Zdrowe Odżywianie
Piramida Zdrowia… Zasady racjonalnego żywienia w obrazowy sposób przedstawia Piramida Zdrowego Żywienia.
Produkty Zbożowe… Od zarania dziejów do naszych dni chleb i produkty zbożowe traktuje się jako najważniejsze pokarmy w żywieniu człowieka. Dawniej tak uważano na podstawie wierzeń, obserwacji i doświadczeń, obecnie także na podstawie badań naukowych. Za codziennym spożywaniem chleba przemawia wiele argumentów. Argument pierwszy - podstawowy: chleby maksymalnie urozmaicają składniki pokarmowe.
Warzywa… Warzywa to rośliny zielne służące ludziom za pokarm. Uprawą oraz produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo. Warzywa mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.
Owoce…! Owoc (łac. fructus) - w znaczeniu botanicznym występujący u okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka i ewentualnie dna kwiatowego zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie. Kluczowym składnikiem owoców ze względu na ich funkcję są nasiona, będące właściwymi organami rozmnażania i rozprzestrzeniania roślin. Budowa owoców służy usprawnieniu różnych metod rozsiewania. Owoce mięsiste roznoszone są przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm, owoce suche rozprzestrzeniane są przez wiatr, wodę lub zwierzęta.
Mleko i Produkty mleczne. Mleko i produkty mleczne należą do artykułów żywnościowych o bardzo bogatych walorach odżywczych. Ze względu na różnorodność występujących w nich składników odżywczych. Produkty te są niezbędne i niezastąpione w naszej diecie. Przede wszystkim dostarczają łatwostrawne białko o wysokiej wartości odżywczej, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne (głównie wapń), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy z grupy B.
Mięso i zamienniki białkowe Mięso – jest to pojęcie niejednoznaczne. Można powiedzieć że są to mięśnie szkieletowe uznane za zdatne do spożycia wraz z przylegającymi tkankami: łączną, kostną i tłuszczową oraz narządy wewnętrzne jak, wątroba, nerki, żołądek, ozór, mózg, płuca itp. Określenie stosuje się głównie do ciał różnych gatunków zwierząt ssaków, ptaków, ryb i innych jadalnych zwierząt, zabitych lub padłych przeznaczonych do konsumpcji.
Woda – bardzo potrzebna do życia Woda, tlenek wodoru (nazwa systematyczna IUPAC: oksydan) – związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia – lodem. Słowo woda jako nazwa związku chemicznego może się odnosić do każdego stanu skupienia.
Pozostałe produkty… Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.
Słodycze - pozostałe produkty Słodycze – gotowe produkty spożywcze o słodkim smaku i zazwyczaj o stałej konsystencji, które spożywa się zwykle między posiłkami. Do słodyczy zalicza się m.in: cukierki czekoladę ciastka batony pakowane galaretki Słodycze produkuje się zazwyczaj z cukru z dodatkiem mleka, wody, kakao, wiórków kokosowych i bakalii.
Sport to zdrowie!! Aktywność fizyczna to jeden z najistotniejszych elementów zdrowego stylu życia, a jej brak lub niedostateczna ilość może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych. W przypadku dzieci i młodzieży jest to szczególnie niebezpieczne, gdyż brak ruchu może zakłócić właściwy rozwój młodego organizmu. Tymczasem mijający wiek dwudziesty, a przede wszystkim jego druga połowa, upływa nam... na siedząco
Prezentacje przygotowała Amelia Krząpa kl. VI b