GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA PRZEDSTAWIAM POTRAWY PRZYRZĄDZONE Z WYGRANEJ PRZEZE MNIE GĘSI
Grochówka na gęsinie
Gęś pieczona w całości
Przepis na gęś pieczoną z jabłkami Składniki: 1 gęś, 1kg jabłek, ½ kg cebuli, 10 dag rodzynków, 1 cytryna, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka masła, sól, pieprz. Umytą i osuszoną gęś natrzeć wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem, skropić sokiem z cytryny, resztę soku wymieszać z dwoma pokrojonymi na ćwiartki jabłkami,
Przepis na gęś pieczoną z jabłkami Dodać suszony cząber, włożyć do środka ptaka, zaszyć. Na wierzchu posmarować gęś masłem i wstawić ją do rozgrzanego piekarnika na przeszło dwie godziny. Wokół gęsi ułożyć obrane i pokrojone na ósemki cebule oraz całe jabłka ze skórką.