CO NOWEGO W SUPLEMENTACJI DIETY W AMD

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Poznajemy składniki żywności !
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Suplement diety.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Światowy dzień żywności
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Otyłość u dzieci.
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
Zdrowe odżywianie.
Wegetarianizm.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
BIOLOGICZNIE AKTYWNY SUPLEMENT DIETY
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Czym jest zdrowie?.
Zdrowy styl życia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
„Owoce i warzywa w szkole’’
Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym.
Zdrowe odżywianie.
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Zdrowy tryb życia.
Czy sól jest zdrowa?.
Cukrzyca. Co warto wiedzieć?
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Czym są kwasy tłuszczowe? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - substancje, które biorą czynny udział w procesach metabolicznych, zachodzących w naszym.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Zdrowe Żywienie Człowieka
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Zdrowy styl życia.
Europejski kodeks walki z rakiem Szkoła promująca zdrowie.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Walory zdrowotne jagnięciny
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Wzrost występowania niewydolności serca
Już w sprzedaży Biologicznie aktywne dodatki do pożywienia
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

CO NOWEGO W SUPLEMENTACJI DIETY W AMD Prof.dr hab. n med Andrzej Stankiewicz Prezes Stowarzyszenia AMD Warszawa 16.11.2013

Ludzkie oko

Prawidłowa siatkówka

ROZLEGŁE ZMIANY W PLAMCE

CO TO JEST AMD? AMD to choroba zwyrodnieniowa siatkówki doprowadzająca do pogorszenia centralnej ostrości wzroku w wyniku uszkodzenia fotoreceptorów. Postać sucha – 85% chorych, wysiękowa – 15% chorych. Jest to główna przyczyna prawnej ślepoty na świecie. Na AMD choruje na świecie ponad 60 milionów osób, w Polsce 1,2 – 1,5 miliona. Do 2020 roku liczby te się podwoją!

EPIDEMIOLOGIA AMD Obok DME, AMD to najpoważniejsza nieodwracalna przyczyna znacznego ograniczenia funkcji wzrokowej w krajach wysokorozwiniętych W Polsce spośród ponad 1,2 mln ludzi chorujących na AMD, większość nie jest tego świadoma Na świecie choroba dotyczy ludzi zwłaszcza starszych po 60-70 roku życia, głównie w krajach wysokorozwiniętych. Wie jest jednym z głównych czynników rozwoju AMD. W populacji po 85 roku życia AMD dotyczy 70% ludzi, w większości kobiet. Oprócz czynników genetycznych /AMD w rodzinie/, czynniki środowiskowe w tym i nieprawidłowe odżywianie jest główną przyczyną rozwoju AMD.

CZYNNIKI RYZYKA ROZWOJU AMD Wiek – po 60rż ryzyko niemal podwaja się z każdą kolejną dekadą życia Kobiety częściej chorują na AMD niż mężczyźni Rasa biała jest bardziej narażona na AMD niż inne rasy Nieprawidłowa dieta szczególnie otyłość, nadmiar węglowodanów i tłuszczów sprzyja rozwojowi cukrzycy w tym DME i AMD Silne narażenie na ekspozycję światła UV i światło słoneczne przyspiesza AMD Inne czynniki środowiskowe i choroby sercowo - naczyniowe Palenie tytoniu Czynniki genetyczne – wywiad rodzinny

OBJAWY ROZWIJAJĄCYCH SIĘ ZMIAN W PLAMCE Krzywienie obrazu centralnego, zwłaszcza linii prostych Pogorszenie ostrości wzroku Centralny ubytek w polu widzenia

LECZENIE AMD Postać sucha Nie ma możliwości leczenia Profilaktyka witaminowa we wczesnych stadiach opóźnia rozwój choroby w przypadku regularnego stosowania Postać wysiękowa Podanie inhibitorów VEGF do komory ciała szklistego w formie iniekcji doszklistkowej – stabilizacja ostrości wzroku, rzadziej poprawa widzenia Profilaktyka witaminowa opóźnia rozwój choroby w przypadku regularnego stosowania

Jak suplementować Wybieramy suplementy zawierające składniki najlepiej przyswajalne, o składzie zgodnym z naszą najlepszą wiedzą kliniczną Ze względu na liczne nieprawidłowości w produkcji, zwłaszcza wykrywane u mniejszych producentów, deklarowany skład może różnić się od rzeczywistego

NAUKOWE PODSTAWY SUPLEMENTACJI Badania AREDS I i AREDS II /składniki wykorzystywane w tych badaniach dostarczyła firma B – L/– w sumie ponad 8000 pacjentów, podzielonych na 4 grupy Pacjenci otrzymywali same antyoksydanty /1 grupa/, antyoksydanty+luteina/zeaksantyna /2 grupa/, antyoksydanty+kwasy Omega 3 /3 grupa/, i wszystkie wymienione /4 grupa/ Antyoksydanty: Vit C500mg, Vit E 400 UI, beta-karoten 15 mg,cynk 25 i 80 mg Badanie ALIENOR – 671 pacjentów z AMD, u których oceniano związek chorób oczu z czynnikami żywieniowymi na podstawie oznaczeń parametrów osoczowych i oszacowania podaży czynników odżywczych w diecie. WNIOSKI: Suplementacja antyoksydantami, mikroelementami, kwasami Omega spowalnia postęp suchego AMD Właściwe odżywianie /obecność w diecie w/wym substancji/ ogranicza postęp AMD i jego agresywny rozwój

witaminy Wit. C – silny antyoksydant w środowisku wodnym, udział w odbudowywaniu wit. E Wit. E – bardzo silny antyoksydant w środowisku tłuszczowym – ochrona wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKNT) błon komórkowych fotoreceptorów Wit. A – jej obecność w suplementach diety kontrowersyjna , w nadmiarze może być szkodliwa ponieważ stanowi element budulcowy dla lipofuscyny, tworzącej druzy. Obecnie nieobecna w podstawowej suplementacji

minerały Cynk – koenzym enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (enzym antyoksydacyjny) Selen – odgrywa istotną rolę, choć do końca nie wiemy jaką. Jego duża suplementacja może być niebezpieczna ponieważ pierwiastek ten w nadmiarze wykazuje działanie prooksydacyjne zamiast zamierzonego antyoksydacyjnego. Został wyłączony z badań AREDS - II Miedż – niezbędny składnik wielu układów enzymatycznych biorących udział w procesach antyoksydacyjnych, ale rola nie do końca poznana Mangan - ? Podobnie jak miedż, rola nie do końca poznana.

LUTEINA I ZEAKSANTYNA ?? Luteina, zeaksantyna oraz mezozeaksantyna (metabolit luteiny) – jedyne substancje antyoksydacyjne wykryte w plamce oka ludzkiego Budują barwnik żółty siatkówki – stąd nazwa plamka żółta. Bardzo silne właściwości antyoksydacyjne Filtry światła niebieskiego. Ostatnio podważa się ich rolę w działaniu protekcyjnym w AMD, choć dalej podnosi ważność dla funkcjonowania plamki.

KWASY OMEGA-3 – ICH ROLA METABOLICZNA DHA – kwas dokozaheksaenowy 1.Rola budulcowa – ponad 50% wolnych WNTK obecnych w błonach komórkowych czopków i pręcików stanowi DHA 2. Rola ochronna – zmniejsza obszar uszkodzenia siatkówki w przebiegu niedokrwienia i niedotlenienia, stanowi ochronę antyoksydacyjną, przyspiesza eliminację resztek lipidowych z nabłonka barwnikowego siatkówki, tym samym zmniejsza ilość odkładanej lipofuscyny EPA – kwas eikozapentaenowy 1. Poprawia funkcje śródbłonka naczyń 2. Działa przeciwzapalnie w obrębie śródbłonka naczyń 3. Hamuje rozpoczęcie angiogenezy

ZAPOTRZEBOWANIE NA KWASY OMEGA - 3 Wytyczne europejskie dotyczace dziennych dawek kwasów Omega-3 u pacjentów z AMD W 2010 r. francuska Agencja ds. Bezpieczenstwa Żywnosci opublikowała zalecane spożycie kwasów tłuszczowych w profilaktyce AMD: 250 mg / dzień zarówno EPA i DHA (t.j. Suma EPA + DHA = 500 mg/dzień) Polska norma: 1 gram wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 na dobę, a w grupie osób podwyższonego ryzyka zwiększenie podaży kwasów DHA i EPA do 1,5 grama na dobę.

Optymalny skład suplementu MUSZĄ BYĆ: Witaminy: Vit. E 30-60 mg Vit. C 60-250 mg Mikroelementy: Cynk 10-15 mg Kwasy Omega-3 DHA 0,4 - 0,6 mg EPA ?? – brak rekomendacji UE Luteina i zeaksantyna ?? – brak rekomendacji UE OPCJONALNIE: Selen, mangan i miedz Wit. A Beta - karoten / nie u nałogowych palaczy tytoniu/ Glutation ?? – brak rekomendacji UE Resweratrol – ostatnie doniesienia sugerują korzystny wpływ na hamowanie rozwoju wysiękowego AMD. Nowak JZ. Nutracuetyki a medycyna oparta na faktach: czy milczenie lekarza jest zawsze złotem? Wykład wygłoszony na XXX Sympozjonie Retinologicznym w Poznaniu dnia 27.04.2012r. Nowak JZ. Ophthalmic antioxidant preparations: a survey and supportive arguments for their use in AMD. Magazyn Lekarza Okulisty 2010;4(4): 185-198.

UZUPEŁNIENIE SUPLEMENTACJI O TROXERUTIN Podstawy: większość chorych na AMD jest obciążonych zaburzeniami krążenia ogólnego Trokserutyna w dużych dawkach poprawia warunki przepływu krwi przez naczynia Szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i po 2-3 godz. osiąga najwyższe stężenie w osoczu utrzymując się długo w organizmie Szczególnie wskazana w leczeniu zaburzeń krążenia żylnego, retinopatii cukrzycowej i innych naczyniowych uszkodzeniach siatkówki, nadmiernej przepuszczalności naczyń włosowatych, krwawieniach do siatkówki i ciała szklistego, zakrzepach i wylewach. Dawkowanie: doustnie początkowo 1,8 – 4g na dobę, dawka podtrzymująca wynosi 330- 900 mg na dobę. Przeciwwskazania: nie należy stosować łącznie z sulfonamidami

WYTYCZNE KOMISJI EUROPEJSKIEJ /EU/ 25.Maja 2012 r w Official Journal of European Union, str L 136/1 COMMISSION REGULATION /EU/ No 432/2012 of 16 May 2012 Została zamieszczona lista dozwolonych związków w żywności i innych środkach, które podawane mają wpływ na redukcję choroby i są ważne dla pełnego zdrowia Wymieniono tylko ze związków znajdujących się w suplementach: kwas alfa linolenowy /pochodna Omega-3/, witaminy C, E, A / z zastrzeżeniami/ i cynk.

Właściwa dieta czy suplementacja ? Wiele różnych badań wykazuje, że zarówno witaminy jak i inne antyoksydanty / w tym i kwasy OMEGA-3/ lepiej są przyswajalne z pożywienia /zielone warzywa, marchew , jaja, ryby morskie/ niż podawane w formie suplementu. Wynika to z tego, że większość z nich wymaga aktywnego transportu z przewodu pokarmowego, który dotyczy TYLKO związków zawartych w pożywieniu. Im człowiek starszy tym słabsze jest wchłanianie w jelitach W wieku 75 lat tylko 20-30% antyoksydantów w suplementach i 50-60% antyoksydantów zawartych w pożywieniu wchłania się ze zdrowego przewodu pokarmowego. U osób chorujących /przewlekłe nieżyty żołądka i jelit, itp./ ten procent może być kilkakrotnie niższy. Nadmierna suplementacja żle wpływa na pracę wątroby i trzustki W zdrowych oczach suplementacja nie zapobiega powstaniu AMD!!

podsumowanie Rozpoznanie AMD jest wskazaniem do stosowania suplementów diety, które mogą opóźnić rozwój choroby U większości pacjentów stosowanie suplementów zalecane jest do końca życia Skład preparatu warunkuje skuteczność profilaktyki Problemem na polskim rynku jest obecność preparatów o innym rzeczywistym składzie niż opisywany na opakowaniu. Właściwa od młodych lat dieta /niestety dość kosztowna/ jest najlepszym rozwiązaniem w profilaktyce i hamowaniu progresji AMD.

Mój wybór Zalecam stosowanie preparatu najbardziej zbliżonego do zestawu zgodnego z najlepszą obecną wiedzą kliniczną, a jednocześnie o składzie rzeczywistym, zgodnym z deklarowanym

Dziękuję Państwu za uwagę