PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA WYKONAWCA: NATALIA GAJO KLASA V a
Robienie sałatek wiosną jest łatwe, gdyż wszystkie warzywa są dostępne….. Sałatka jarzynowa dla pięciu osób Czas przygotowania 30 minut Stopień trudności: łatwa Kaloryczność: wysokokaloryczna Koszt: około 35 złotych
SKŁADNIKI 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona, żółta i zielona 5 średnich ogórków konserwowych 1 puszka groszku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz według uznania
1 cebula 1 średni seler 3 ugotowane marchewki natka pietruszki do dekoracji
WYKONANIE Dokładnie odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą warzywa z puszki: kukurydzę i groszek. Następnie z umytej papryki wykrawamy miąższ z ziarnami, ponownie płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Ugotowane jajka po wystudzeniu siekamy. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z drobno posiekaną cebulą.
Majonez mieszamy z jogurtem i wlewamy do pozostałych składników Majonez mieszamy z jogurtem i wlewamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Teraz wszystko mieszamy i próbujemy , jeżeli jest mało doprawiona dodajemy jeszcze przyprawy…. Gotową sałatkę wkładamy do salaterki i na wierzch możemy przystroić natką pietruszki. Smacznego!
PORÓWNANIE Pietruszka 7,77 3,29 Biedronka Lidl Jajka 3,99 3,99 Kukurydza 1,69 1,59 Papryka 7,47 5,49 Ogórki 2,99 2,99 Groszek 1,25 1,49 Majonez 4,39 4,19 Jogurt 1,29 1,25 Sól 0,59 0,59 Pieprz 1,19 0,69 Cebula 2,97 2,97 Seler 1,45 1,49 Marchew 3,25 2,27 Pietruszka 7,77 3,29
OBLICZENIA Jajka 3,99 35,00 Kukurydza 1,59 - 32,01 Papryka 5,49 ------------ Ogórki 2,99 2,99 -reszta Groszek 1,25 Majonez 4,19 Jogurt 1,25 Sól 0,59 Pieprz 0,69 Cebula 2,97 Seler 1,45 Marchew 2,27 Pietruszka + 3,29 -------- 32,01 złotych
ZAKOŃCZENIE Reszta z 35 złotych to – 2,99 zł.