CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE
Prawidłowe odżywianie jest to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii i substancji potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu.
W zależności od swych podstawowych funkcji, składniki odżywcze dzielą się na: Energetyczne: węglowodany, tłuszcze, Budulcowe: białko, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, Regulujące: witaminy, składniki mineralne,
Piramida Zdrowego Żywienia
DIETA ZBILANSOWANA Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Tylko wykorzystanie wielu różnych składników pozwala na właściwe zbilansowanie diety.
Odżywianie się według zbilansowanej diety zarówno pod kątem odżywczym, jak i energetycznym jest niezwykle ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i kondycji fizycznej. Pomaga nam czuć się lepiej i faktycznie zapobiega niektórym poważnym chorobom.
Rozkład posiłków w ciągu dnia I wariant – 5 posiłów II wariant – 4 posiłki Posiłek Procent dobowego zapotrzebowania na energię 1. Śniadanie 20 - 25% 2. II śniadanie 15 -20% 3. Obiad 35 – 40% 4. Podwieczorek 5 – 10% 5. Kolacja 10 -15 % Posiłek Procent dobowego zapotrzebowania na energię 1. Śniadanie 20 - 25% 2. II śniadanie 15 -20% 3. Obiad 35 – 40% 4. Kolacja 15 – 20%
ZALECANA LICZBA PORCJI SPOŻYWANYCH W CIĄGU DNIA PRODUKTY PRZYKŁADY JEDNEJ PORCJI Mięso i jego zamienniki; 1-3 porcji dziennie 50 -100g chudego mięsa 2/3 szklanki fasoli 1-2 jajka Mleko i jego przetwory; Dzieci 9 – 13 lat 2 - 3 porcji dziennie Młodzież 14 -18 lat 3 - 4 Dorośli 2 - 3 1 szklanka mleka 1 kubek jogurtu ½ szklanki twarogu Warzywa i owoce; 5 – 10 porcji dziennie 1 ziemniak ½ szklanki szpinaku 1 jabłko Produkty zbożowe; 5 – 12 porcji dziennie 1 kromka chleba, 1 rogalik lub kajzerka, 1 szklanka makaronu,
Wylicz swój BMI (Body Mass Index). BMI= masa ciała [ kg ]: wysokość 2[ m 2]
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ POSIŁKÓW. BĄDŹ AKTYWNY RUCHOWO. PRODUKTY ZBOŻOWE POWINNY BYĆ GŁÓWNYM ŻRÓDŁEM KALORII. SPOŻYWAJ CODZIENNIE MLEKO I JEGO PRZTWORY. MIĘSO SPOŻYWAJ Z UMIAREM. SPOŻYWAJ CODZIENNIE DUŻO WAŻYW I OWOCÓW. OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW , SZCZEGÓLNIE ZWIERZĘCYCH. OGRANICZ SPOŻYCIE CUKRU I SŁODYCZY. OGRANICZAJ SPOŻYCIE SOLI. UNIKAJ UŻYWEK.
Umiarkowana (kcal/dobę) Normy zapotrzebowania na energię dla młodzieży w wieku 10-19 lat w Polsce opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia Wiek Masa ciała (kg) Aktywność fizyczna Mała (kcal/dobę) Umiarkowana (kcal/dobę) CHŁOPCY 10-12 35 1900 2150 lat 37 1950 2200 39 2000 2250 42 2100 2350 13-15 47 2500 50 2300 2600 53 2650 55 2400 2750 56 2450 59 2850 16-18 60 2550 2900 65 2700 3050 70 2800 3200 DZIEWCZĘTA 1750 1800 2050 1850 45