„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Advertisements

Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe odżywianie.
mgr rekreacji ruchowej
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zdrowy styl życia.
Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Regularne i zdrowe odżywianie 
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc

Diety poszczególnych mieszkańców naszego kraju bardzo różnią się od siebie. Jedni wręcz fanatycznie liczą kalorie w swoim jedzeniu, a inni, czasem z powodu braku czasu, korzystają z fast- food’ów i jedzą w pośpiechu, co bardzo źle wpływa na nasz organizm. Wielu z nas także nie czyta etykiet, zamieszczonych na kupowanych przez nas produktach w sklepach.

Oto kilka skutków niezrównoważonej diety: choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie);  nowotwory;  cukrzyca;  choroby jelita grubego;  próchnica zębów;  osteoporoza;  nadwaga, otyłość;  anoreksja;  bulimia; łuszczenie i suchość skóry; kruchość, łamliwość i wypadanie włosów;  zawroty głowy, obniżenie ciśnienia, omdlenia; ogólnie zły wygląd i pogarszający się stan zdrowia, tak samo fizycznego jak również psychicznego; kłopoty z koncetracją, bezsenność, depresje, nadpobudliwość; zmiany nastroju - zniechęcenie, znużenie; 

PODSTAWOWE ZALECENIA ŻYWIENIOWE ZALECANE PRZEZ INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA Jedz regularnie co najmniej 3 posiłki dziennie. Każdy dzień rozpoczynaj od śniadania. Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jest jeść na surowo lub krótko gotowane. Dwa a najlepiej trzy razy dziennie spożywaj mleko, biały ser lub jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu.  Ograniczaj ilość spożywanego tłuszcz. Tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych (fasola, groch, soja). Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Jedna płaska łyżeczka soli dziennie dodawana do potraw powinna Ci wystarczyć.  Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy. Zamiast słodyczy jadaj więcej owoców i warzyw. Bądź aktywny ruchowo. Pomoże Ci to utracić nadmiar dostarczanej z pożywienie energii (kalorii).

Śniadanie – najważniejszym posiłkiem dnia. To od niego właśnie zaczynamy nasz dzień. Udowodniono w badaniach, że osoby jedzące śniadania rzadziej mają dolegliwości układu oddechowego. Dowodzą również, że osoby po dobrym śniadaniu, mniej się objadają w czasie dnia.

Czy masz drugie śniadanie, gdy jesteś w szkole? Na przykładzie wykresu sporządzonego w mojej szkole, możemy zobaczyć, że nieznaczna część uczniów nie ma śniadania podczas lekcji.

Szkolne sklepiki Są już chyba w każdej szkole, ale czy mają one wpływ na naszą dietę? Otóż, tak. Rzadko kiedy możemy znaleźć tam coś pełnowartościowego do jedzenia. Przeważnie kupujemy chipsy, batoniki lub różnego typu cukierki.

Sklepik zły czy dobry? Na pytanie czy w sklepiku szkolnym można kupić coś zdrowego, aż 64% uczniów odpowiedziało nie (wynik ten obrazuje diagram obok). Nawet jeżeli doszukamy się tam czegoś wartościowego do zjedzenia jest to zazwyczaj bardzo drogie.

Prawidłowe proporcje rodzajów spożywanych przez nas pokarmów przedstawiono w piramidzie żywnościowej.