Daria Nikołajuk, Marta Wysocka Poradnia dietetyczna Yánsè

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
[Aleksander Dziedzic]
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
“To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego”
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
Zdrowa dieta.
Jak ograniczyć niezdrowe przekąski w naszym sklepiku szkolnym?
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
RECEPTA NA ZDROWIE? AKTYWNY STYL ŻYCIA! ZBILANSOWANA DIETA…
Odżywiamy się zdrowo.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
PREVENTCD Zapobiec Celiakii Weź udział w badaniu
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
Dieta bezglutenowa.
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zasady zdrowego żywienia
Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Wybieram zdrowie !!!.
Bez białka nie ma ciałka!.
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
GLUTEN.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Alergia pokarmowa Dr. Agnieszka Krauze.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Zdrowe Żywienie Człowieka
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

Daria Nikołajuk, Marta Wysocka Poradnia dietetyczna Yánsè Dieta bez glutenu Daria Nikołajuk, Marta Wysocka Poradnia dietetyczna Yánsè

Celiakia Celiakia (choroba trzewna) – trwająca całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym i charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu gluten zanik kosmków jelitowych zaburzenia wchłaniania objawy kliniczne

Objawy Celiakia jawna pełnoobjawowa Celiakia skąpoobjawowa Bóle i wzdęcia brzucha Biegunki tłuszczowe lub wodniste, czasem zaparcia Utrata masy ciała Nadpobudliwość lub zmęczenie i apatia Objawy niedoborów (żelazo, witaminy) Zaburzenia rozwoju u dzieci Celiakia skąpoobjawowa Niespecyficzne, pozajelitowe, czasem pojedyncze objawy Trudniej ją rozpoznać Występuje dużo częściej Postać utajona celiakii – obecne są przeciwciała we krwi, ale brak zmian jelitowych

Diagnostyka Bez konsultacji z lekarzem gastroenterologiem i bez badań nie wprowadzamy diety bezglutenowej, bo to może uniemożliwić postawienie prawidłowej diagnozy! Badania serologiczne z krwi  oznaczanie przciwciał: Przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) Przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) Przeciwko „nowej gliadynie” (GAFP) Biopsja jelita cienkiego Testy genetyczne – HLA DQ2 / DQ8

Alergia na gluten Reakcja uczuleniowa na gluten może być natychmiastowa oraz późna. Objawy: Wymioty Biegunka Wstrząs anafilaktyczny Pokrzywka skórna Wodnisty katar Diagnostyka Testy skórne Podwyższone stężenie IgE

Nadwrażliwość na gluten Przypadki nietolerancji glutenu, w których w oparciu o badania diagnostyczne: Wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) Wykluczono alergię na pszenicę (brak podwyższonego stężenia IgE) Praktycznie brak zaniku kosmków jelitowych Pomimo tego spożycie glutenu powoduje niepożądane objawy u pacjenta Reakcję na gluten najlepiej sprawdzić w tym przypadku podczas prowokacji.

Źródła glutenu Pszenica Pszenżyto Żyto Jęczmień Owies

Produkty zawierające gluten Pieczywo, ciasta, ciasteczka Mąki Makarony Kasze: manna, kuskus, jęczmienne, owsiane Płatki owsiane, musli Pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki Panierki do mięs i warzyw Kawa zbożowa, kakao owsiane Fot. Wilf Ratzburg, źródło SXC

Ukryte źródła glutenu Proszek do pieczenia Koncentraty zup Mieszanki przypraw Jogurty, śmietany Niektóre wędliny Ser żółty Suszone owoce Słód jęczmienny Piwo

Dodatki do żywności Syrop glukozowo – fruktozowy (z pszenicy) Skrobia modyfikowana (z pszenicy) Hydrolizaty białek roślinnych Aromaty Glutaminian sodu (z pszenicy)

Należy czytać etykiety! Producent ma obowiązek umieszczania na opakowaniu informacji dotyczących: Składników alergennych, w tym glutenu Pochodzenia skrobi i skrobi modyfikowanej, jeżeli skrobia ta może zawierać gluten np. skrobia modyfikowana z pszenicy Producenci nie zawsze przestrzegają ustawy, która zobowiązuje ich do umieszczania na etykiecie produktu informacji o wszystkich składnikach alergennych, w tym glutenu.

Niespożywcze źródła glutenu Leki, szczególnie powlekane Kosmetyki np. szminki Ciastolina Play-Dough Znaczki, koperty

Dieta bezglutenowa W diecie bezglutenowej bezwzględnie zabronione jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień, owies bez certyfikatu, pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem.

Co z owsem? Pszenica, jęczmień, żyto Owies Nie wykazuje tak toksycznego działania na organizm jak pszenica, żyto czy jęczmień. W Skandynawii już od dawna zalecany jest w diecie bezglutenowej Nie jest zalecany dla osób ze świeżo zdiagnozowaną celiakią 5% osób z zdiagnozowaną celiakią nie toleruje owsa Zalecany jest wyłącznie bezglutenowy owies Pszenica, jęczmień, żyto Rodzina Graminae (wiechlinowate) Duży udział proliny, glutaminy i cysteiny Owies Podrodzina Awenae Znacznie mniejsza toksyczność prolamin

Produkty bezglutenowe Produkty naturalnie bezglutenowe Kukurydza Ryż Gryka Proso Tapioka Ziemniaki Amarantus Suche nasiona roślin strączkowych Orzechy Mięso Owoce Warzywa Produkty przetworzone bezglutenowe W tych produktach zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na 1 kg produktu. Symbol przekreślonego kłosa jest gwarancją, że w tak oznaczonym produkcie nie ma glutenu.

Produkty bezglutenowe Dozwolone dodatki do żywności Agar Guma guar Guma ksantan Karagen Mączka chleba świętojańskiego (carob) Pektyna Syrop klonowy Syrop glukozowo – fruktozowy Albumina jaja kurzego Glutaminian sodu

Przygotowując jednocześnie potrawę bezglutenową i glutenową… Używamy osobnych sztućców np. nie mieszamy tą samą łyżką zwykłego makaronu i bezglutenowego. Zachowujemy odpowiednią kolejność wykonywanych czynności, przy użyciu tych samych sprzętów: na desce najpierw kroimy chleb bezglutenowy najpierw smażymy danie bezglutenowe najpierw odcedzamy makaron bezglutenowy. Nie podajemy tym samym talerzu potraw glutenowych i bezglutenowych. Na koniec bardzo dokładnie myjemy użyte sprzęty.

Niedobory składników odżywczych Dlatego w diecie powinny się znaleźć: Kasza gryczana Kasza jaglana Amarantus Ryż brązowy i dziki Płatki owsiane bezglutenowe Nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica, cieciorka) Inne nasiona (sezam, siemię lniane, słonecznik) Orzechy Owoce Warzywa Otręby bezglutenowe Niedobory składników odżywczych Produkty bezglutenowe niedoborowe są w: Białko Witaminy z grupy B Magnez, żelazo, cynk, miedź Błonnik

Porównanie mąk Rodzaj mąki Wygląd Smak Wykorzystanie Uwagi Amarantowa Kremowa, ziarnista Orzechowy posmak Ciemne ciasta, z dużą ilością przypraw Stosować z innymi mąkami w ilości 15-20% dodatku Gryczana Jasny lub ciemny Silny ziemisty Naleśniki, placki, bułki, chleb Kukurydziana Jasnożółta Kukurydziany Pieczywo, wafle, babeczki Do wyrobu ciast z ta mąka używać proszku do pieczenia Jaglana Żółty Neutralny Ciata, ciateczka, naleśniki, placki, zagęszczanie sosów Ziemniaczana Jasnobrązowa Ziemniaczany Pieczone potrawy Nadaje chrupkość i gęstość Skrobia ziemniaczana Drobny, biały proszek Łagodny Do pieczenia i zagęszczania dań Opóźnia czerstwienie pieczywa

Porównanie mąk Rodzaj mąki Wygląd Smak Wykorzystanie Uwagi Ryżowa Ziarnista, biała lub jasnobrązowa Delikatny Do pieczenia i zagęszczania dań Stosować z innymi mąkami w ilości 60% Sojowa Żółta Fasolowo-orzechowy Ciasta z orzechami, owocami, czekoladą, pieczone potrawy Jest alergenem, tworzy chrupką skórkę Z tapioki Śnieżnobiała bez smaku Stosować z innymi mąkami w ilości 25-50% Z trawy abisyńskiej Brązowa Ostry smak Imbirowy chleb, ciemne ciasta, czekoladowe, pumpernikiel Owsiana Kremowa Orzechowy chleb, naleśniki, babeczki, ciasteczka, ciasta

Mąki własnej roboty Bezglutenowe mąki można wyrabiać samemu używając do tego młynka do kawy Kasza gryczana palona i niepalona Ryż Kasza jaglana Mąki najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym i zimnym miejscu np. lodówce

Panierki Np. w połączeniu z mąką jaglaną Płatki Migdałowe Owsiane bezglutenowe Ryżowe Jaglane Sezam i jego mieszanki z pestkami słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Np. w połączeniu z mąką jaglaną

Dziękujemy za uwagę