Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Advertisements

Servicearten Sposoby serwowania -
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
Szkoła promująca zdrowie
Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem
Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Zdrowe odżywianie.
W restauracji.
PRZY RODZINNYM STOLE.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Złote zasady odżywiania.
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Pokażemy Wam jak zdrowo żyć!
Śniadanie daje moc”, ogólnopolska akcja promująca zdrowy styl życia
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Prezentacja pt.” Zdrowy posiłek aktywny wypoczynek”
ABC – zdrowego odżywiania
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
W tej szkole są najlepsze śniadania! Uczniowie klasy 3D Szkoły Podstawowej w Starych Babicach Mam ochotę na coś dobrego, a ty?
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Szkoła Podstawowa w Dobrej
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W tym roku nasza szkoła po raz pierwszy przystąpiła do ogólnopolskiej akcji promującej najważniejszy posiłek każdego dnia. Dzieci z klasy II przyniosły.
Planowanie jadłospisów
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
Jem zdrowo.
Pamiętaliśmy o myciu rąk i fartuszkach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Wychowawca: Agnieszka Łazarczyk
Klasa III a. HALO! To my uczniowie klasy III a ze Szkoły Podstawowej nr 21 w Białymstoku. Chcieliśmy się przekonać, czy śniadanie naprawę daje moc? Zobaczcie.
ŚNIADANIE DAJE MOC ! Akcja zorganizowana przez Publiczną Szkołę Podstawową w Krępnej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Opiekun: Jolanta Góral
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja klasy 1c, SP nr 56 w Bydgoszczy
W „c” Z a p r a s z a m y ! Zespół Szkół Publicznych im. Jana Pawła II w Bielicach Wychowawca: Ewelina Budynek - Padusińska.
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
Jesteśmy klasą drugą Szkoły Podstawowej im. 74 GPP w SADOWIE. Chodzimy do szkoły, która uczy nas jak promować zdrowie.
Śniadanie daje moc Śniadanie daje moc 8 listopada 2013r. przygotowane przez uczniów klasy 1b wraz z wychowawcą p. Bożeną Szczepanik w Zespole Szkół Publicznych.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie daje moc Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Janusza Korczaka w Lądku-Zdroju klasa 2b.
8 Listopada 2013 Odział Przedszkolny w Szkole Podstawowej nr 2 w Słubicach.
Śniadanie daje moc autor: Janina Piórkowska. 1. Higiena przed posiłkiem Zawsze myjemy ręce i owoce przed posiłkiem.
Dobre i złe nawyki żywieniowe
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
Dekalog zdrowego żywienia
Tradycje Bożonarodzeniowe
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Boże Narodzenie w Stanach Zjednoczonych
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jedzenie.
Higiena osobista.
Zasady zdrowego odżywiania!
Wielka Brytania Tradycje Świąteczne.
,,Pan Tadeusz” A. Mickiewicza - od tradycji do współczesności
ABC – zdrowego odżywiania
Staropolskie tradycje świąteczne
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
Zapis prezentacji:

Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku Magda Żelewska

Co jedli? Przez cały rok były podawane owoce Charakterystyczne staropolskie potrawy jak: bigos, pierogi, barszcz. Duża ilość różnych kasz i klusek Na ucztach magnackich były podawane bardzo obfite dania Powodzeniem cieszyło się ptactwo i prosiak w całości Często jedzono różne rodzaje ryb.

Jakie były potrawy i picie? Przyrządzane w różne sposoby, głownie gotowano, smażono i pieczono czasami duszono Najwięcej potraw było pieczonych Jedzenie miękkie i papkowate Nie pojawiała się wódka lecz w dużych ilościach wino i piwo. Potrawy barwiono barwnikami roślinnymi i mocno przyprawiano.

Jak spożywali posiłek i w jakich ilościach? Porcje były zdecydowanie bardziej kopiaste Więcej pito i jedzono Jedzono od 7 do 10 dań dziennie (więcej u bogatszych, mniej u biedniejszych) Stół gościnny musiał być zasłany obrusem, szlachta nie siadała do nie nakrytego stołu Towarzyszyły gąszcze ( różne kolorowe sosy) Śniadanie – obiad – deser – podwieczorek Ważni goście dostawali własne misy, reszta nakładała jedzenie na kromki chleba. Wino podawano na koniec uczty

Jakie tradycje i maniery panowały na ucztach magnackich? Higiena warunków spożywania posiłków była bardzo zła Obrusy często brudne Jedzono palcami nożem i łyżką do końca XVI wieku Widelec pojawił się na początku średniowiecza Goście dzielili się winem i wymieniali poglądy na temat jakości podanych potraw Przed posiłkiem myto ręce w akwamanili ( naczynie do mycia rąk przed posiłkiem)

Jaki to miało wpływ na magnatów? Źle wpływało na zdrowie magnatów Niekończące się nieraz uczty zmuszały do zapełniania żołądków jedzeniem ponad miarę ludzkiej wytrzymałości Urządzane uczty zmuszały do nadużycia trunków Oryginalne podanie posiłku wpływało na opinie o gospodarzu

Jakie miały znaczenie? Uczty stawały się ważną częścią dworskiego życia bywały coraz wystawniejsze Stół staropolski nie był jednakowy, zależało to od pieniędzy

inne Duża różnica pomiędzy codziennym jedzeniem a świątecznym Gospodarz musiał rozplanować ilość jedzenia tak, by goście nie poczuli jego braku potrawy formowano na kształt ptactwa na półmiskach Uczty rozpoczynały się rano, a kończyły wieczorem lub jeszcze później

Dziękuje za uwagę