Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kuchnia epoki napoleońskiej
Advertisements

Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Kuchnia francuska.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Menu.
N a k r y c i e s t o ł u.
Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Zdrowe odżywianie.
W restauracji.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Jedz smacznie i zdrowo.
mgr rekreacji ruchowej
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ABC – zdrowego odżywiania
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
SZKOŁA PODSTAWOWA Im . Jana Pawła ii W Smolniku
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
„KLASA II A ŚNIADANIE ZAWSZE ZDROWE MA „
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Śniadanie daje moc !!.
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Jem zdrowo.
Śniadanie daje moc. W naszej klasie tradycją jest jedzenie śniadania na pierwszej lekcji, ponieważ wyjeżdżamy i wychodzimy z domu bardzo wcześnie. Zdarza.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce.
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Żeby być zdrowym ….
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja klasy 1c, SP nr 56 w Bydgoszczy
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Zdrowy tryb życia.
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
Jedzenie.
Hotel zum Schiff MEERSBURG
Spożywanie posiłków w punktach gastronomicznych
Zdrowy posiłek każdego dnia
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
KAWA NA ŚWIECIE Czyli jak pije się kawy na świecie.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie „Od jajka do jabłek” Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie

Najbogatsi przy stole W Rzymie jedzenie było ważnym rytuałem. Podczas biesiad ludzie leżeli na boku jedząc prawą ręką, podtrzymując się lewą, ponieważ lewa ręka była uważana za nie czystą. Resztki jedzenia wyrzucane były na ziemię i nie wolno było ich podnieć, bo od tej chwili należały do zmarłych. Na śniadanie spożywano chleb, ser i owoce a popijano je winem z wodą, bądź mlekiem. Głównym i ostatnim posiłkiem dnia był obiad jedzony po południu. Rzymianie zaczynali od przekąsek. Jako pierwsze pojawiały się jajka, drugą część obiadu stanowiły mięso i ryby, podawane z warzywami i sałatkami. Konsumowano również ptactwo( pawie, kaczki, kuropatwy i gęsi). Na deser jedzono deser: suszone lub świeże owoce (przede wszystkim jabłka), ciasta, orzechy i różne słodkości. Spożywano też ostre desery np.: daktyle nadziewane utartym pieprzem, z wierzchu solone i gotowane w miodzie.

Posiłki zwykłych obywateli Na śniadanie Rzymianie jedli chleb, ser i owoce. Całość popijali rozcieńczonym winem. Około południa spożywali drugie śniadanie. Często były to resztki obiadu z poprzedniego dnia, np.: zimne mięso, ryby, warzywa i owoce. Na późny obiad konsumowano mięso, warzywa, a ulubioną potrawą było garum – ostry sos z przefermentowanych rybek.

Ubodzy jedzą Ubożsi jedli papkę z przemielonych ziaren zbóż. Dodawali do tego świeży ser i miód i dokładnie mieszali. U najbiedniejszych, domy były tak małe, że nie było miejsca na kuchnię, dlatego spożywali oni posiłki w barach. Bar miał marmurową ladę z wpuszczonymi w nią dużymi naczyniami, z których serwowano ciepłe dania i napoje. Można powiedzieć że były to pierwsze fast foody. Jedzenie było bardzo tanie i od razu gotowe.

Uczty rzymskie W starożytnym Rzymie bardzo popularne były wieczorne uczty, na które zapraszano gości. Zaczynały się zwykle między 2 a 3 po południ . Wokół stołu stawiali z trzech stron łoża, czwarty bok stołu pozostawiali wolny tak aby ułatwić dostęp niewolnikom, noszącym nowe potrawy. W rzymskich przyjęciach brały udział także kobiety. Miejsca przy stole były uszeregowane od najlepszego do najgorszego, a pan domu decydował, które komu przysługuje. Uczty trwały zwykle kilka godzin a niektóre ciągnęły się nawet do świtu. Czas umilały Rzymianom występy muzyków, aktorów i tancerek, dyskusje na najróżniejsze tematy, jak również przedstawienia komediowe. W trakcie przyjęć Rzymianie jedli więcej i bardziej różnorodnie niż podczas zwykłego obiadu. Na ich stół trafiały ślimaki, ostrygi, ptaki takie jak: słowiki, bociany, a nawet języki pawi i flamingów.

Ciekawostki Na uczty ubierano się w gracki strój zwany synthesis. Podczas przyjęć ludzie byli tak łakomi, że próbowali każdej potrawy i opijali się bez umiaru. Jak mówiono, „jedli, aby wymiotować, wymiotowali, aby znów jeść”. W domach istniały vomitoria – pokoje, w których się wymiotowało. Zamaczano piórko w oleju i połykano go, aby zwymiotować. Dobrze widziane było przyniesienie ze sobą serwetki i zabranie jej do domu pełnej resztek z uczty. W starożytnym Rzymie spożywano już lody. Robiono je ze śniegu z dodatkiem soku lub miodu.

Kilka pytań Co najbogatsi robili z resztkami jedzenia? Gdzie najczęściej jedli najubożsi? Czy kobiety mogły brać udział w rzymskich ucztach? Jak sporządzano lody?

Dziękujemy za uwagę