Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach. Lekcja otwarta z chemii w klasie II A. Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach.
Cele lekcji: Uczniowie znają: Nazwy systematyczne kwasów. Wzory sumaryczne kwasów beztlenowych, tlenowych oraz bezwodników klasowych. Sposoby otrzymywania kwasów. Właściwości i zastosowanie kwasów. Rozpoznawanie kwasów i zasad za pomocą wskaźników kwasowo – zasadowych.
Projekt klasowy „Sąd nad kwasami”. Sprawę z powództwa Zasady przeciwko Kwasom poprowadzi Sędzia Angelika Średzińska. ZAPRASZAMY!
Kwasy Beztlenowe Tlenowe H₂ + Cl₂ 2HCl Kwas solny (chlorowodorowy) Bezwodnik kwasowy + woda kwas tlenowy P₂O₅ + 3H₂O 2H₃PO₄ kwas fosforowy (V) CO₂ + H₂O H₂CO₃ kwas węglowy SO₃ + H₂O H₂SO₄ kwas siarkowy (VI) N₂O₅ + H₂O 2HNO₃ kwas azotowy (V)
Kwas siarkowy (VI) (tlenowy) Wzór: H₂SO₄ Właściwości : Cięższy od wody Gęstość 1,84 g/cm³ Higroskopijny (pochłania wodę) Zmieszany z wodą wydziela ciepło Żrący – zżera drewno, papier, skórę, tkaninę Nie chcesz poparzyć brody ? Wlewaj zawsze kwas do wody !
SO₃ + H₂O H₂SO₄ Zastosowanie: W różnych gałęziach przemysłu Zwany jest „krwią przemysłu chemicznego” Jako elektrolit w akumulatorach Wzór bezwodnika kwasu siarkowego - SO₃ SO₃ + H₂O H₂SO₄
Kwas solny, czyli chlorowodorowy ( beztlenowy ) Otrzymywanie : z soli kamiennej lub w reakcji chloru z wodorem Cl₂ + H₂ 2HCL Właściwości : Dymiący ( ulatnia się chlorowodór ) Żrący Występowanie : W żołądku ( pomaga trawić pokarmy ) Jego nadmiar wywołuje nadkwasotę i zgagę Niedomiar powoduje niedokwasotę i gorsze trawienie pokarmów
Kwas azotowy(V) N₂O₅ + H₂O 2 HNO₃ Wzór: HNO₃ Właściwości: Żrący Powoduje żółknięcie białek Ma silne właściwości utleniające Zastosowanie: Paliwa rakietowe Produkcja perfum oraz lakierów i farb do drewna Produkcja nawozów sztucznych N₂O₅ + H₂O 2 HNO₃
Kwas fosforowy(V) Występuje w Coca Coli P₂O₅ + 3H₂O 2H₃PO₄ Stosowany jest jako odrdzewiacz
Kwas węglowy CO₂ + H₂O H₂CO₃ Właściwości: Nie jest żrący Nietrwały, rozpada się na H₂O i CO₂ Występuje w napojach gazowanych
Identyfikacja kwasów i zasad: Wywar z czerwonej kapusty Wskaźnik Kwas Zasada Papierek uniwersalny Czerwony Niebieski lub zielony Wywar z czerwonej kapusty Zielony Fenoloftaleina Bezbarwny Malinowy
zasada + kwas sól + woda NaOH + HCL NaCL + H₂O
Dziękujemy za uwagę Uczniowie klasy II A Nauczyciel chemii Zofia Ruła