Stowarzyszenie Światowid w Łubowie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Warmia i Mazury.
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
UCHO W KUCHNI.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Rośliny uprawne i chwasty
Ku ch ni a Po ls ka Dania Obiadowe Przekąski nakażdą okazje DaniaŚwiąteczne SłodkieNiespodzianki.
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Bez białka nie ma ciałka!.
W restauracji.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Potrawy Irlandzkie.
Plusy i minusy polskiej kuchni
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
ABC – zdrowego odżywiania
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Według Górno Śląskiej tradycji w większości domów zachowywanej po dzisiejszy dzień, do Wigilii zasiadano z chwilą ukazania się pierwszej gwiazdki, wypatrywanej.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Propozycja pierwsza140zł Propozycja druga 170zł/os.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
American Food.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Kipi kasza, kipi groch……
Zatrzymać lato w kuchni
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Co nam daje hodowla zwierząt?
  Mieszka w lesie   Żywienie: nadziemne lub podziemne. Zjada części roślin, wodę z rosy, rzadko samą wodę, młode pędy, gałązki drzew i krzewów..
Kulinaria.
Dekalog zdrowego żywienia
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Tradycje Bożonarodzeniowe
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Przyprawy ciasteczek korzennych
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnia na wsi.
Staropolskie tradycje świąteczne
Potrawy w Polsce 1.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Stowarzyszenie Światowid w Łubowie W spiżarni Piasta Stowarzyszenie Światowid w Łubowie

W spiżarni Piasta Podstawą gospodarki dawnych Polan było rolnictwo połączone z hodowlą zwierząt domowych, Polowano też na dziką zwierzyną, łowiono ryby, Zbierano różne rośliny i owoce dziko rosnące…

W spiżarni Piasta Wśród uprawianych zbóż najpopularniejszym było proso, potem pszenica, jęczmień, żyto i owies

W spiżarni Piasta Z prosa i jęczmienia sporządzano kasze (używano do tego celu prymitywnych stępy ręcznej tj. kłody z wydrążoną tuleją, do której wsypywano ziarno i ubijano je drewnianym tłuczkiem)

W spiżarni Piasta Kasza jaglana – uzyskiwana z prosa odgrywała znaczącą rolę w jadłospisie naszych protoplastów

W spiżarni Piasta Rolnicy mieszkający poza granicami grodu hodowali także rzepę, soczewicę, groch, ogórki, mak

Uprawiano len i konopie jako rośliny przemysłowe W spiżarni Piasta Uprawiano len i konopie jako rośliny przemysłowe

W spiżarni Piasta W okolicach Gniezna licznie występowały również sady, gdzie rosły drzewa owocowe dostarczające jabłek, śliwek, wiśni, czereśni i brzoskwiń

W spiżarni Piasta Dawni Polanie trudnili się również hodowlą krów, świń, kóz, owiec i koni Hodowano również kury, gęsi i kaczki

W spiżarni Piasta Polanie uprawiali łowiectwo raz dla przyjemności, dwa jako zaprawę fizyczną w szczególności przed wyprawami wojennymi w celu zdobycia zapasów żywności dla wojska, co było nie lada sprawdzianem dla mężnych wojów

W spiżarni Piasta Polowano: na jelenie, sarny, łosie, dziki, tury, żubry i niedźwiedzie, a także dzikie ptactwo

Szczupaki, karasie, liny, płocie, okonie i sumy W spiżarni Piasta Liczne jeziora dostarczały takich ryb jak: Szczupaki, karasie, liny, płocie, okonie i sumy

W spiżarni Piasta Znane od bardzo dawna było też bartnictwo dostarczające miodu i wosku Miód używany był w stanie naturalnym oraz jako napój

W spiżarni Piasta Uzupełnieniem tego wszystkiego były : grzyby, jagody, orzechy, szczaw i barszcz, a inne dziko rosnące rośliny

W spiżarni Piasta Co więc dawniej jadano? Jaka jest nasza tradycja? Czy tak bardzo różni się nasza kuchnia i spiżarnia od kuchni i spiżarni Piasta?

W spiżarni Piasta Pierwsze danie: Rosół wołowy z kluseczkami, delikatny rosołek z drobiu, zupy jarzynowe na wywarze z mięsa, juszycę (czyli czerninę), polewki kwaśne ze szczawiu i barszczu (roślina dziko rosnąca, od której pochodzi nazwa zupy gotowanej obecnie z buraków, najprawdopodobniej ze względu na podobny smak)

W spiżarni Piasta Drugie danie Wszelkie mięsa przyrządzane na różne sposoby – smażone, gotowane, pieczone. Głównie wieprzowina, wołowina (raczej na stole książęcym) Drób: kury, kaczki czasem gęsi Bywało też mięsiwo z sarny, dzika, tura lub niedźwiedzia

W spiżarni Piasta Do mięsa podawano gotowany groch lub bób okraszony skwarkami ze słoniny wędzonej, gotowaną rzepę (spełniała ona taką rolę, jak dzisiaj ziemniaki) , czy marchewkę, Bywała też mizeria z ogórków zaprawiana octem lub ogóreczki kiszone, a nawet sałata z lebiody, z młodych pędów pokrzywy czy chmielu

W spiżarni Piasta Z potraw mącznych serwowano: Mliny smażone, kluseczki ze skwarkami i świeżym twarożkiem, Pierogi (wchodziły głównie w skład obiadu świątecznego jako jadło obrzędowe)

W spiżarni Piasta Jadano też: Kaszę jaglaną z prosa, Kaszę jęczmienną (pęcak) Jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie często w połączeniu z mlekiem słodkim lub zakwaszonym

W spiżarni Piasta W dni postne jadano ryby: szczupaka w galarecie, lina na niebiesko, filety rybne smażone na oleju wytłaczanym z siemienia lnianego, konopnego lub z maku, Z książęcego stołu można było skosztować jaszcze łososia, certę lub jesiotra

W spiżarni Piasta Jadano potrawy z jaj, prażone ziarna pszenicy, owoce pochodzące z sadów lub zerwane w lesie, orzechy laskowe, jagody, grzyby itd..

W spiżarni Piasta Wieczerza: Na kolację podawano zacierkę z ciasta na mleku, kaszę z mlekiem, chleb z masłem, miodem lub kiełbasą, zwaną wówczas jątrznicą, kiszki (jelita napełnione kaszą z krwią), ryby, mięso wędzone itd.

W spiżarni Piasta Przyprawy: Jedzenie było zapewne smaczne, jak i teraz bowiem przyprawiano je wedle potrzeby solą, octem, czosnkiem, chrzanem, koprem , miodem (używanym zamiast cukru) ora tłuszczem zwierzęcym i roślinnym

W spiżarni Piasta Jadano cztery razy dziennie: Śniadanie – rano Obiad – w południe Podwieczorek – zwany jużyną Wieczorem - wieczerzę

W spiżarni Piasta Pragnienie Zaspakajano je głownie wodą i mlekiem Piwo znane jest na ziemiach słowiańskich od czasów zetknięcia się z Celtami (to właśnie Słowianie wpadli na pomysł, by dodać do niego chmielu) Pito również kwas chlebowy i miód pitny (niezmiernie popularny na wszystkich biesiadach)

W spiżarni Piasta Jednak czasem zdarzał się czas biedy i nieurodzaju, wtedy zbierano dzikie rośliny jadalne – głównie różne gatunki rdestu (po wysuszeniu był on mielony na mąkę, z której pieczono placki). Jadano też liście lipy i mieloną korę brzozową.

W spiżarni Piasta Smacznego

W spiżarni Piasta Źródło: GNIEZNO – pierwsza stolica Polski. K. Żurowski Wydawnictwo Literackie, Kraków 1962