Prezentację przygotowała Agata Hublewska II b

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
GRECJA.
Wielkie systemy klasyczne Platon a Arystoteles
Filozofia Zapraszam na prezentację o Epikurze.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
POWTÓRZENIE WIADOMOŚCI
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Ryby i owoce morza.
GRECJA.
GRECJA.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Potrawy i przepisy Meksyku
Fileo Sophia! Zuzanna Kawa kl.5c.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
GRECKA WYSPA SYMI jokoretsina.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Starożytna Grecja.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Z początku naiwnie myślałem, że to albatros… Ale nazwijmy tę mewę Albatrosem! Siemasz Albatros! Przybij piątkę…
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Grecja. Ciekawostka Grecja to kraj położony w południowo wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego.Grecja to kraj położony.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
zasady dramaturgii starożytnej
FilozofiA.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
FilozofiA.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
Grecja Sandra Bucko.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
„Geograficzne naj... – wszystko co naj... w geografii”
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
"JASKINIA PLATONA". PLATON Platon, (ur. 427 p.n.e., zm. 347 p.n.e.) – grecki filozof. Twórca systemu filozoficznego zwanego obecnie idealizmem platońskim.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Prezentację przygotowała Agata Hublewska II b GRECJA Prezentację przygotowała Agata Hublewska II b

GRECJA Informacje najważniejsze Informacje geograficzne Informacje turystyczne Sławni Grecy i ich dzieła Zdjęcia Kuchnia grecka Zakończenie

Główne wiadomości Ustrój polityczny: Republika Powierzchnia: 131944 Ludność: 10,25 mln Stolica: Ateny (3 mln osób) Najważniejsze miasta: Ateny, Saloniki, Patras, Larissa, Iraklion Główne bogactwa kraju: Pszenica, bawełna, olej, owoce,wino, owce,turystyka

INFORMACJE GEOGRAFICZNE Grecja, kraj Śródziemnomorski, zajmuje południową część Półwyspu Bałkańskiego. Jej powierzchnia wynosi prawie 132 tys. km2, z czego na część lądową przypada 105 834 km2, na wyspy zaś 25 084 km2, przy czym wyspy (jest ich 437, z tego 134 zamieszkane) stanowią 1/5 całkowitej powierzchni.

cd Swój dzisiejszy obszar kraj ten osiągał w okresie od uzyskania niepodległości w 1830 r. (po obaleniu panowania tureckiego) do 1947 roku, kiedy to Grecji przypadły Południowe Sporady, należące do tej pory do Włoch. Stały ląd Grecji jest nadzwyczaj bogato ukształtowany; zatoka przy zatoce, port przy porcie, a między nimi półwyspy. Do największych zatok należą: Patras, Koryncka i Salonicka. Największym półwyspem jest Peloponez, stanowiący 1/5 powierzchni kraju. Przesmyk Koryncki (od 1893 roku przecięty jest kanałem), łączący go z lądem stałym, ma szerokoœć od 6,3 do 16 km. Inny półwysep, Chalcydycki jest trójpalczastym odgałęzieniem lądu, wybiegającym w morze koło Salonik. Na jednym z tych palców półwyspie Akti, znajduje sie Athos - swoiste państewko klasztorne, posiadające autonomię w ramach państwa greckiego.

Miejsca , które musisz zobaczyć !!! Ateny, Soundion, Delfy, Galaxidi Rodos, Simi Halkidiki, Saloniki Meteory, Kreta Peloponez, Siros, Tracja, Halki Andros

ATENY

RESTAURACJA W SOUNION

SŁAWNI GRECY poznasz tutaj po kolei : Arystoteles Platon Sokrates Hipokrates

ARYSTOTELES Biografia:      Urodził się w 384r. w Stagirze na Półwyspie Trackim. Jego ojciec był lekarzem nadwornym macedońskiego króla. W 367r. przybył do Aten i wstąpił do Platońskiej Akademii. Spędził w niej 20 lat, będąc najpierw uczniem, a potem nauczycielem i badaczem. W pewnym momencie wystąpił przeciw doktrynie Platona. Po śmierci Platona osiadł w Assos w Azji i pracował jako nauczyciel i naukowiec. W 343r. powołany został przez Filipa Macedońskiego na nauczyciela Aleksandra i był przy nim aż do objęcia przez niego władzy i rozpoczęcia podboju Azji. Wtedy Arystoteles powrócił do Aten i tam założył szkołę, której przewodził do 323r. Po śmierci Aleksandra opuścił Ateny i udał się do Chalkis, gdzie zmarł w 322r. ARYSTOTELES: 384-322 p.n.e., filozof grecki zw. Stagirytą, uczeń Platona i krytyk jego teorii idei; filozofia Arystotelesa obejmowała całokształt ówczesnej wiedzy: filozofię pierwszą (metafizykę), logikę, estetykę, etykę, fizykę, biologię, psychologię, politykę; twórca sylogistyki i systemu logiki modalnej; prekursor teorii definicji i rozumowania; autor m.in. koncepcji substancji z³o¿onej z biernej materii i aktywnej formy, klasycznej definicji prawdy, praw sprzeczności i wyłączonego środka; zasady złotego środka w etyce; stanowisko Arystotelesa jest próbą połączenia idealizmu i materializmu (hylemorfizm), realizmu i empiryzmu, racjonalizmu i sensualizmu; Metafizyka, Etyka nikomachejska, Polityk

PLATON Urodził się ok. roku 427 p.n.e zmarł ok. roku 347 p.n.e. Pochodził z zamożnej Ateńskiej rodziny. Uczeń Sokratesa. Początkowo chciał zostać politykiem, ale ostatecznie zrezygnował z udziału w życiu publicznym. Porzucił rodzinne miasto by założyć akademie - pierwszą szkołę filozoficzną, w której nauczał aż do śmierci. Był twórcą pierwszego systemu idealizmu obiektywnego zwanego platonizmem. Według Platona świat rzeczywisty stanowi niedoskonałe odbicie istniejącego realnie (realizm pojęciowy) świata doskonałych idei. Najważniejsze dzieł Platona to Państwozawierające opis idealnych form rządów. Na czele państwa Platona mieli stać strażnicy - filozofowie, bezpieczeństwo powinni zapewniać wojownicy, a chłopi i rzemieślnicy mieli by dbać o byt materialny wszystkich obywateli. IDEA: termin utworzony przez Platona od greckiego słowa eidos-wygląd, to co widoczne. Platon odróżniał bowiem to, co daje się widzeić, spostrzec zmysłami [co wieczne się staje i zmienia], od tego, co daje się widzieć jedynie 'oczami duszy', czyli prawdziwie wiedzieć. To są właśnie idee,czyli wieczne i niezmierne 'czyste istności'. Jeśli więc zmysłowo dostrzegamy, ze rzeczy są równe, piękne dobre, to ideą będzie sama równość ,piękno i dobro. Ta ostatnia idea- DOBRO- jest dla Platona ideą naczelną[najogólniejszą] ,gdyż w pewnym sensie o wszystkich rzeczach możemy powiedzieć, ze są dobre[czemuś służą]. Przyznając ideom prymat nad tym, co widzialne, zmysłowo uchwytne, Platon stał się prekursorem stanowiska nazywanego później idealizmem.

SOKRATES Sokrates urodził się 469 roku p.n.e zmarł w 399r p.n. e. Zwany jest ojcem filozofii. Był nauczycielem Platona. Głosił absolutyzm i intelektualizm. Nie pozostawił po sobie żadnych dzieł ale jego myśli wywarły ogromny wpływ na Platona. Koncepcje Sokratesa nie podobały się wielu ateńczykom wzbódzały bowiem niepokój. W końcu postawiono go przed sądem i oskarżono o demoralizacje młodzieży a także bezbożność poczym skazano na śmierć przez wypicie cykuty (silnej trucizny) .

HIPOKRATES

Zgodnie z obietnicą : załączam parę zdjęć o Grecji

AKROPOL

Oto tak zwany „CHITION” – typowy strój grecki

Panie i panowie – przedstawiam piękne greckie Cyklady .....

A oto starożytne Knossos na wyspie Kreta

Typowy krajobraz Krety.....

Taki widoczek ujrzysz tylko na Peloponezie

Teatr grecki – tu odbywały się starożytne przedstawienia ....

Świątynia Hery

Nie zapominajcie o Cyranejce – ruiny Cyraneji

Tajemnicza świątynia Jupitera o zachodzie słońca ...

Na zakończenie – słynny Partenon u schyłku dnia

NIESPODZIANKA TYLKO DLA WAS !!! Dzięki mojej prezentacji usłyszysz oryginalną grecką ZORBĘ .... zapraszam do tańca !!!!!!!!!!!!!!! Po kroki zgłoście się już do mnie ....

Zapraszam do poznania Grecji od strony kuchni Tylko ze mną posmakujecie tych dań : 1.Bakłażany imam 2.Dorsz (po grecku, oczywiście !!!) 3.Sławny grecki gyros (yummy .....) 4. Kubaczek po grecku 5.Gołąbki w liściach winogronowych ....Palce lizać !!!

Sposób przygotowania : Bakłażany imam SKŁADNIKI: 6 bakłażanów,5 cebul, 10 ząbków czosnku,5 pomidorów, 375 ml oleju,sól,pieprz, zielenina Sposób przygotowania : Bakłażany wymyć, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół, posolić. Wlać na patelnię 2/3 oleju, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w cienkie plastry, ząbki czosnku podzielić wzdłuż na 3-4 części, pomidory obrać ze skóry, podzielić, oczyścić z pestek. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek, gdy zmiękną dodać posiekaną zieleninę, pomidory, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę, przestudzić. Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i resztę oleju. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na zimno.

Sposób przygotowania: Dorsz po grecku SKŁADNIKI: 6 kostek filetów z dorsza (70 dag), 8 cebul (60 dag), 1/2 szklanki oliwy, 2 pomidory, 2 cytryny, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu. Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wysmarować masłem. Włożyć umyte, osączone posolone filety. Obłożyć je usmażoną cebulą i czosnkiem. Na każdej porcji położyć plasterki pomidora i cytryny. Skropić potrawę wodą ( ok. 1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C. Piec 30 min. Podawać polane sosem wytworzonym podczas pieczenia, ze świeżym białym pieczywem.

Sposób przygotowania: Gyros SKŁADNIKI: 40 dkg karówki, oregano, słodka czerwona papryka, czosnek w proszku, olej, sól. Sposób przygotowania: Karkówkę pokroić na cienkie kotlety, rozbić tłuczkiem tak aby się prawie rwały. Wszystkie przyprawy wymieszać razem wedle uznania. Przekładać w naczyniu skrapiając olejem. Odstawić na noc w lodówce. Następnego dnia mięso kroimy w długie paseczki i smażymy na oleju. Szybko smażące się kawałki są gotowe do podania.

Sposób przygotowania: Kabaczek po grecku SKŁADNIKI: 1 kg kabaczka, 1/2 kg pomidorów, 4 cebule, 3 papryki, sól, 3/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Kabaczek obrać, przeciąć wzdłuż, wydrążyć pestki i włókna zetrzeć na tarce. Drobno posiekaną cebulę poddusić w oleju nie rumieniąc, dodać kabaczek, pokrojoną paprykę i wszystkie przyprawy oprócz pomidorów, po czym przez ok. pół godziny dusić. Następnie dodać podduszone i przetarte pomidory i dusić jeszcze 10 min. Podawać na gorąco do ryżu lub na zimno.

Gołąbki w liściu winogrona SKŁADNIKI: 25 dag mielonego mięsa 10 dużych liści z winogron 1/4 szklanki ryżu 1/2 cebuli 1/4 kostki masła sól, pieprz, posiekana natka z pietruszki Sposób przygotowania: Liście z winogron nasolić i odstawić na 3 do 5 minut. Mięso wymieszać z cebulą ryżem i natką z pietruszki. Dodać do smaku sól i pieprz. Liście dokładnie wycisnąć, nałożyć na nie po łyżeczce farszu i zawinąć jak klasyczne gołąbki. Ułożyć gołąbki w rondlu z wodą z dodatkiem masła i obciążyć je talerzem aby nie rozwinęły się w czasie gotowania. Wody powinno być tyle, żeby przykryła gołąbki. Całość dusić przez około 40 minut. Gołąbki podawać z sosem z białek z cytryną

KOLEJNA NIESPODZIANKA wybierz interesujące Cię miejsce: 1. RODOS 2 KOLEJNA NIESPODZIANKA wybierz interesujące Cię miejsce: 1.RODOS 2.HALKIDIKI 3.KRETA Dalsza prezentacja

Rodos Rodos - Ta grecka wyspa jest największą i jedną z najpiękniejszych w archipelagu Dodekanez na Morzu Egejskim. Leży na styku trzech kontynentów: Europy, Azji i Afryki. Według mitów Rodos w podziale Ziemi między bogów przypadło najjaśniejszemu - Heliosowi, dlatego też wyspę mianowano "wyspą słońca". Promieni słonecznych rzeczywiście nie brakuje, jak również wspaniałych krajobrazów, błękitnego morza, miejsc pamiętających czasy antyczne i oryginalnej architektury, będącej kompozycją silnych wpływów wschodnich i zachodnich. Słynny Kolos Rodyjski nie strzeże już co prawda wejścia do portu, ale i tak warto wybrać się na tę niezwykle romantyczną wyspę. galeria

A OTO PARĘ ZDJEĆ Z TEJ PIEKNEJ WYSPY ...... Powrót na stronę główną

wstecz

wstecz

wstecz

wstecz

Powrót na stronę główną Halkidiki Halkidiki- Półwysep Halcydycki położony w północnej Grecji ma kształt ogromnego trójzębu, zagłębiającego się w szmaragdową toń Morza Egejskiego. Trójząb ten tworzą trzy, bardzo różniące się między sobą półwyspy: Kassandra, Sithonia i Athos. To co je łączy to piękno krajobrazu: rozległe, złociste plaże, lazur morza i soczysta zieleń lasów sosnowych przeplatane uroczymi formami skalistego wybrzeża. Kassandra i Sithonia charakteryzują się dużą liczbą kurortów pełnych typowych, turystyczbych rozrywek, oferują doskonałe warunki do uprawiania sportów wodnych i plażowych, a ponadto stanowią dobrą bazę wypadową do znanych historycznych miejsc. Pełen spokoju półwysep Athos można odkrywać podczas pieszych wędrówek lub z pokładu łodzi pływających wzdłuż niedostępnej części wybrzeża, stanowiącej wewnętrzne państewko mnichów, żyjących w kilkunastu klasztorach. Powrót na stronę główną

Kreta Jest największą a zarazem najbardziej różnorodną wyspą grecką. Zobaczycie tu państwo starożytne pałace, potężne weneckie twierdze, tureckie meczety lub bizantyjskie kościoły. Poznacie świat z pogranicza kultur Europy i Azji, średniowiecza i współczesności. Mimo rosnącego zainteresowania Kretą i napływu turystów, wyspa wciąż nie straciła swego naturalnego uroku. Jest doskonałym miejscem dla amatorów zarówno przygód, jak i plażowania; piękne krajobrazy zachęcają do wędrówek, a czyste i ciepłe morze - do uprawiania sportów wodnych. Coś dla siebie znajdą zwolennicy zabawy i nocnego życia, nie będą także zawiedzeni ci, którzy preferują spokojny, rodzinny wypoczynek. W tradycyjnych kafenionach i tawernach kreteńskich wiosek można spotkać ich gościnnych i dumnych mieszkańców, napić się domowego wina lub raki, zjeść mussakę albo suvlaki zdjęcie

Strona główna

I to już koniec mojej prezentacji ... Grecja jest wspaniałym krajem . Warto go odwiedzić ze względu na ogromną gościnność , wspaniałe zabytki , pyszną kuchnię i fantastyczną pogodę  BIBLIOGRAFIA Tworząc tę prezentację korzystałam z wielu stron internetowych (głównie z www.grecja.z.pl ) a także ze wcześniej zgromadzonych materiałów . Na koniec posłuchajcie greckiej zorby w wersji instrumentalnej

KONIEC Grecja.prezentacja. Wszelkie prawa zastrzeżone