Projekt edukacyjny wykonany przez klasę IIb
Skład 1 Lider : Katarzyna Winiarska Członkowie: Michał Szymański Florek Jakub Jaklik Piotr Siuta
Skład 2 Lider : Joanna Pogorzelec Członkowie: Karolina Łabusiewicz Karolina Pelc Martyna Borkowska Michał Żwiryk Opiekun grup: p. Katarzyna Wolińska
Poszukiwania tematu… A może zrobimy projekt o oszczędzaniu wody? No to może projekt o zużyciu energii elektrycznej? To byłby dobry pomysł, ale nasza szkoła oszczędza wodę. No tak, ale u nasz w szkole staramy się oszczędzać światło i energię.
Mamy temat… A co powiecie o segregacji odpadów? A co to ? Już ktoś się tym zajął. Popatrz mamy nawet specjalne kosze do segregacji! Mam pomysł! Zróbmy projekt o odżywianiu się uczniów w naszej szkole. Mamy temat…
,,Czy wiesz, co jesz? Czym dokarmiamy nasze szare komórki?’’ W skrócie o projekcie : Realizacja naszego projektu edukacyjnego miała na celu prześledzenie ilości i jakości pokarmów i przekąsek spożywanych przez uczniów przed lekcjami i w czasie przerw.
Zdobycie informacji na temat wpływu żywienia na pracę mózgu i skonfrontowaniu jej ze stanem faktycznym, to znaczy porównanie z tym co codziennie zjadamy. Długofalowym celem naszego projektu jest uświadomienie naszym koleżankom i kolegom wpływu diety na pracę szarych komórek. A więc i wyniki w nauce, jak również zwrócenie uwagi na asortyment artykułów oferowanych przez szkolny sklepik i w miarę możliwości (po rozmowach z prowadzącym tą działalność) wprowadzenie nowych zaproponowanych w ankiecie przekąsek.
Wizyta u pana Burmistrza Liderzy grup przedstawiają temat projektu edukacyjnego burmistrzowi
Grupa dzieli pracą A my opracujemy i przeprowadzimy ankietę wśród uczniów. Ja porozmawiam z szkolną higienistką o żywieniu. No to my zrobimy artykuł o zdrowym odżywianiu.
Zabieramy się do pracy Chłopcy i ich artykuł
Wpływ żywienia na pracę mózgu Artykuł opracowany na podstawie : http://creator.edu.pl/artykuly/wplyw-zywienia-na-prace-mozgu.html Żywność twój cudowny lek - Jean Carper Wpływ żywienia na pracę mózgu Układ nerwowy działa prawidłowo, jeżeli zaopatrzymy go w odpowiednie składniki odżywcze. Właściwe odżywianie wpływa również na nasze zdrowie, pamięć, koncentrację, a także ogólne samopoczucie. Mózg nie potrafi magazynować substancji odżywczych, dlatego musimy dostarczać je na bieżąco i w odpowiednich ilościach.
Pokarm i żywienie Nadmiar cukrowców (węglowodanów) działa negatywnie na pracę naszych szarych komórek, więc obniża również naszą sprawność intelektualną. Skuteczną ochroną mózgu przed otępieniem jest dostarczanie białek. Pozwalają one na maksymalne wykorzystywanie możliwości umysłowych posiadanych przez daną osobę. Jednak aby zaspokoić potrzeby naszego organizmu nie trzeba spożywać astronomicznych ilości protein. Wystarczy od 5-10% w każdym posiłku. Aby mózg działał prawidłowo nie można zapominać o innych ważnych składnikach odżywczych, jakimi są witaminy i minerały. Głównymi witaminami, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie tego narządu są : A, C, E oraz wszystkie z grupy B.
Niezwykle ważne są też minerały, między innymi Cynk, Bor i Fosfor Niezwykle ważne są też minerały, między innymi Cynk, Bor i Fosfor. Pierwszy z nich odpowiada za naszą pamięć i zdolność koncentracji. Bogatym źródłem cynku są ryby morskie, warzywa strączkowe i przetwory zbożowe. Bor jest rzadkim pierwiastkiem występującym w pokarmach w śladowych ilościach. Pobudza on czynność bioelektryczną mózgu. Niezbędna dawka 3 mg boru jest zawarta w 2 jabłkach i 100 gramach orzechów Aby maksymalnie wykorzystać potencjał swojego umysłu należy zawsze spożywać :w pierwszej kolejności białka a dopiero później węglowodany. Jeżeli chcemy zachować jasność umysłu powinniśmy unikać jedzenia tłustych pokarmów w dużych ilościach. Co jeść aby cieszyć się zdrowiem i aktywnością przez długie lata ? Jak powszechnie wiadomo i nie jest to tajemnicą i jeśli naszym celem jest utrzymanie zdrowia przez wiele lat musimy spożywać dużo warzyw i owoców. Podsumowując, jeżeli chcemy przez całe nasze życie zachować aktywny i sprawny umysł powinniśmy dbać o niego poprzez zdrowe żywienie.
Wizyta u szkolnej higienistki
Jestem w gabinecie higienistki szkolnej naszego gimnazjum Doroty Kuli Jestem w gabinecie higienistki szkolnej naszego gimnazjum Doroty Kuli. Postanowiłam przeprowadzić z panią Dorotą wywiad na temat wpływu żywności, którą spożywamy w szkole na nasz mózg i szare komórki . - Proszę pani zauważyłam, że na przerwach moi rówieśnicy zajadają się różnymi przekąskami, chciałbym się dowiedzieć jak to wpływa na nasz mózg i szare komórki? - Jak wiesz, mózg jest głównym dowodzącym i wszystkie funkcje naszego organizmu są zależne od pracy mózgu. Potrzebuje on tlenu ale również "paliwa", jeżeli dostarczamy go w małych ilościach to te funkcje są ograniczone. Jeśli dostarczamy produkty małowartościowe nie wystarczają na wytworzenie wystarczającej energii do prawidłowej pracy organizmu. Dlatego przez to jesteście rozdrażnieni, znerwicowani, macie bóle głowy i żołądka, jesteście mniej skoncentrowani na lekcjach, co powoduje gorsze oceny. cd…
- Przychodzimy do szkoły przeważnie po śniadaniu i już od rana widzimy, że uczniowie jedzą różne przekąski, np.: lizaki, cukierki. Jak tego typy rzeczy wpływają na pracę naszych, szarych komórek? - Potrzebne nam są przede wszystkim białka, węglowodany i tłuszcze. Dlatego słodycze nie wpływają prawidłowo na pracę mózgu i szarych komórek, prowadzą jedynie do otyłości i innych chorób. - Jesteśmy zmęczeni a czeka nas kolejny sprawdzian. Co powinniśmy zjeść, aby nasz mózg pracował wydajniej? - Najlepsza byłaby pożywna kanapka zawierająca węglowodany i tłuszcze. Powinna być z ciemnego pieczywa a w niej, np.: wędlina, pomidor lub ogórek. Do tego dobrze byłyby zjeść jakieś owoce, np.: jabłko. - Po zajęciach wychowania fizycznego widzimy uczniów biegnących do sklepiku szkolnego i powracających z wielkimi butlami kolorowych napojów gazowanych. Czy takie postępowanie jest prawidłowe? Jeśli nie, to jak i czym gasić pragnienie po wysiłku? cd…
- Podczas dużego wysiłku fizycznego tarci się wodę oraz poziom cukru w naszym organizmie obniża się. Przez to jesteśmy osłabieni i zmęczeni. Dlatego musimy przywrócić nasz organizm do normalnego stanu, poprzez picie niegazowanych wód mineralnych a nie słodkich i gazowanych napojów. - Czy to prawda, że jedzenie owoców jest niezbędne do prawidłowej pracy mózgu? -Tak, tylko nie należy ich spożywać w nadmiarze, gdyż zawierają cukry, które prowadzą do otyłości. Dlatego należy jeść 2 porcje owoców dziennie. - W koszach na śmieci królują opakowania po chipsach, chrupkach i paluszkach. Czy te przekąski pomagają nam w przyswajaniu wiedzy? - Nie, niestety nie pomagają. -Dziękuję za podzielenie się ze mną wiedzą na temat wpływu różnych produktów na pracę naszych szarych komórek. Wywiad przeprowadziła: Katarzyna Winiarska
Grupa Joanny opracowuje ankietę
O jeju, dużo nam jeszcze zostało do zliczenia ? Podliczanie ankiet Niestety tak! O jeju, dużo nam jeszcze zostało do zliczenia ?
Wyniki ankiety Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród 308 uczniów klas I-III Gimnazjum nr 4 w Sanok Temat ankiety: Czy wiesz, co jesz? Czym dokarmiamy nasze szare komórki? Z 308 uczniów, którzy wypełnili ankietę dziewczęta stanowią 47%.
Pierwsze śniadanie zawsze je 59% uczniów, 21% przeważnie, 18% sporadycznie a 2% nie je śniadania.
Wśród osób, które jedzą śniadanie w domu największą grupę stanowią osoby, które jedzą płatki z mlekiem – 37%, kanapki z pieczywa żytniego z serem lub wędliną – 33%, a pieczywo pszenne z tymi samymi dodatkami spożywa 25%, a tosty z dżemem lub miodem 5%
Ponad połowa ankietowanych do śniadania pije herbatę – 62%, mleko – 15%, kawę z mlekiem – 7%, soki owocowe – 16%.
Posiłki spożywane w szkole. Drugie śniadanie zawsze zabiera do szkoły 11% uczniów, przeważnie - 22%, sporadycznie - 20%. Aż 47% uczniów nie bierze drugiego śniadania. Spośród uczniów, którzy biorą śniadanie do szkoły preferencje, co do pieczywa są prawie równo podzielone. Najwięcej osób do kanapki dostaje warzywa (sezonowo: sałatkę, rzodkiewkę, pomidor, ogórek). Codziennie drożdżówki kupuje w sklepiku szkolnym kilkunastu uczniów i jest to sposób większości zapominalskich na drugie śniadanie. 36 uczniów codziennie kupuje cukierki, podobna liczba 39 uczniów gumę do żucia, 37 gazowane napoje smakowe, 34 wodę mineralną gazowaną i niegazowaną, tyle samo soki typu „ Kubuś” . Największą popularnością cieszą się napoje coca-cola ( 52 uczniów preferuje tego typu napoje ). 147 uczniów przyznaje się że, przynajmniej trzy razy w tygodniu kupuje paluszki lub chrupki, A 25 je chipsy codziennie. Ciastka polewane czekoladą mają najmniejsze powodzenie – tylko 19 uczniów je te ciastka codziennie. Z obiadów w stołówce działającej przy naszej szkole korzysta 23% uczniów naszego gimnazjum.
Uczniowie w ankiecie wypowiedzieli się na temat, co najchętniej kupowaliby w sklepiku : - kanapki, zapiekanki, picerki - 46% - owoce - 35% - jogurty - 12% - inne (ciepłe napoje, wafle ryżowe , ciasteczka zbożowe ) - 7%
Drużyna Kasi kończy piramidę żywieniową
Robimy prezentację multimedialną
W sklepiku szkolnym pojawiły się jabłka! A oto nasz sukces! W sklepiku szkolnym pojawiły się jabłka!