PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Sałatka... warzywna.
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
Książka kucharska klasy 0
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.
Matematyka jest wszędzie !!!
WIEM,CO JEM !.
Projekt realizowany przez nauczycieli przyrody w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 w roku szkolnym 2012/2013.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia Wietnamska.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
MY i nasze śmieci.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Położenie geograficzne Śląska Podróż kulinarna po województwie śląskim.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA WYKONAWCA: NATALIA GAJO KLASA V a

Robienie sałatek wiosną jest łatwe, gdyż wszystkie warzywa są dostępne….. Sałatka jarzynowa dla pięciu osób Czas przygotowania 30 minut Stopień trudności: łatwa Kaloryczność: wysokokaloryczna Koszt: około 35 złotych

SKŁADNIKI 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona, żółta i zielona 5 średnich ogórków konserwowych 1 puszka groszku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz według uznania

1 cebula 1 średni seler 3 ugotowane marchewki natka pietruszki do dekoracji

WYKONANIE Dokładnie odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą warzywa z puszki: kukurydzę i groszek. Następnie z umytej papryki wykrawamy miąższ z ziarnami, ponownie płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Ugotowane jajka po wystudzeniu siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z drobno posiekaną cebulą.

Majonez mieszamy z jogurtem i wlewamy do pozostałych składników Majonez mieszamy z jogurtem i wlewamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Teraz wszystko mieszamy i próbujemy , jeżeli jest mało doprawiona dodajemy jeszcze przyprawy…. Gotową sałatkę wkładamy do salaterki i na wierzch możemy przystroić natką pietruszki. Smacznego!

PORÓWNANIE Pietruszka 7,77 3,29 Biedronka Lidl Jajka 3,99 3,99 Kukurydza 1,69 1,59 Papryka 7,47 5,49 Ogórki 2,99 2,99 Groszek 1,25 1,49 Majonez 4,39 4,19 Jogurt 1,29 1,25 Sól 0,59 0,59 Pieprz 1,19 0,69 Cebula 2,97 2,97 Seler 1,45 1,49 Marchew 3,25 2,27 Pietruszka 7,77 3,29

OBLICZENIA Jajka 3,99 35,00 Kukurydza 1,59 - 32,01 Papryka 5,49 ------------ Ogórki 2,99 2,99 -reszta Groszek 1,25 Majonez 4,19 Jogurt 1,25 Sól 0,59 Pieprz 0,69 Cebula 2,97 Seler 1,45 Marchew 2,27 Pietruszka + 3,29 -------- 32,01 złotych

ZAKOŃCZENIE Reszta z 35 złotych to – 2,99 zł.