Tajemnice ciała ludzkiego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Rocznik 2003/2006 KLASY TRZECIE
Advertisements

Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Układ nerwowy-zmysły Zmysł słuchu.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Zmianę tą wywołuje BODZIEC
Autor: Krzysztof Wolsa
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
BIAŁKA.
POWIETRZE I JEGO TAJEMNICE
Cztery kategorie czucia chemicznego: Wspólne czucie chemiczne
Katarzyna Ruta Narządy zmysłu Katarzyna Ruta
„Zmysłami otwieram okna
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Lichnowach ID grupy:
Dane INFORMACYJNE Gimnazjum nr 1 w Rumi ID grupy: 96/66_mp_g2 Opiekun: Maria Palmąka Kompetencja: matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: „Zmysłami.
Tkanki zwierzęce.
Nasze zmysły Opracowała Klaudia Czekalska II a.
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
1 NARZĄDY ZMYSŁÓW M.Bartosiewicz, A.Kroma, D.Wertelecka, A.Zając.
Chemoreceptory: węch i smak
Mieszanina a związki chemiczne
Somatognozja.
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Przedszkolak Pełen Zdrowia
Światło w życiu w Bydlinie Projekt interdyscyplinarny
jako nauka eksperymentalna
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
Dane INFORMACYJNE ID grupy: 96/G5_MP Lokalizacja: Gdynia Kompetencja:
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Lichnowach
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
„Zmysłami otwieram okna i drzwi na mój świat”
Odporność organizmu.
Integracja sensoryczna
Jedz żółte owoce i warzywa
Philip G. Zimbardo Psychologia i życie
Osobowość jako zespół dyspozycji warunkujących zachowanie człowieka
Autor: Natalia Sadecka, KL. 1F, III LO PŁOCK 2014
Metabolizm i produkty przemiany materii
siła cz.II W części II prezentacji: o sile ciężkości
Zmysły chemiczne czucie i propriocepcja inne zmysły
Katarzyna Ruta Narządy zmysłu Katarzyna Ruta
WIELOZMYSŁOWE POZNAWANIE KOLORÓW DLA DZIECI O SPECJALNYCH POTRZEBACH EDUKACYJNYCH Opracowanie: mgr Hanna Oleszak mgr Justyna Sieletycka mgr Bernadeta Budzińska.
SŁODKI ODŻYWCZY KOLOROWY
ZMYSŁY CZŁOWIEKA.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Temat: O promieniowaniu ciał.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Zmysły smak, węch.
TRĄD.
Woda i składniki mineralne
EKSPERYMENTY I OBSERWACJE NA LEKCJACH BIOLOGII I PRZYRODY
Zaburzenia spostrzegania
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Ocena organoleptyczna i sensoryczna potraw
Realizacja VI – XII 2015 r.. Turniej sportowy połączony z quizem wiedzy dla klas IV - VI 17 czerwca 2015 r.
1.Konserwanty w pożywieniu
Rodzaje substancji leczniczych
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
„ Świat bez dopalaczy, narkotyków i… ”
 Jest udomowioną forma wilka szarego, ssaka drapieżnego z rodziny psowatych, uznawana przez niektórych za podgatunek wilka.  Od czasu jego udomowienia.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Substancje psychoaktywne, środki odurzające, używka – to określenia o podobnym znaczeniu stosowane wymiennie w języku potocznym. W medycynie, psychologii.
Szkoła z klasą 2.0.
Integracja sensoryczna
Czy klimat ma wpływ na konflikty na świecie? Wiktoria Maziarka Maja Kołodziejczyk Katarzyna Strzępek.
PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Zapis prezentacji:

Tajemnice ciała ludzkiego

Cele projektu : Pogłębianie wiedzy i zainteresowań uczniów. Praca w grupie. Doświadczalne przeprowadzenie projektu. Badanie współdziałania zmysłu węchu i smaku. Badanie zmysłu dotyku.

Co to jest dotyk? Dotyk (układ czuciowy) jest uznawany za jeden ze zmysłów, jednak wrażenia określane łącznie jako dotyk są kombinacją sygnałów przesyłanych przez komórki reagujące na ciepło lub zimno, nacisk oraz uszkodzenie. Receptory dotyku występują w skórze. Nazywamy je ciałkami Meissnera.

Budowa skóry

Co to jest węch? Węch –Działanie węchu polega na wykrywaniu zapachów (ich detekcji) i rozpoznawaniu bodźców, jakimi są cząsteczki określonych związków chemicznych lub ich mieszaniny (odoranty). Za odczuwanie zmysłu węchu odpowiada nos, a dokładnie mówiąc komórki węchowe.

Jak odczuwamy zapach?

Co to jest smak? Smak – jeden z podstawowych zmysłów dostępnych organizmom, służący do chemicznej analizy składu pokarmu. U wielu organizmów smak i węch nie są oddzielone. Odczuwany smak pokarmów zależy nie tylko od receptorów smakowych, ale również węchowych. Ludzie mają 5 rodzajów receptorów smakowych, odpowiadających z grubsza ważnym grupom substancji chemicznych znajdujących się w pożywieniu: Słodki, Słony, Kwaśny, Gorzki, Umami. Za zmysł smaku odpowiada język.

Budowa języka

Doświadczenie 1 Celem doświadczenia było sprawdzenie czy receptorów smaku i węchu są ze sobą powiązane. Doświadczenie przebiegało w dwóch etapach.

Etap 1 Pierwsza próba polegała na wykrywaniu smaku różnych produktów spożywczych z zawiązanymi oczami.

Etap 2 Druga próba polegała na wykrywaniu smaku różnych produktów spożywczych z zatkanym nosem.

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

Wnioski z przebiegu doświadczenia I Udało nam się potwierdzić, że receptory smaku i węchu są ze sobą powiązane, ponieważ podczas drugiej próby nastąpiły pomyłki w rozpoznawaniu pożywienia. Najlepszym dowodem na potwierdzenie tego doświadczenia jest to, że podczas choroby pożywienie smakuje nam zupełnie inaczej niż jak jesteśmy zdrowi.

Doświadczenie 2 Celem doświadczenia było określenie czy receptory dotyku są równomiernie rozmieszczone w skórze różnych części ciała. Doświadczenie przebiegało w dwóch etapach.

Etap I Pierwszy etap polegał na sprawdzaniu receptorów dotyku na ramieniu.

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

W drugim etapie sprawdzaliśmy receptory dotyku na wardze.

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

Zdjęcia z przebiegu doświadczenia

Wnioski Udało nam się potwierdzić że receptory dotyku nie są równomiernie rozmieszczone w skórze, bardziej wrażliwe na dotyk okazały się wargi niż ramię.

W projekcie wzięli udział Aneta Kindrat Iza Mikołajczyk Justyna Witko Ania Stanowska Milena Kląskała Iza Plucińska Agnieszka Gabor Karolina Sobańska Sandra Przybylska Marta Kołodziej Kamila Konieczna Roksana Rus Karolina Sudzińska Sebastian Borowczyk