Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
przypływ pełen energii…
Advertisements

Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Odżywianie.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Pierwiastki w ciele człowieka
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
dla chłopczyka i dziewczynki
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
SÓL – dobro czy zło?.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Katarzyna Skop i Joanna Ciciora Kl 1e
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Dietetyka Krzysztof Przeradzki.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
PRZEGLĄD PIERWIASTKÓW W ORGANIZMACH
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Biologia Karolina Iwanowska
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Woda i składniki mineralne
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Recepta na Zdrowie Ewelina Kurgun Karolina Hanspol Paulina Krygier Kl. VIc.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Wzory i równania reakcji chemicznych.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
C olvita – eliksir młodości Zbigniew Liss… ja ją poznałem, a teraz …..
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
MPGK SP. Z O. O. W STARGARDZIE SZCZECIŃSKIM
Witaminowe opowieści.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Walory zdrowotne jagnięciny
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Stymulator rozwoju owoców
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK Składniki mineralne Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK

Podział składników mineralnych Makroskładniki: Wapń (Ca) Fosfor (P) Magnez (Mg) Potas (K) Sód (Na) Chlor (Cl) Siarka (S) Mikroskładniki: Żelazo (Fe) Cynk (Zn) Fluor (F) Jod (I) Chrom (Cr) Molibden (Mo) Miedź (Cu) Kobalt (Co) Mangan (Mn)

Zawartość składników mineralnych w organizmie dorosłego człowieka

Makroelementy Występują w większych ilościach (powyżej 0,01%) Dobowe zapotrzebowanie na nie przekracza 100 mg

Mikroelementy Występują w ilościach śladowych (poniżej 0,01%), Dobowe zapotrzebowanie na nie nie przekracza 100 mg.

Rola składników mineralnych Są składnikiem budulcowym kości, zębów, skóry, włosów, paznokci. Wchodzą w skład cieczy ustrojowych. Są częścią składową enzymów, hormonów, witamin i innych związków. Są aktywatorami enzymów. Utrzymują stały odczyn i skład tkanek i cieczy. Biorą udział w procesach trawienia, wchłaniania i wydalania.

WAPŃ GŁÓWNY SKŁADNIK ZĘBÓW I KOŚCI WPŁYWA NA WZROST I ROZWÓJ ORGANIZMU NIEZBĘDNY W KRZEPNIĘCIU KRWI WSPOMAGA PRACĘ SERCA POBUDZA UKŁAD MIĘSNIOWO- NERWOWY MA WŁAŚCIWOŚCI ANTYALERGICZNE

ŹRÓDŁA WAPNIA

FOSFOR OBOK WAPNIA PODSTAWOWY SKŁADNIK KOŚCI I ZĘBÓW BIERZE UDZIAŁ W PRZEMIANIE CUKRÓW, TŁUSZCZÓW I BIAŁEK NIEZBĘDNY W UTRZYMANIU STAŁEGO ODCZYNU TKANEK I CIECZY USTROJOWYCH

ŹRÓDŁA FOSFORU

MAGNEZ JEST AKTYWATOREM ENZYMÓW REGULUJE DZIAŁANIE UKŁADU NERWOWEGO REGULUJE CIŚNIENIE TĘTNICZE DZIAŁA PRZECIWMIAŻDŻYCOWO I ANTYSTRESOWO

ŹRÓDŁA MAGNEZU

SIARKA WCHODZI W SKŁAD AMINOKWASÓW SIARKOWYCH JEST CZĘŚCIĄ SKŁADOWĄ INSULINY, TIAMINY, BIOTYNY, HORMONÓW PRZYSADKI ZNAJDUJE SIĘ W SKÓRZE, WŁOSACH, PAZNOKCIACH

ŹRÓDŁA SIARKI

ŻELAZO WYSTĘPUJE W HEMOGLOBINIE KRWI, MIĘŚNIACH I JAKO STAŁY ZAPAS W WĄTROBIE I ŚLEDZIONIE, NIEDOBÓR POWODUJE NIEDOKRWISTOŚĆ, CZYLI ANEMIĘ, OSŁABIENIE ORGANIZMU, BLADOŚĆ SKÓRY

ŹRÓDŁA ŻELAZA

Dziękuję za uwagę Opracowała Renata Uźniak