i jej zastosowanie w dietetyce

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Advertisements

WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
PREZENTACJA PROGRAMU COMENIUS- UCZENIE PRZEZ CAŁE ŻYCIE
Zdrowe odżywianie.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
Woda darem życia.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PRZEPIS NA ZDROWIE – Czyli co robić aby być zdrowym?
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Zdrowa dieta.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia
Woda mineralna.
Zdrowe odżywianie.
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
WODA.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowe Żywienie.
Warto dbać o zdrowie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
TAJEMNICZA WODA ZDROWIA DODA ZDROWIA DODA Opracowanie: uczniowie zajęć pozalekcyjnych,,Wiem więcej” pod kierunkiem mgr Marioli Marcinkowskiej pod kierunkiem.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
ŚNIADANIE - ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ Wszystko o śniadaniu i o jego wartościach. Igor Krzywicki VD.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
Woda w przyrodzie..
Co by było gdyby nie było wody ?
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Julia Warchocka i Zofia Kaszubowska
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
Zasady zdrowego odżywiania!
Kruczkowska Gabriela Kl. VIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowie nie tylko w pigułce
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zapis prezentacji:

i jej zastosowanie w dietetyce Woda mineralna i jej zastosowanie w dietetyce Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB Spis Treści Wody mineralne oraz lecznicze Geneza powstania wód mineralnych Mineralna „kranówka”, mineralna deszczówka Wody Smakowe Ranking wód smakowych Znaczenie Wody dla organizmu człowieka Kiedy i jak pić Bibliografia Zakończenie Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Wody mineralne oraz lecznicze Wody podziemne w zależności od położenia oraz otoczenia mogą mieć różne właściwości lecznicze. Na stopień mineralizacji i skład chemiczny ma wpływ środowisko skalne, głębokość złoża i czas przebywania w nim wody. Czynnikiem klasyfikującym wody jest jej nasycenie, a sprawdza się je przez odparowanie 1 litra wody poczym sprawdza się ilość osadu jaki pozostał. Na tej podstawie wody podziemne dzieli się na 3 grupy: woda naturalna i słodka – mniej niż 0.5g osadu akratopegi – 0.5 do 1g osadu wody mineralne - powyżej 1g osadu Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Geneza powstania wód mineralnych Wody opadowe przedostają się przez szczeliny skalne tworząc zamknięte złoża. Składniki chemiczne zawarte w skałach są wypłukiwane przez wodę. Szybkość wypłukiwania minerałów zależy od nasycenia jej dwutlenkiem węgla. Wody mineralne z różnych źródeł zawierają większe lub mniejsze ilości wszystkich pierwiastków występujących w przyrodzie. Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Mineralna „kranówka”, mineralna deszczówka Przy wyborze wody mineralnej powinniśmy zwrócić uwagę na tę część etykiety, na której są, a przynajmniej powinny być umieszczone, informacje dotyczące zawartych w wodzie minerałów oraz ich ilości. Jeśli na etykiecie brak takich danych a w zamian producent serwuje napis typu: „najlepsza woda mineralna”, „z czystego, górskiego źródła”, „ułatwia trawienie i pobudza apetyt”, „naturalna, zharmonizowana”, lepiej poszukać innego produktu. Nierzadko tyle samo minerałów ma „kranówka” czy deszczówka, a krzyczące z etykiety hasła są chwytem reklamowym. Producenci nabijają klientów w butelkę. Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB Wody Smakowe Wielu producentów dodaje do pożywienia różne składniki konserwujące by przedłużyć ich trwałość. Aczkolwiek regularne dostarczanie tych składników do organizmu jest niezdrowe. Niestety w wodach smakowych często można spotkać takie właśnie składniki. Woda smakowa może posiadać nawet tyle kalorii co pączek gdyż wielu producentów dodaje do niej cukier bo polepszyć smak. Zaleca się czytanie etykiet gdyż na nich są zawarte wszystkie składniki oraz wartość odżywcza. Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB Ranking wód smakowych Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Znaczenie Wody dla organizmu człowieka Organizm człowieka zbudowany jest w 70% z wody. Znaczenie jej dla naszego ustroju potwierdza fakt, że bez jedzenia możemy żyć kilka tygodni, natomiast bez wody tylko kilka dni. Polak wypija przeciętnie zaledwie 30 litrów wody mineralnej rocznie, Belg - 112, Szwajcar - 88, Francuz - 82 litry. Dietetycy zalecają, aby dziennie wypijać co najmniej 2 litry płynów, w tym 1-1,5 litra wody mineralnej. Ułatwia ona trawienie, wspomaga przemianę materii, dostarcza wielu ważnych makroelementów i mikroelementów. Ich dobrym źródłem może być właśnie naturalna woda mineralna. Zawarte w niej minerały, w łatwo przyswajalnej i zjonizowanej formie, mogą korzystnie wpływać na zdrowie i uzupełniać niedobory niektórych składników mineralnych w diecie. Warto sobie uświadomić, że większość ludzi pije jej zbyt mało. Zwykle sięgamy po wodę dopiero wtedy, gdy odczuwamy silne pragnienie. Wypijamy wtedy duże ilości płynu naraz, co niepotrzebnie obciąża układ krążenia. Bierzmy więc przykład z pięknych modelek Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB Kiedy i jak pić Rada Promocji Zdrowego Żywienia zaleca picie około 1-1,5 litra każdego dnia wody mineralnej. Przed południem, jeśli nas na to stać, powinniśmy wypić 1 litr soku warzywno - owocowego, żeby organizm otrzymał odpowiednią dawkę witamin i błonnika. Po południu i wieczorem pijemy już tylko wodę mineralną, która ma działanie oczyszczające i uzupełnia stracone w ciągu dnia płyny. Wodę należy jednak pić w równych porcjach, rozłożonych na cały dzień. Najlepiej pół godziny po jedzeniu. Picie podczas posiłku źle wpływa na trawienie, bo woda rozrzedza soki trawienne, zmniejsza precyzję ich działania oraz wydłuża czas trawienia, a także obciąża i tak już przepełniony żołądek. Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB Biobliografia http://zdrowo.info.pl http://www.wiadomosci24.pl/artykul/woda_mineralna_bez_mineralow_2957.html http://resmedica.pl/zdart6998.html http://levis.sggw.waw.pl http://www.hydropure.com.pl/ Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB

Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB Pamiętaj woda oczyszcza, upiększa, odżywia skórę i leczy !! Dziękuję za uwagę Mateusz Knesz klasa III TB Prezętacje wykonał Mateusz Knesz kl. III TB