Stowarzyszenie Światowid w Łubowie W spiżarni Piasta Stowarzyszenie Światowid w Łubowie
W spiżarni Piasta Podstawą gospodarki dawnych Polan było rolnictwo połączone z hodowlą zwierząt domowych, Polowano też na dziką zwierzyną, łowiono ryby, Zbierano różne rośliny i owoce dziko rosnące…
W spiżarni Piasta Wśród uprawianych zbóż najpopularniejszym było proso, potem pszenica, jęczmień, żyto i owies
W spiżarni Piasta Z prosa i jęczmienia sporządzano kasze (używano do tego celu prymitywnych stępy ręcznej tj. kłody z wydrążoną tuleją, do której wsypywano ziarno i ubijano je drewnianym tłuczkiem)
W spiżarni Piasta Kasza jaglana – uzyskiwana z prosa odgrywała znaczącą rolę w jadłospisie naszych protoplastów
W spiżarni Piasta Rolnicy mieszkający poza granicami grodu hodowali także rzepę, soczewicę, groch, ogórki, mak
Uprawiano len i konopie jako rośliny przemysłowe W spiżarni Piasta Uprawiano len i konopie jako rośliny przemysłowe
W spiżarni Piasta W okolicach Gniezna licznie występowały również sady, gdzie rosły drzewa owocowe dostarczające jabłek, śliwek, wiśni, czereśni i brzoskwiń
W spiżarni Piasta Dawni Polanie trudnili się również hodowlą krów, świń, kóz, owiec i koni Hodowano również kury, gęsi i kaczki
W spiżarni Piasta Polanie uprawiali łowiectwo raz dla przyjemności, dwa jako zaprawę fizyczną w szczególności przed wyprawami wojennymi w celu zdobycia zapasów żywności dla wojska, co było nie lada sprawdzianem dla mężnych wojów
W spiżarni Piasta Polowano: na jelenie, sarny, łosie, dziki, tury, żubry i niedźwiedzie, a także dzikie ptactwo
Szczupaki, karasie, liny, płocie, okonie i sumy W spiżarni Piasta Liczne jeziora dostarczały takich ryb jak: Szczupaki, karasie, liny, płocie, okonie i sumy
W spiżarni Piasta Znane od bardzo dawna było też bartnictwo dostarczające miodu i wosku Miód używany był w stanie naturalnym oraz jako napój
W spiżarni Piasta Uzupełnieniem tego wszystkiego były : grzyby, jagody, orzechy, szczaw i barszcz, a inne dziko rosnące rośliny
W spiżarni Piasta Co więc dawniej jadano? Jaka jest nasza tradycja? Czy tak bardzo różni się nasza kuchnia i spiżarnia od kuchni i spiżarni Piasta?
W spiżarni Piasta Pierwsze danie: Rosół wołowy z kluseczkami, delikatny rosołek z drobiu, zupy jarzynowe na wywarze z mięsa, juszycę (czyli czerninę), polewki kwaśne ze szczawiu i barszczu (roślina dziko rosnąca, od której pochodzi nazwa zupy gotowanej obecnie z buraków, najprawdopodobniej ze względu na podobny smak)
W spiżarni Piasta Drugie danie Wszelkie mięsa przyrządzane na różne sposoby – smażone, gotowane, pieczone. Głównie wieprzowina, wołowina (raczej na stole książęcym) Drób: kury, kaczki czasem gęsi Bywało też mięsiwo z sarny, dzika, tura lub niedźwiedzia
W spiżarni Piasta Do mięsa podawano gotowany groch lub bób okraszony skwarkami ze słoniny wędzonej, gotowaną rzepę (spełniała ona taką rolę, jak dzisiaj ziemniaki) , czy marchewkę, Bywała też mizeria z ogórków zaprawiana octem lub ogóreczki kiszone, a nawet sałata z lebiody, z młodych pędów pokrzywy czy chmielu
W spiżarni Piasta Z potraw mącznych serwowano: Mliny smażone, kluseczki ze skwarkami i świeżym twarożkiem, Pierogi (wchodziły głównie w skład obiadu świątecznego jako jadło obrzędowe)
W spiżarni Piasta Jadano też: Kaszę jaglaną z prosa, Kaszę jęczmienną (pęcak) Jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie często w połączeniu z mlekiem słodkim lub zakwaszonym
W spiżarni Piasta W dni postne jadano ryby: szczupaka w galarecie, lina na niebiesko, filety rybne smażone na oleju wytłaczanym z siemienia lnianego, konopnego lub z maku, Z książęcego stołu można było skosztować jaszcze łososia, certę lub jesiotra
W spiżarni Piasta Jadano potrawy z jaj, prażone ziarna pszenicy, owoce pochodzące z sadów lub zerwane w lesie, orzechy laskowe, jagody, grzyby itd..
W spiżarni Piasta Wieczerza: Na kolację podawano zacierkę z ciasta na mleku, kaszę z mlekiem, chleb z masłem, miodem lub kiełbasą, zwaną wówczas jątrznicą, kiszki (jelita napełnione kaszą z krwią), ryby, mięso wędzone itd.
W spiżarni Piasta Przyprawy: Jedzenie było zapewne smaczne, jak i teraz bowiem przyprawiano je wedle potrzeby solą, octem, czosnkiem, chrzanem, koprem , miodem (używanym zamiast cukru) ora tłuszczem zwierzęcym i roślinnym
W spiżarni Piasta Jadano cztery razy dziennie: Śniadanie – rano Obiad – w południe Podwieczorek – zwany jużyną Wieczorem - wieczerzę
W spiżarni Piasta Pragnienie Zaspakajano je głownie wodą i mlekiem Piwo znane jest na ziemiach słowiańskich od czasów zetknięcia się z Celtami (to właśnie Słowianie wpadli na pomysł, by dodać do niego chmielu) Pito również kwas chlebowy i miód pitny (niezmiernie popularny na wszystkich biesiadach)
W spiżarni Piasta Jednak czasem zdarzał się czas biedy i nieurodzaju, wtedy zbierano dzikie rośliny jadalne – głównie różne gatunki rdestu (po wysuszeniu był on mielony na mąkę, z której pieczono placki). Jadano też liście lipy i mieloną korę brzozową.
W spiżarni Piasta Smacznego
W spiżarni Piasta Źródło: GNIEZNO – pierwsza stolica Polski. K. Żurowski Wydawnictwo Literackie, Kraków 1962