Światowy dzień żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Znakowania Wartością Odżywczą GDA
Przepisy prawa dotyczące żywności
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Funkcje składników pokarmowych
[Aleksander Dziedzic]
Indeks glikemiczny.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Zanim zjem pomyślę....
No to Zaczynamy…. No to Zaczynamy… Co to jest indeks glikemiczny?? Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Opracowała Agnieszka Balcerak
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Śniadanie daje moc !!.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Światowy dzień żywności 16 październik 2008r.

GDA Wskazane dzienne spożycie Dorota Stefanowska (kalorii, biaŁka, cukrów, tłuszczy) Dorota Stefanowska

Oznakowanie GDA stanowi uzupełnienie tych informacji. Na opakowaniach produktów żywnościowych można znaleźć wiele użytecznych informacji żywieniowych, które mogą być cenną wiedzą odnośnie tego co spożywamy. Oznakowanie GDA stanowi uzupełnienie tych informacji. 

DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA SKŁADNIKI ODŻYWCZE ZALEŻY OD: PŁCI WIEKU POZIOMU AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ STANU ZDROWIA

Co to jest GDA??? Oznaczenia GDA informują o tym, jakie ilości poszczególnych składników odżywczych (kalorii, białka, cukrów, tłuszczy, soli)  są zawarte w produkcie, który spożywasz.

Zapotrzebowanie na składniki spożywcze obliczone na średnie dzienne zapotrzebowanie 2000 kcal (kobiety w wieku 20-30 lat) Składnik odżywczy Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) - wartości proponowane dla kobiet     Wartość energetyczna 2000 kcal Białko 50 g Węglowodany 270 g  Tłuszcz nie więcej niż 70 g  Kwasy tłuszczowe  nasycone nie więcej niż 20 g Błonnik 25 g sól nie więcej niż 6 g Cukry nie więcej niż 90 g w tym cukry dodane nie więcej niż 50 g

WARTOŚCI ODŻYWCZE GDA DLA MĘŻCZYZN Wartość energetyczna 2500kcal Białko 60g Węglowodany 340g Tłuszcz nie więcej niż 80g Kwasy tłuszczów nasycone nie więcej niż 30g Błonnik 25g sól nie więcej niż 6g Cukry nie więcej niż 110g

Przykładowe oznaczenia na opakowaniach

Przykładowe oznaczenie GDA  

KALKULATOR WARTOŚCI ODŻYWCZEJ GDA Kalkulator wartości odżywczej GDA ułatwi ci podejmowanie bardziej świadomych decyzji na temat tego, co jesz. Skorzystaj z niego i spróbuj zaplanować zbilansowany jadłospis na cały dzień.

KALKULATOR WARTOŚCI ODŻYWCZEJ GDA Kalkulator wartości odżywczej GDA działa w oparciu o wartości referencyjne Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA), które zostały ustalone dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby o prawidłowej wadze i przeciętnym poziomie aktywności fizycznej. Twoje GDA może się różnić od tych wartości w zależności od twojego wieku, poziomu aktywności fizycznej, stanu zdrowia, itd. Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat Twojego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, skontaktuj się z dietetykiem lub swoim lekarzem rodzinnym.

KALKULATOR WARTOŚCI ODŻYWCZEJ GDA Pamiętaj również o tym, żeby nie przekraczać wartości GDA ustanowionych dla tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukru i soli. Twoja całodzienna dieta nie musi pokrywać GDA na te składniki w całości.

BILANSOWANIE DIETY produkty zbożowe; warzywa i owoce; Prawidłowe odżywianie się to dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w tym energii, potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu. Zbilansowana dieta powinna uwzględniać produkty spożywcze z następujących grup: produkty zbożowe; warzywa i owoce; mleko i przetwory mleczne; mięso (czerwone, drób, wędliny), ryby i jaja; ograniczone ilości cukru, soli i tłuszczu.

BILANSOWANIE DIETY Prowadź aktywny tryb życia. Dzięki temu spalisz kalorie i będziesz mógł zachować prawidłową wagę.  I oczywiście poznaj swoje GDA.  Staraj się nie przekraczać dziennej wskazanej ilości kalorii (kcal). Dbaj również o to, aby nie przekraczać Twojego GDA ustalonego dla cukrów, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli.

BILANSOWANIE DIETY Pamiętaj, że nie musisz zrezygnować z jedzenia ulubionych produktów, tylko dlatego, że zawierają dużo kalorii, cukrów, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych czy soli - po prostu wiedząc co jesz, możesz odpowiednio dobrać zestaw spożywanych produktów.

Opakowania produktów oznaczonych GDA:

Indeks glikemiczny (IG) To lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy.

Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 i więcej Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej Średni Indeks Glikemiczny = 56-69 Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 i więcej Banan 59 Banany dojrzałe 72 Baton Mars 65 Baton Twix 44 Czekolada mleczna 49 Miód 87 Jabłka 38 Frytki 95 Coca Cola 63