnymi wierszykami mówiącymi o zmarłych lub przyczynach, z powodu których rozstali się z życiem.
Monastyr Moldovita: Obronny monastyr z malowaną cerkwią pod wezwaniem Zwiastowania, znajdujący się w miejscowości Watra Mołdawica w Rumunii. Cerkiew monastyru wraz z innymi malowanymi cerkwiami Bukowiny, wpisana jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
A to ciekawe… Kraj zamieszkuje nieco ponad 22 miliony ludzi i około 6,5 tysiąca niedźwiedzi brunatnych. Bardzo dobrze żyje im się w dzikich rumuńskich Karpatach, są dla nich rajem, choć jest to jedyne miejsce w Europie, w którym nie zakazano polowania na te zwierzęta. Dla porównania, w Polsce mamy około 90 niedźwiedzi i większość z nich mieszka w Bieszczadach.
Zapraszamy do stołu!!! Czyli poznajemy tajniki Rumuńskiej kuchni… Kuchnia rumuńska – zróżnicowana mieszanka różnych potraw z różnych tradycji, z którymi miała kontakt, ale również utrzymuje własny charakter. Została ona pod silnym wpływem osmańskiej, aczkolwiek obejmuje ona także wpływy z kuchni innych sąsiadów, takich jak Niemców, Serbów i Węgrów. Zupełnie różne rodzaje dań są czasem objęte ogólnym terminem, na przykład kategoria ciorbă obejmuje szeroki wachlarz zup o charakterystycznym kwaśnym smaku. Mogą to być zupy mięsne i warzywne, z flaków i cielęciny (shkembe ciorba lub iskembe), lub zupy rybne, z których wszystkie są kwaśne przez użycie soku z cytryny, soku z kapusty kiszonej, octu, lub tradycyjnie Bors (fermentowanych otrębów pszennych). Kategoria ţuică (śliwowica) to ogólna nazwa dla silnych napojów alkoholowych w Rumunii, podczas gdy w innych krajach, każdy smak ma inną nazwę.
Dziś w MENU: Baklawa Sarmale Mamałyga Ciorba de burta (flaczki) Cozonac Papanasi
Dziękuję za uwagę!!! Prezentację wykonała: Wiktoria Skorupska kl. III b