Żyj zdrowo, jedz kolorowo! Uczestnicy projektu: Patrycja Nieckarz Agnieszka Molik Barbara Jabłońska Natalia Hulak Małgorzata Zając Paulina Ozimek Opiekun projektu: Aneta Lichacz
„Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz.” Jan Kochanowski
Wyniki z przeprowadzonej ankiety na temat nawyków żywieniowych uczniów gimnazjum Ponad połowa uczniów (55%) twierdzi, iż ważne jest dla nich zdrowe odżywianie. Najwięcej uczniów z naszego gimnazjum je drugie śniadanie (34%) , a najmniej podwieczorek (12%). 3. Duża liczba ankietowanych (65%) je owoce i warzywa 1-2 razy w ciągu dnia. 4. 50% ankietowanych zjada swój ostatni posiłek 1-2 godzin przed snem, a aż 7% bezpośrednio przed snem. 5. 39% uczniów spożywa przetwory mleczne i pije mleko w ciągu dnia w jednym posiłku. 6. Duża część uczniów (56%) twierdzi, że raczej prowadzi zdrowy tryb życia.
Wnioski z przeprowadzonej ankiety na temat funkcjonowania stołówki szkolnej Duża liczba uczniów naszego gimnazjum uczęszcza na stołówkę. Jak wynika z przeprowadzonej ankiety aż 90%. Prawie ¾ osób uczęszczających na stołówkę jest zadowolonych z menu. 81% ankietowanych uważa, że owoce powinny być podawane codziennie. Nasi ankietowani, zapytani ,, Co chciałbyś zmienić w naszej stołówce?’’ odpowiedzieli, że chcieliby, aby codziennie dostawali coś do picia. Uczniowie uważają, że jedzenie na stołówce jest świeże.
Wyniki z przeprowadzonej ankiety na temat oczekiwań uczniów względem sklepiku szkolnego 1. Większość uczniów naszego gimnazjum robi zakupy w szkolnym sklepiku co najmniej kilka razy w tygodniu. 2. 50% młodzieży w naszym gimnazjum przeznacza tygodniowo od 3zł do 10zł na zakupy. 3. Połowa uczniów gimnazjum wybiera produkty czekoladowe tj. batony i wafelki spośród dostępnego asortymentu. 4. Niepokojące jest to, iż znaczna ilość ankietowanych częściej kupuje napoje gazowane niż soki owocowe.
5. Większość gimnazjalistów jest za tym, aby w sklepiku były owoce. 6. Młodzież naszego gimnazjum jest zadowolona z faktu, iż w okresie letnim w sklepiku są lody. 7. 96% ankietowanych uważa, że w sklepiku powinny być drożdżówki. 8. Połowa uczniów chętnie kupowałaby bakalie (orzeszki, suszone owoce).
Etykieta źródłem informacji… czyli … "widziały gały, co brały“ Wszystkie produkty spożywcze muszą być oznakowane. Tak każe prawo. Podstawowe informacje, jakie powinny znaleźć się na etykiecie to : - nazwa produktu, - lista występujących składników, - termin przydatności do spożycia, - sposób przyrządzenia, - dane o producencie, - masa netto lub liczba sztuk, - warunki przechowywania, - partia produkcyjna.
GDA, czyli wskazane dzienne spożycie
Przykładowy jadłospis dla nastolatka Pierwsze śniadanie: Obiad: pieczywo żytnie – 3 kromki (60 kcal ) zupa jarzynowa – ( 150 kcal ) masło – 10 dag (100 kcal ) ziemniaki – ( 70 kcal ) wędlina – 4 plasterki ( 120 kcal ) pieczeń duszona – ( 300 kcal ) surówka ze świeżej marchwi – ( 30 kcal ) pomidor – 10 dag ( 25 kcal ) razem: 550 kcal’ herbata – ( 0 kcal ) łyżeczka cukru – ( 40 kcal ) Podwieczorek: sok pomarańczowy – (50 kcal ) sernik – 1 porcja – ( 350 kcal ) owoc – np. brzoskwinia ( 40 kcal ) kompot z agrestu – ( 60 kcal ) razem: 435 kcal razem :410 kcal Drugie śniadanie: Kolacja: drożdżówka z serem – ( 200 kcal ) sałatka z warzyw ( 65 kcal ) banan – ( 70 kcal ) wędlina – 10 dag ( 120 kcal ) sok wieloowocowy – ( 60 kcal ) masło – 10 dag ( 100 kcal ) razem: 330 kcal razem: 285 kcal RAZEM: 2010 kcal
Gazetka tematyczna „Żyj zdrowo, jedz kolorowo”
Konkurs „Żyj zdrowo, jedz kolorowo!” Najciekawszym działaniem realizowanym w ramach projektu był konkurs międzyklasowy przygotowany dla uczniów gimnazjum. W czasie występu przeprowadzono atrakcyjne dla oglądających konkurencje.
Dmuchanie balonów
Zdobywanie owoców
Wyklejanie piramidy żywienia
Rozpoznawanie składników pokarmowych za pomocą zmysłów
Tor sprawnościowy
Nasze wspaniałe jury
I miejsce - kl. III
II miejsce – kl. II
III miejsce - kl. I
Nawiązanie współpracy z pielęgniarką, przygotowanie punktu do mierzenia tętna i ciśnienia krwi
Podsumowanie Realizacja projektu umożliwiła nabycie pożądanych społecznie postaw: odpowiedzialności, umiejętności współpracy w grupie, terminowości, kreatywności, prezentacji wyników.
Dziękujemy Radzie Rodziców i sklepikowi szkolnemu za ufundowanie nagród
Dziękujemy za uwagę