Projekt edukacyjny wykonany przez klasę IIb

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Dzień Zdrowego Śniadania
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
8 Listopada – Dzień Zdrowego Śniadania. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. ►Ś►Ś►Ś►Śniadanie powinno dostarczać dzieciom przede wszystkim.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Żeby być zdrowym ….
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Projekt edukacyjny wykonany przez klasę IIb

Skład 1 Lider : Katarzyna Winiarska Członkowie: Michał Szymański Florek Jakub Jaklik Piotr Siuta

Skład 2 Lider : Joanna Pogorzelec Członkowie: Karolina Łabusiewicz Karolina Pelc Martyna Borkowska Michał Żwiryk Opiekun grup: p. Katarzyna Wolińska

Poszukiwania tematu… A może zrobimy projekt o oszczędzaniu wody? No to może projekt o zużyciu energii elektrycznej? To byłby dobry pomysł, ale nasza szkoła oszczędza wodę. No tak, ale u nasz w szkole staramy się oszczędzać światło i energię.

Mamy temat… A co powiecie o segregacji odpadów? A co to ? Już ktoś się tym zajął. Popatrz mamy nawet specjalne kosze do segregacji! Mam pomysł! Zróbmy projekt o odżywianiu się uczniów w naszej szkole. Mamy temat…

,,Czy wiesz, co jesz? Czym dokarmiamy nasze szare komórki?’’ W skrócie o projekcie : Realizacja naszego projektu edukacyjnego miała na celu prześledzenie ilości i jakości pokarmów i przekąsek spożywanych przez uczniów przed lekcjami i w czasie przerw.

Zdobycie informacji na temat wpływu żywienia na pracę mózgu i skonfrontowaniu jej ze stanem faktycznym, to znaczy porównanie z tym co codziennie zjadamy. Długofalowym celem naszego projektu jest uświadomienie naszym koleżankom i kolegom wpływu diety na pracę szarych komórek. A więc i wyniki w nauce, jak również zwrócenie uwagi na asortyment artykułów oferowanych przez szkolny sklepik i w miarę możliwości (po rozmowach z prowadzącym tą działalność) wprowadzenie nowych zaproponowanych w ankiecie przekąsek.

Wizyta u pana Burmistrza Liderzy grup przedstawiają temat projektu edukacyjnego burmistrzowi

Grupa dzieli pracą A my opracujemy i przeprowadzimy ankietę wśród uczniów. Ja porozmawiam z szkolną higienistką o żywieniu. No to my zrobimy artykuł o zdrowym odżywianiu.

Zabieramy się do pracy Chłopcy i ich artykuł

Wpływ żywienia na pracę mózgu Artykuł opracowany na podstawie : http://creator.edu.pl/artykuly/wplyw-zywienia-na-prace-mozgu.html Żywność twój cudowny lek - Jean Carper Wpływ żywienia na pracę mózgu Układ nerwowy działa prawidłowo, jeżeli zaopatrzymy go w odpowiednie składniki odżywcze. Właściwe odżywianie wpływa również na nasze zdrowie, pamięć, koncentrację, a także ogólne samopoczucie. Mózg nie potrafi magazynować substancji odżywczych, dlatego musimy dostarczać je na bieżąco i w odpowiednich ilościach.

Pokarm i żywienie Nadmiar cukrowców (węglowodanów) działa negatywnie na pracę naszych szarych komórek, więc obniża również naszą sprawność intelektualną. Skuteczną ochroną mózgu przed otępieniem jest dostarczanie białek. Pozwalają one na maksymalne wykorzystywanie możliwości umysłowych posiadanych przez daną osobę. Jednak aby zaspokoić potrzeby naszego organizmu nie trzeba spożywać astronomicznych ilości protein. Wystarczy od 5-10% w każdym posiłku. Aby mózg działał prawidłowo nie można zapominać o innych ważnych składnikach odżywczych, jakimi są witaminy i minerały. Głównymi witaminami, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie tego narządu są : A, C, E oraz wszystkie z grupy B.

Niezwykle ważne są też minerały, między innymi Cynk, Bor i Fosfor Niezwykle ważne są też minerały, między innymi Cynk, Bor i Fosfor. Pierwszy z nich odpowiada za naszą pamięć i zdolność koncentracji. Bogatym źródłem cynku są ryby morskie, warzywa strączkowe i przetwory zbożowe. Bor jest rzadkim pierwiastkiem występującym w pokarmach w śladowych ilościach. Pobudza on czynność bioelektryczną mózgu. Niezbędna dawka 3 mg boru jest zawarta w 2 jabłkach i 100 gramach orzechów Aby maksymalnie wykorzystać potencjał swojego umysłu należy zawsze spożywać :w pierwszej kolejności białka a dopiero później węglowodany. Jeżeli chcemy zachować jasność umysłu powinniśmy unikać jedzenia tłustych pokarmów w dużych ilościach. Co jeść aby cieszyć się zdrowiem i aktywnością przez długie lata ? Jak powszechnie wiadomo i nie jest to tajemnicą i jeśli naszym celem jest utrzymanie zdrowia przez wiele lat musimy spożywać dużo warzyw i owoców. Podsumowując, jeżeli chcemy przez całe nasze życie zachować aktywny i sprawny umysł powinniśmy dbać o niego poprzez zdrowe żywienie.

Wizyta u szkolnej higienistki

Jestem w gabinecie higienistki szkolnej naszego gimnazjum Doroty Kuli Jestem w gabinecie higienistki szkolnej naszego gimnazjum Doroty Kuli. Postanowiłam przeprowadzić z panią Dorotą wywiad na temat wpływu żywności, którą spożywamy w szkole na nasz mózg i szare komórki . - Proszę pani zauważyłam, że na przerwach moi rówieśnicy zajadają się różnymi przekąskami, chciałbym się dowiedzieć jak to wpływa na nasz mózg i szare komórki? - Jak wiesz, mózg jest głównym dowodzącym i wszystkie funkcje naszego organizmu są zależne od pracy mózgu. Potrzebuje on tlenu ale również "paliwa", jeżeli dostarczamy go w małych ilościach to te funkcje są ograniczone. Jeśli dostarczamy produkty małowartościowe nie wystarczają na wytworzenie wystarczającej energii do prawidłowej pracy organizmu. Dlatego przez to jesteście rozdrażnieni, znerwicowani, macie bóle głowy i żołądka, jesteście mniej skoncentrowani na lekcjach, co powoduje gorsze oceny. cd…

- Przychodzimy do szkoły przeważnie po śniadaniu i już od rana widzimy, że uczniowie jedzą różne przekąski, np.: lizaki, cukierki. Jak tego typy rzeczy wpływają na pracę naszych, szarych komórek? - Potrzebne nam są przede wszystkim białka, węglowodany i tłuszcze. Dlatego słodycze nie wpływają prawidłowo na pracę mózgu i szarych komórek, prowadzą jedynie do otyłości i innych chorób. - Jesteśmy zmęczeni a czeka nas kolejny sprawdzian. Co powinniśmy zjeść, aby nasz mózg pracował wydajniej? - Najlepsza byłaby pożywna kanapka zawierająca węglowodany i tłuszcze. Powinna być z ciemnego pieczywa a w niej, np.: wędlina, pomidor lub ogórek. Do tego dobrze byłyby zjeść jakieś owoce, np.: jabłko. - Po zajęciach wychowania fizycznego widzimy uczniów biegnących do sklepiku szkolnego i powracających z wielkimi butlami kolorowych napojów gazowanych. Czy takie postępowanie jest prawidłowe? Jeśli nie, to jak i czym gasić pragnienie po wysiłku? cd…

- Podczas dużego wysiłku fizycznego tarci się wodę oraz poziom cukru w naszym organizmie obniża się. Przez to jesteśmy osłabieni i zmęczeni. Dlatego musimy przywrócić nasz organizm do normalnego stanu, poprzez picie niegazowanych wód mineralnych a nie słodkich i gazowanych napojów. - Czy to prawda, że jedzenie owoców jest niezbędne do prawidłowej pracy mózgu? -Tak, tylko nie należy ich spożywać w nadmiarze, gdyż zawierają cukry, które prowadzą do otyłości. Dlatego należy jeść 2 porcje owoców dziennie. - W koszach na śmieci królują opakowania po chipsach, chrupkach i paluszkach. Czy te przekąski pomagają nam w przyswajaniu wiedzy? - Nie, niestety nie pomagają. -Dziękuję za podzielenie się ze mną wiedzą na temat wpływu różnych produktów na pracę naszych szarych komórek.   Wywiad przeprowadziła: Katarzyna Winiarska

Grupa Joanny opracowuje ankietę

O jeju, dużo nam jeszcze zostało do zliczenia ? Podliczanie ankiet Niestety tak! O jeju, dużo nam jeszcze zostało do zliczenia ?

Wyniki ankiety Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród 308 uczniów klas I-III Gimnazjum nr 4 w Sanok Temat ankiety: Czy wiesz, co jesz? Czym dokarmiamy nasze szare komórki? Z 308 uczniów, którzy wypełnili ankietę dziewczęta stanowią 47%.

Pierwsze śniadanie zawsze je 59% uczniów, 21% przeważnie, 18% sporadycznie a 2% nie je śniadania.

Wśród osób, które jedzą śniadanie w domu największą grupę stanowią osoby, które jedzą płatki z mlekiem – 37%, kanapki z pieczywa żytniego z serem lub wędliną – 33%, a pieczywo pszenne z tymi samymi dodatkami spożywa 25%, a tosty z dżemem lub miodem 5%

Ponad połowa ankietowanych do śniadania pije herbatę – 62%, mleko – 15%, kawę z mlekiem – 7%, soki owocowe – 16%.

Posiłki spożywane w szkole. Drugie śniadanie zawsze zabiera do szkoły 11% uczniów, przeważnie - 22%, sporadycznie - 20%. Aż 47% uczniów nie bierze drugiego śniadania. Spośród uczniów, którzy biorą śniadanie do szkoły preferencje, co do pieczywa są prawie równo podzielone. Najwięcej osób do kanapki dostaje warzywa (sezonowo: sałatkę, rzodkiewkę, pomidor, ogórek). Codziennie drożdżówki kupuje w sklepiku szkolnym kilkunastu uczniów i jest to sposób większości zapominalskich na drugie śniadanie. 36 uczniów codziennie kupuje cukierki, podobna liczba 39 uczniów gumę do żucia, 37 gazowane napoje smakowe, 34 wodę mineralną gazowaną i niegazowaną, tyle samo soki typu „ Kubuś” . Największą popularnością cieszą się napoje coca-cola ( 52 uczniów preferuje tego typu napoje ). 147 uczniów przyznaje się że, przynajmniej trzy razy w tygodniu kupuje paluszki lub chrupki, A 25 je chipsy codziennie. Ciastka polewane czekoladą mają najmniejsze powodzenie – tylko 19 uczniów je te ciastka codziennie. Z obiadów w stołówce działającej przy naszej szkole korzysta 23% uczniów naszego gimnazjum.

Uczniowie w ankiecie wypowiedzieli się na temat, co najchętniej kupowaliby w sklepiku : - kanapki, zapiekanki, picerki - 46% - owoce - 35% - jogurty - 12% - inne (ciepłe napoje, wafle ryżowe , ciasteczka zbożowe ) - 7%

Drużyna Kasi kończy piramidę żywieniową

Robimy prezentację multimedialną

W sklepiku szkolnym pojawiły się jabłka! A oto nasz sukces! W sklepiku szkolnym pojawiły się jabłka!