CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
Zapraszam serdecznie Na prezentację, pt.: „Trzymaj formę!”
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowe odżywianie.
Jesteś tym co jesz !!!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE

Prawidłowe odżywianie jest to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii i substancji potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu.

W zależności od swych podstawowych funkcji, składniki odżywcze dzielą się na: Energetyczne: węglowodany, tłuszcze, Budulcowe: białko, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, Regulujące: witaminy, składniki mineralne,

Piramida Zdrowego Żywienia

DIETA ZBILANSOWANA Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Tylko wykorzystanie wielu różnych składników pozwala na właściwe zbilansowanie diety.

Odżywianie się według zbilansowanej diety zarówno pod kątem odżywczym, jak i energetycznym jest niezwykle ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i kondycji fizycznej. Pomaga nam czuć się lepiej i faktycznie zapobiega niektórym poważnym chorobom.

Rozkład posiłków w ciągu dnia I wariant – 5 posiłów II wariant – 4 posiłki Posiłek Procent dobowego zapotrzebowania na energię 1. Śniadanie 20 - 25% 2. II śniadanie 15 -20% 3. Obiad 35 – 40% 4. Podwieczorek 5 – 10% 5. Kolacja 10 -15 % Posiłek Procent dobowego zapotrzebowania na energię 1. Śniadanie 20 - 25% 2. II śniadanie 15 -20% 3. Obiad 35 – 40% 4. Kolacja 15 – 20%

ZALECANA LICZBA PORCJI SPOŻYWANYCH W CIĄGU DNIA PRODUKTY PRZYKŁADY JEDNEJ PORCJI Mięso i jego zamienniki; 1-3 porcji dziennie 50 -100g chudego mięsa 2/3 szklanki fasoli 1-2 jajka Mleko i jego przetwory; Dzieci 9 – 13 lat 2 - 3 porcji dziennie Młodzież 14 -18 lat 3 - 4 Dorośli 2 - 3 1 szklanka mleka 1 kubek jogurtu ½ szklanki twarogu Warzywa i owoce; 5 – 10 porcji dziennie 1 ziemniak ½ szklanki szpinaku 1 jabłko Produkty zbożowe; 5 – 12 porcji dziennie 1 kromka chleba, 1 rogalik lub kajzerka, 1 szklanka makaronu,

Wylicz swój BMI (Body Mass Index). BMI= masa ciała [ kg ]: wysokość 2[ m 2]

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ POSIŁKÓW. BĄDŹ AKTYWNY RUCHOWO. PRODUKTY ZBOŻOWE POWINNY BYĆ GŁÓWNYM ŻRÓDŁEM KALORII. SPOŻYWAJ CODZIENNIE MLEKO I JEGO PRZTWORY. MIĘSO SPOŻYWAJ Z UMIAREM. SPOŻYWAJ CODZIENNIE DUŻO WAŻYW I OWOCÓW. OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW , SZCZEGÓLNIE ZWIERZĘCYCH. OGRANICZ SPOŻYCIE CUKRU I SŁODYCZY. OGRANICZAJ SPOŻYCIE SOLI. UNIKAJ UŻYWEK.

Umiarkowana (kcal/dobę) Normy zapotrzebowania na energię dla młodzieży w wieku 10-19 lat w Polsce opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia Wiek Masa ciała (kg) Aktywność fizyczna Mała (kcal/dobę) Umiarkowana (kcal/dobę) CHŁOPCY 10-12 35 1900 2150 lat 37 1950 2200 39 2000 2250 42 2100 2350 13-15 47 2500 50 2300 2600 53 2650 55 2400 2750 56 2450 59 2850 16-18 60 2550 2900 65 2700 3050 70 2800 3200 DZIEWCZĘTA 1750 1800 2050 1850 45