Żyj zdrowo, jedz kolorowo!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Advertisements

Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczniów klas: |||c i ||c
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Szkolna kampania walki z otyłością.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Rok szkolny 2005/2006 Realizacja projektu Tropem codziennych zakupów.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Jak ograniczyć niezdrowe przekąski w naszym sklepiku szkolnym?
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Projekt edukacyjny „ Żyj zdrowo”.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Rok szkolny 2011/2012.
J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Czym jest dla ucznia drugie śniadanie
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Żyj zdrowo!.
ANKIETY DO RODZICÓW – SKLEPIK 92 rodziców wzięło udział w ankietach.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie daje moc Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Janusza Korczaka w Lądku-Zdroju klasa 2b.
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Publicznym Gimnazjum nr 4 w Zduńskiej Woli w ramach programu Centrum Edukacji Obywatelskiej „Sejm Dzieci i Młodzieży”
Analiza ankiet „SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE” Ankieta przeprowadzona wśród uczniów.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Żyj zdrowo, jedz kolorowo! Uczestnicy projektu: Patrycja Nieckarz Agnieszka Molik Barbara Jabłońska Natalia Hulak Małgorzata Zając Paulina Ozimek Opiekun projektu: Aneta Lichacz

„Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz.” Jan Kochanowski

Wyniki z przeprowadzonej ankiety na temat nawyków żywieniowych uczniów gimnazjum Ponad połowa uczniów (55%) twierdzi, iż ważne jest dla nich zdrowe odżywianie. Najwięcej uczniów z naszego gimnazjum je drugie śniadanie (34%) , a najmniej podwieczorek (12%). 3. Duża liczba ankietowanych (65%) je owoce i warzywa 1-2 razy w ciągu dnia. 4. 50% ankietowanych zjada swój ostatni posiłek 1-2 godzin przed snem, a aż 7% bezpośrednio przed snem. 5. 39% uczniów spożywa przetwory mleczne i pije mleko w ciągu dnia w jednym posiłku. 6. Duża część uczniów (56%) twierdzi, że raczej prowadzi zdrowy tryb życia.

Wnioski z przeprowadzonej ankiety na temat funkcjonowania stołówki szkolnej Duża liczba uczniów naszego gimnazjum uczęszcza na stołówkę. Jak wynika z przeprowadzonej ankiety aż 90%. Prawie ¾ osób uczęszczających na stołówkę jest zadowolonych z menu. 81% ankietowanych uważa, że owoce powinny być podawane codziennie. Nasi ankietowani, zapytani ,, Co chciałbyś zmienić w naszej stołówce?’’ odpowiedzieli, że chcieliby, aby codziennie dostawali coś do picia. Uczniowie uważają, że jedzenie na stołówce jest świeże.

Wyniki z przeprowadzonej ankiety na temat oczekiwań uczniów względem sklepiku szkolnego 1. Większość uczniów naszego gimnazjum robi zakupy w szkolnym sklepiku co najmniej kilka razy w tygodniu. 2. 50% młodzieży w naszym gimnazjum przeznacza tygodniowo od 3zł do 10zł na zakupy. 3. Połowa uczniów gimnazjum wybiera produkty czekoladowe tj. batony i wafelki spośród dostępnego asortymentu. 4. Niepokojące jest to, iż znaczna ilość ankietowanych częściej kupuje napoje gazowane niż soki owocowe.

5. Większość gimnazjalistów jest za tym, aby w sklepiku były owoce. 6. Młodzież naszego gimnazjum jest zadowolona z faktu, iż w okresie letnim w sklepiku są lody. 7. 96% ankietowanych uważa, że w sklepiku powinny być drożdżówki. 8. Połowa uczniów chętnie kupowałaby bakalie (orzeszki, suszone owoce).

Etykieta źródłem informacji… czyli … "widziały gały, co brały“ Wszystkie produkty spożywcze muszą być oznakowane. Tak każe prawo. Podstawowe informacje, jakie powinny znaleźć się na etykiecie to : - nazwa produktu, - lista występujących składników, - termin przydatności do spożycia, - sposób przyrządzenia, - dane o producencie, - masa netto lub liczba sztuk, - warunki przechowywania, - partia produkcyjna.

GDA, czyli wskazane dzienne spożycie

Przykładowy jadłospis dla nastolatka Pierwsze śniadanie: Obiad: pieczywo żytnie – 3 kromki (60 kcal ) zupa jarzynowa – ( 150 kcal ) masło – 10 dag (100 kcal ) ziemniaki – ( 70 kcal ) wędlina – 4 plasterki ( 120 kcal ) pieczeń duszona – ( 300 kcal ) surówka ze świeżej marchwi – ( 30 kcal ) pomidor – 10 dag ( 25 kcal ) razem: 550 kcal’ herbata – ( 0 kcal ) łyżeczka cukru – ( 40 kcal ) Podwieczorek: sok pomarańczowy – (50 kcal ) sernik – 1 porcja – ( 350 kcal ) owoc – np. brzoskwinia ( 40 kcal ) kompot z agrestu – ( 60 kcal ) razem: 435 kcal razem :410 kcal   Drugie śniadanie: Kolacja: drożdżówka z serem – ( 200 kcal ) sałatka z warzyw ( 65 kcal ) banan – ( 70 kcal ) wędlina – 10 dag ( 120 kcal ) sok wieloowocowy – ( 60 kcal ) masło – 10 dag ( 100 kcal ) razem: 330 kcal razem: 285 kcal RAZEM: 2010 kcal

Gazetka tematyczna „Żyj zdrowo, jedz kolorowo”

Konkurs „Żyj zdrowo, jedz kolorowo!” Najciekawszym działaniem realizowanym w ramach projektu był konkurs międzyklasowy przygotowany dla uczniów gimnazjum. W czasie występu przeprowadzono atrakcyjne dla oglądających konkurencje.

Dmuchanie balonów

Zdobywanie owoców

Wyklejanie piramidy żywienia

Rozpoznawanie składników pokarmowych za pomocą zmysłów

Tor sprawnościowy

Nasze wspaniałe jury

I miejsce - kl. III

II miejsce – kl. II

III miejsce - kl. I

Nawiązanie współpracy z pielęgniarką, przygotowanie punktu do mierzenia tętna i ciśnienia krwi

Podsumowanie Realizacja projektu umożliwiła nabycie pożądanych społecznie postaw: odpowiedzialności, umiejętności współpracy w grupie, terminowości, kreatywności, prezentacji wyników.

Dziękujemy Radzie Rodziców i sklepikowi szkolnemu za ufundowanie nagród 

Dziękujemy za uwagę